Halfingeri

brzyy

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2011
Poruka
108
Lokacija
Dolovo
Evo nesto i o ovim, izuzetno simpaticnim konjima, ko ih ne bi voleo imati :DRasa heflingera počinje da se razvija u Srednjem veku, otkad potiču zapisi o orjentalnoj rasi otkrivenoj u tirolskim planinama koje su nekad bile deo Austrije, a danas pripadaju Italiji. Do mnogih sela i farmi u Tirolu vodile su uske staze za koje su bili potrebni spretni i stabilni konji za prevoz tereta. Umetnička dela iz te regije s početka 19. veka prikazuju male žućkaste konje s teretom i jahačima, koji putuju strmim planinskim stazama. Rasa je dobila ime po južnotirolskome selu Hafling. Prvi dokumenti o današnjoj rasi potiču iz 1874. godine kada je uzgojen prvi pastuv 249 Folie, od poluarpskog pastuva 133 El' Bedavija XXII ukrstenog s domaćom tirolskom kobilom. Svi moderni čistokrvni haflingeri potiču od Folia, preko sedam različitih linija pastuva: A, B, M, N, S, ST, i W.ZA VUČU I JAHANJE
U vreme 2. svetskog rata dogodio se značajni preokret u uzgoju jer su vojsci bili potrebni teretni konji, a niski haflingeri jače građe savršeno su odgovarali takvim zahtevima. Nakon završetka rata uzgoj je usmeren na dobijanje visine i finiju građu konja pogodnih i za jahanje i za vuču, snažne konstitucije i jednostavne naravi. Jednostavnost je haflingera njegova žučkasto - zlatna boja dlake i duga, lepršava svetla griva i rep. no, još je posebnija njegova narav, čovjekoljubljiva, radosna i opraštajuća, izgrađena tokom vekova života i rada uz gorske seljake, služeći im za sve svrhe i svim članovima porodice. Haflingeri su postali članovi porodica. Većina haflingera se još uvek uvozi iz Austrije. Državne farme imaju pastuve u Austriji, pažljivo održavajuči kvalitet rase. Moderni haflinger danas je raširen svuda po svetu, aktivan u različitim primenama, poput vuče, nošenja tereta, lakih zaprega, western i terenskog jahanja, endurancea, dresure, preskakanja i programa terapijskog jahanja. Haflingeri se dobro snalaze u takmičenjima s drugim rasama, često pokazujući atleticizam i snagu iznenađujuću za svoju veličinu. Haflingeri su posebno pogodni kao dečji dresurni konji, iako su dovoljno snažni da nose i odrasle ljude. Izrazito su prijateljski raspoloženi i uživaju u društvu ljudi. To je inteligentna rasa koja brzo uči, ali može biti i problematična i iskoristiti mlade i neiskusne jahače. Često ne zahtevaju preterani trening, budući da se brzo priviknu na nove situacije, pokazujući srčanost i veliku volju da ugode čoveku. Međutim, uz korektno školovanje haflinger ima mogučnost i temperament da briljira u raznim disciplinama. Veoma dugo žive, ponekad do četrdeset godina.

KARAKTERISTIKE PASMINE
Boja haflingera je svetlo - zlatna do bogate kestenjaste ili čokoladne s belom ili bež grivom i repom. Poželjna je visina od 138 do 150 cm, iako mogu biti i viši. Njihova bi pojava trebala biti elegantna i harmonična, s finom i izražajnom glavom i velikim očima, dobro oblikovanim trupom i zaobljenim sapima koje ne smeju biti ni prestrme ni prekratke. Konj bi trebao biti mišićav i imati korektne udove i dobro oblikovane, čisto definirane zglobove. Priplodni pastuvi trebali bi imati nepogrešivo muške atribute, a kobile ženske linije i atribute. Glava bi trebala biti plemenita i uska te pristajati dobro uz ostatak konja. Oči trebaju biti velike i postavljene prema napred, nozdrve velike i široke. Teme mora biti lagano, uši ispravno postavljene. Vrat je uobičajeno srednje dužine i trebao bi postajati uži prema glavi. U čeljustima trebalo bi biti dovoljno prostora. Noge tebaju imati uske zglobove čistih linija i pružati jednak oslonac na sve četiri. Moraju biti u ravnoj liniji, gledane s prednje i zadnje strane konja. Haflinger ima ritmične korake koji dobro pokrivaju tlo. Hod je opušten, energičan, ponosan i ritmičan. Kas i galop su elastični, energični, atletski i ritmični, prirodno nošeni na yadnjem trupu, s dobrom ravnotežom i jasnim trenutkom lebdenja. Yadnji trup bi trebao biti aktivan i s dovoljno potiska koji bi se trebao prenositi kroz elastična leđa do slobodnih plećki i prednjih nogu. Poželjna su malo aktivna kolena. Galop bi posebno trebao imati veoma izražen pokret prema gore i prema napred.

:ppozdrav: :ppozdrav:
 

Igor578

Član
Učlanjen(a)
31 Avg 2009
Poruka
683
Lokacija
Banatsko Novo Selo - Juzni Banat
na Farmiji i na kupujemprodajem bilo je zdrebe na prodaju,par dana trajao oglas....7mesecno zdrebe 650e.bas lepo je bilo.Steta sto tek sad ugledah ovu temu,inace bi oglas vec ovde objavio.
 
Vrh