Farma rasnih koza "Jaroš"

Učlanjen(a)
28 Apr 2012
Poruka
24
Poštovanje drage kolege farmeri i koleginice farmerke :osmeh:.
Zovem se Miroslav I. Plavšić ml. imam 37 godina, srećno sam oženjen i otac dva sina za sada, živimo u selu Sivcu. I od pre nekog vremena supruga i ja smo doneli odluku da počnemo da se bavimo uzgojem rasnih koza konkretno uzgojem rase Francuska Alpina. I što se kaže krećemo ne od "0" nego nekoliko stepenika ispod "0" pošto tek treba da izgradimo objekat (štalu) i sve ostalo i da nabavimo za start jedno mini stado od 15-ak koza! Tako da bi nam dobro došao svaki savet od već postojećih farmera-kozara! Te ovom prilikom pozivam sve vas da pustite neki savet mada sam već dosta toga korisnog ovde pročitao! hvala Vam! E sad ja sam se već jednom predstavio na forumu al se baš nekontam u ova sokoćala pa sam opet evo to uradio :sta:!

---------- Poruka napisana 30-04-12 u 14:29 ---------- Prethodna poruka je 29-04-12 at 18:15 ----------

Čitao sam po forumu svašta nešto i kojekakvu literaturu ali opet bih vas pitao drage kolege objekat će mi biti mali 7,5m x 6,5m + ispust od 10m x 4m pa me zanima koliki bi bio optimalni broj koza držao bih rasu francuska alpina radi proizvodnje mleka i sira.

Pa od prilike ti je maksimum 30 koza,ako nameravas da u tom objaktu drzis i jarice.A ako ces jarice u drugi onda moze 40 komada.
Samo pazi sa izborom grla i kada ih budes kupovao sa sobom povedi nekog iskusnijeg jel svasta se danas prodaje,takodje ti predlazem da kupis jarice i da ih sam podignes nego odrasle koze,ali sve zavisi da li ti se zuri ili ne.
Sve najbolje i zelim ti srecu u daljem radu. :ppozdrav:

добродошао на форум. Надам се да ћеш имати доста тога да научиш на овом форуму, а и да ћеш ти пренети своја искуства нама.

Што се твог објекта тиче, добро би било да прочиташ постове на темама које се баве тиме. Значиће ти.
На твоје питање ћу ти одговорити кратко: 15 до 20 музних коза, јер негде требаш после да држиш јариће а и јарчеви не могу бити на тавану. Тај број коза ти је сасвим оптималан за наше услове за породичну производњу, због слабог пласмана. Иди на млечност, а не на број коза.

хвала на саветима таман сам толико и мислио за почетак да узмем око 15-ак музних коза или пак старијих козица које су пред парењем! још увек сакупљам податке и искуства па ћу се већ пронаћи негде :-x . још једном хвала.

---------- Poruka napisana u 22:38 ---------- Prethodna poruka je at 22:33 ----------

Захваљујем на труду за савет. Сви ми кажу да будем обазрив при куповини е сад проблем је што ја непознајем никог ко се нешто баш конта у козе конкретно у алпино расу па сам решио да одем до сајма у Нови Сад и тамо сконтам главне одлике расе и похватам неке контакте па ћу онда у ауто па обићи неке фарме у мојој околини има их неколико на око 60-ак км од мене ако још постоје пошто су подаци на нету стари по неколико година. Још једном хвала.

ако до сада ниси имао контакта са козама тј. ако их ниси гајио, боље би ти било, а и јевтиније, да набавиш квалитетне јариће који ће ти већ почетком наредне године дати потомство и млеко. Е, ако ти се жури - одреши кесу. Буди мудар и процени сам...

Nazad
Vrh