Guske - kako se gaje u praksi

@Lanemaleno ne verujem da ce guska proneti bas rano jer se na slikama vidi da se jos nisu izmitarile. Kada ih budete videli da se gaze uskoro mozete ocekivati da pronesu.

Interesuje me što ovi patani neće da skaču na ove moje japanske patke, imam ih šest komada, već na samo ovu jadnu ruanku...ostavila sam samo dva komada zelenog i sivog i oni samo nju jure, al nikako neće na ove japanske patke, danas sam uhvatila sivog da skače na gusku, a na patku neće...:sta: Mada sma i za japanke ostavila dva patka te vrste...
 
Moja guska je danas snela drugo jaje. Prvo je snela ispod ambara na piljevini, ali se nije sakrila. Pa sam ja u zivinarniku napravio gnezdo i ubacio joj to jaje i ona je sutradan tu snela drugo jaje.
 
Meni se i druga guska nalegla pre 3 dana i lepo lezi. Drugoj guski sam 2 jajeta odbacio- jedno je bilo neoplodjeno i za njega jedino nisam bio siguran, a drugo je naprslo i zametak je uginuo, zumance i belance su se pomesali i zgusnuli dosta a zametak je bio otprilike velicine zrna graska. Ostalih 5 su dobro.
 
Lepa zivina. A guske su kao moje jedino sto su moje malo sarenije.
Od juce sa poceo da ih pustam napolje, nisam zbog gripe, koje nije ni bilo (ali sto je sigurno, sigurno je).
Pozdrav
 
Što se kod vas može puštati živina van?
Kod nas zbog ptičje gripe do polovice 4 mjeseca je zabrana.
 
Što se kod vas može puštati živina van?
Kod nas zbog ptičje gripe do polovice 4 mjeseca je zabrana.
Kod nas je dozvoljeno i hranjenje labudova. :haha: Sviranje onoj stvari,da ne upotrebim neki grublji izraz.Pticiji grip je poznat cca 400 godina.Nije mu se pridavala vaznost do pojave onog soja,koji je navodno bio sklon mutacijama i mogao je eventualnom mutacijom sa humanim,izazvati pandemiju.Do mutacije nije doslo,a za ovaj trenutni virus pticjeg je potvrdjeno da nije sklon mutaciji.Iz prethodnog je lako doci do zakljucka,da je svaka dalja prica i strepnja oko gripa neosnovana.
 
Zivinu nisam pustao do pre par dana, ali kako su dnevne temperature pocele da rastu ne verujem da virus moze da se siri jer virusi(uglavnom) izumiru na visim temleraturama a kod mene je trenutno, u hladu 17,5 stepeni Celzijusovih.
 
Nose jaja i muzjaci ih lepo gaze. Jaja su plodna i do 80%je izlaznost u inkubatoru. Jedan covek ih ima pored reke ali ima i poneka domaca umesana u njih pre par godina i one se same nalezu i izvode pacice. Ove moje se nisu nalegale do sad.

- - - - - - - - - -

To sto je hibrid ne znaci da nije plodan vec da mu je beka osobina potisnuta kao sto je instikt za razleganje kod koka nosilja ili kod ceri veli hibrida. Jedini tezak odnosno nemoguc hibrid za razmnozavanje su tovne bele curke jer preteski curani ne mogu da gaze curke medjutim ako pustite domaceg curana u bele polno zrele curke dobicete plodna jaja koja opet morate u inkubator.

- - - - - - - - - -

http://www.upslike.net/image/SHgPl
Evo roditeljskog jata i mladog jata
 
Znam da se mogu razmnozavati nego sam mislio na to da se cist hibrid nece naleci, a posto kazete da su ukrstane sa domacima onda je i nasadjivanje moguce. Inace lepo jato.
plovak i feeder, oplodnja bi trebala biti manja jer im je za visoku oplodnju potrebna voda tj da se pare u vodi. Meni bi trebala uskoro da pocne da nosi i treca guska, imaju obezbedjenu vodu i gusak super odradjuje posao.
 
Poslednja izmena:
Napuniću im bazen, samo da uključim bunar (mislio sam da će biti još mrazeva). Ova moja guska spava noću u gnezdu, a danju je normalno u dvorištu, valjda neće da razmućka jaja:sta:
 
Ne bi trebalo jajima nista da se desi. Guskama sam skupljao, ali sam patkama ostavljao i spavaju na jajima, ali one prekriju jaja slamom i jaja ostaju hladna.
 
Kod mene od gusaka nista. Pretpostavljam jer je bilo previse muzjaka pa ni je dan nije mogao od drugih da odradi posao kako treba. Treca guska bi trebala da pronese uskoro, nadam se, vec se dosta dugo gaze, ali ona je i prethodnih godina kasnije pronosila. Mosusne se snele skoro 30 jaja i sad svaki cas ocekujem da se neka nasadi. Divlje su pocele pre mozda nedelju dana da nose.
 
Evo mene opet, guska mi snela dva jaja, ja ih ne diram ostavljam u gnezdo, nadam se će se naleći...i patkama sam počela da ostavljam jaja, al ni jedna vidim još nije zainteresovana da se nalegne..
 
Imam 2 guske i 1 gusana. nose jaja vec jedno mesec dana, kad ih pustim iz ogradjenog na pasu one zagrnu jaja slamom, ali ne lezi na njima non stop, pa sam zato poceo da ih sklanjam iz gnezda. Moje pitanje je kada da krenem da ostavljam jaja, da ne sklanjam, i kada ce se guska nasaditi na jaja dok ne izadju pilici? Da li postoji neki period u godini ili kako vec funkcionise to. Hteo bih da malo obnovim stado.
 
Guska ce se naleci kada bude htela i tada ce na jajima lezati stalno i ocupace perje i to perje ce da pomesa sa slamom. Guscici se legu 28-30 dana inkubacije. Moje su nosile od 5-10 jaja i tada se nalegu. Trenutno mi jedna nosi i ocekujem da se za 10-15 dana nasadi.
Da li ce lezati na jajima zavisi i od rase gusaka, tako da bi bilo bolje da postavite sliku. Na gnezdo im mozete otaviti 1 jaje i to najstarije da bi je to podstaklo da lezi.
Guske bi trebale da imaju odvojena gnezda da se ne bi gurale i tako zajebale jaja.
 
Nazad
Vrh