Hypericum

M

micky

Guest
Čuo sam da se ova biljka uzgaja na jugu Srbije, u pitanju je nekoliko vrsta kantariona koji se koriste za aranziranje cveća. Da li neko zna kakve uslove treba imati za uzgajanje hypericuma ?

 

jaca84

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Maj 2010
Poruka
3
Ja zivim na jugu Srbije ali ovo biljku do sada nisam videla...
 

agika 2

Član
Učlanjen(a)
3 Jul 2009
Poruka
158
Lokacija
zrenjanin
Pridružio se: Apr 01, 2006
Poruke: 1068

Poslato: Pon Okt 02, 2006 1:56 am Naslov: Re: Slike sa okupljanja na Loristu u Novom Sadu 30. septembr

--------------------------------------------------------------------------------
KANTARION - KANTARIA ZENSKA ili GOSPINA TRAVA
Drugi nazivi: bogorodicina trava, gospin cvet, gorac, strašno zelje.
Latinski naziv: hypericum perforatum .
Eng - St Johns Wort
Opis biljke: Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo cvrstu, uglastu, razgranam stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama.Kantaria ženska ili gospina trava ima 30 do 60 cm visoku, golu i razgranatu stabljiku s nasuprotnim jajolikim listovima. Listovi su sedeci, protkani rnnoštvorn providnih tockica. To su žlezde napunjene etericnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvetovi su smešteni na vrhu stabljike, a žute su boje. Zuti cvetovi od 5 latica s donje strane imaju crne tacke. Imaju rnnogo prašnika i jednu plodnicu. ,
Stanište: Kantarion raste po suvim brežuljcima, na osuncanirn livadama, pustom i neobradenom zemljištu, krcevinama i rubovima šuma. Stabljika je okrugla, a listovi su smesteni naspramno i jajastog su oblika. Cvetovi cu zute boje smesteni na vrhu stabljike.
Kantarion je vrlo rasprostranjena biljka koja raste na suncanim livadama, na pustom i neobradjenom zemljistu i na rubovima suma.
Vreme berbe: Maj i jun. 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.505
Lokacija
Apatin
Kada preuzimate i citirate tekstove sa drugih foruma ili sajtova, stavite link ka orginalnom tekstu. Ja sam u postu gore stavio link ka stranici gde je napisan post, a na svetu biljaka nisam video uslove korišćenja materijala sa sajta. Treba obratiti pažnju na to, jer je sa nekih sajtova zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole autora.

Malo davim, znam, ali je to u cilju da Poljoinfo bude dobar forum. :cao:
 
Vrh