Grejanje na TNG ili butan gas

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.400
U poslednje vreme vidjam sve vise cisterni za butan,koje se koriste za kucno grejanje.To se desava u podrucjima gde postoji distribucija zemnog gasa,te mene,a pretpostavljam i mnoge druge interesuju iskustva sa ovim vidom grejanja.Nacuo sam da je cisterna besplatna,samo se placa butan.

Sama pomisao grejanja na butan,tng,plin,zemni gas....odmah mi je hladno i neka jeza me uhvati!

Pre dve tri godine, za cisternu se davalo i do 500 eura depozita.. Moguce je da je sada besplatna. Inace, navodno, ako ne lazu, prilicno je jeftinije grejati se tako nego na zemni gas, iz distributivnog sistema.. E sad, sta je istina :osmeh:

TNG se koristi tamo gde nema distributivne mreže zemnog gasa.
U mom kraju ima mreze,al dosta vidim i cisterni.E sad ne znam dali je zbog cene ili kvaliteta samog zemnog gasa.Cinjenica da nam je gas poprilicno losiji,nego sto je nekad bio.

- - - - - - - - - -

Cujem da je cisterna besplatna.Placa se samo butan,a cak i njega nesto poklanjaju za dobrodoslicu.:osmeh:Jedino je problem sto se gas placa unazad,a butan unapred.Mozda ima i jos neki skriveni problem,pa se nadam da ce se javiti neko ko vec koristi ovaj vid energenta.

ima tu kod mene nekoliko ljudi što su koristili za grejanje prop.butan,i kad sam pričao s njih rekli su mi da se isplati i da je malo skuplji,a pravdali su kao nema cepanje sečenje ređanje ređanje drva,e psle nekoliko sezona svi su se vratili na drva.kad vam budu stacionirali cisternu,i kad kamion dođe da je napuni neće imate merenje nego cisterne nego će je puni preko bovmetar u lit. a ne u kg.nikad nećete znati odnos prop.but.smeše gustinu.a sve ovo se kontroliše menzurom,bez obzira dalićete dobiti deklaraciju o kvalitetu,pokušajte pa će najbolje sami odredite,kotao za drva će bude tu u zlatnu rezervu

Mene to interesuje zbog grejanja farme pilica.Grejalice rade na zemni ili butan gas.S jedne strane su troskovi dovodjenja gasa,a sa druge placanje unapred butana.:osmeh:Mada vidim da butan neki koriste i za domacinstva iako imaju instalaciju na zemni gas.Neki ga cak koriste i za duvanske susare.

Ima tu logike. Mikica, jedini duvandžija (propali) iz Stare Pazove, je koristio taj gas.
Međutim, na osnovu njegove priče nije tu baš bila jako velika razlika u odnosu na zemni gas.

ovi što sam ih spomenuo onisu koristili one boce od 30kg narandzaste dođu napuneih i kući samo prikače ali tad je koštao 35din pre 5god i tek su ljudi počeli po kola da ga ugrađuju,ali sad potpuno drukčije gleda u svaku banku kolko košta.prevoz do vas mislim da vi plaćate.i crevo kad priključi pa ga skida taj plin brat bratu ima unutra 10lit to ide na vašu štetu u vazduh po 84din,10 istakanja da imate u toku sezone,trbalo bi dobru računicu da izvedete.sama ja sam neko slično pitanje postavio u temu zivina grejanje farme,malo sa čika duleta prodiskuvasmo i tjt.

u te boce što se slegne plin ,dovoljno je da promućkaš 1,2 puta,da plin počne da isparava,kad puniš bocu dobijaš čist tng,dok u jugopetrolove boce se sipa i neka količina kiseonika e on tera plin da se isprazni do zadnju kapku.

Kod distribucije zemnog gasa postoji metod ubacivanja kiseonika i povecavanje kubikaze gasa a gubi se na kaloricnoj vrednosti zemnog gasa e sad to se radi i sa propan butabom a koji odnos stvarno neznam..

TNG bi se trebao meriti vagom da se nadje prevara. Priblizno je odnos 1:1.7, znaci 10kg mesavine(butan+propan) je oko 17 litara.

da se nadovezem na topalovića.nema ubacivanje kiseonika,nego nego odnos prop,but ,jedno košta npr 100din drugo 50din.i taj što doteruje plin tj gazda firme onom tamo kaze samo da okrene proporcije i dobije na razliku u ceni, zarada nije više npr 5din nego 8 din po lit.i u emisiji sat kad je alvirović pitao velike distributere kolika je zarada svi su prećutali,na kraju alvirović kaze sipajte plin gde mislite da vam se najbolje pokazao po poteošnji.znači cela caka je u prop,but smeši,tj odnos njihov.niko te nezavlači u lit. ili u kg.da kazem lajički u oktanazu te zavlači i to opasno,brze ga trošiš,više daješ pare.10 različite pumpe 10 različita plina a cena ista i uvek oscilira potrošnja kod kola u km,pa imaš eksplozije seckanje neće da vuče auto ...

Nazad
Vrh