Kajsija

Lepo je biti optimista, ja sam takođe u to ime gledao prognoze tih dana...najgore su išle oko 0, i to kratak period...međutim, danas mi komšije pričaju da je u ovom ataru bilo i -2.
Kajsije 100%, kruske na tom potezu 40%...Šljive su na drugim lokacijama i nije bilo izmrzavanja, jabuke takođe ostale netaknute.To su sve parcele van atara gde su kajsije...3 godine za redom...ipak, previše.

Интересантно да је мраз опрљио и багреме на висини од 1-1.5м али на крају воћњака док на почетку воћњака није. Само приземно опрљио кромпир.

Како се та ладноћа простирала кроз атар ко зна...

На неким великим кајсијама плодови величене од 2+цм али и мањи...
Имам неке млађе саднице које су изникле из коштице и пар њих има осушене гранчице од монилије а неке немају... А пошто су ближе крају воћњака можда је и то због мраза... Негде су пупољци спарушени а негде се круне као да су осушени...
Калемљене саднице немају оштећења од монилије.

Данас мало разводио гране и скидао водопије у зачетку... Мало скидао тек отворене пупољке са јесенас посађених садница... Негде сам поставио и чачкалице да разведем гранчице...

Poslednja izmena:
Ostalo mi falkona forte od psenice dal bi mogao vocke da oprskam kajsije visnje lesnik
Pa koliko vidim falkon je registrovan za pepelnicu kod psenice ali i za pepelnicu vinove loze. S druge strane pepelnica jako retko napada kajsiju a za ostalo ne znam. Ja ne bih da sam na tvom mestu. Ako nisi preparat vec razredio sa vodom sacuvaj ga za sledecu sezonu za psenicu.

I definitivno šteta je 100%..dobro ću razmisliti šta dallje..3 godine za rredom mraz bere...do tada tadim kao da su pune roda.

Ako ti je za utehu 5 godina od sadnje nisam imao roda ni da probam i od 6 godine su krenule svake godine evo i ove su pune roda

Послато са SM-A920F помоћу Тапатока

Има онај јутјубе снимак на каналу Уроша Давидовића где човек у равници каже да није видео кајсију 7 година.
И да је због мраза одлучио да "тера на природно", да кајсије буду што више па кад наиђе мраз до одређене висине остане понешто али ако наође као прошле године онда не остане ништа...
Мене баш чуди Дејане да је био мраз а парцела је на висини.

Фабрика под отвореним небом... јбг... а газда гледа са галерије и смешка нам се...

Mislio sam da je ovo proleće mnogo bolje od prošlogodišnjeg .
Gledajući objavu @Dejan 351 izgleda kako gde !
Koliki je bio taj mraz u Smederevu i koliko je zahvatio površine ?
Meni su prošle god otišle sve trešnje a komšiji ( 70 M ) dalje pun rod ?
Doduše nisu iste sorte .

Nazad
Vrh