Dren

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.926
Lokacija
Apatin


U narodu je poznat još kao i svibovina, drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, drijen, drijenak, drinika, drin, drinovina, drnjulić, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi drijen, crveni drijenak. Plod drena se naziva i: drenka, drenjka, drenjula.

Kod nas veoma popularno drvo, koje jako rano cveta. Od plodova drena se prave marmelada, slatko, kompot ili sok. Drvo drena je cenjeno.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.926
Lokacija
Apatin
Mi ovde idemo po sistemu, da se dele mladice koje niknu ispod stabla. Za neverovati da uvek se javi neko kome treba dren, ali dobro je to. Jer dren je kvalitetna biljka.
 

petre

Banned
Učlanjen(a)
26 Maj 2011
Poruka
51
Lokacija
NP
Dren i plod drenjina u mom kraju se koriste za gore vec nabrojano kao i za rakiju. jako je lepa kuvana rakija od drena. Dzem od drenjina se koristi dosta kao lek za proliv.
Kod mene u livadi raste tri komada i svi su razliciti po velicini ploda ukusu i dr
 
Učlanjen(a)
5 Okt 2011
Poruka
44
Lokacija
belusic
Hvala Bogu da je najzad uspela da se pojavi i tema o D R E N U. Jako sam bio zinteresovan za presadjivanja stabla drena iz sume ali nisam mogao da postavim temu posto sam relativno nov na forumu i nemam 30 postova ali nadam se da cu ih u buducnosti napabirciti.
 

Vidojica

Član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
59
Lokacija
Užice
I mene zanimaju sadnice krupnoplodnog drena.Rekli su mi da je jedan covek posadio te sadnice koje je kupio u Institutu u N.Sadu.Placao 10 evra kom.Ove godine mu stigle na rod i sve prodao po pola evra/kg.Ne znam tog coveka,pa nisam mogao pitati za detalje.Probao sam naci na sajtu Instituta,ali nisam nista nasao.
Inace ima covek koji prodaje sadnice drena negde preko Drine ispod Skelana.Pokusavam stupiti s njim u kontakt da vidim koje su mu sadnice divlje ili krupnoplodne.Ako saznam obavesticu vas.
 
Učlanjen(a)
5 Okt 2011
Poruka
44
Lokacija
belusic
Eto moralo je da prodje nekoliko meseci da bih stekao pravo na otvaranje teme a samim tim vremenski je malo van ,,opsega,,ali ipak da pitam:kada je najbolje izvrsiti presadjivanje drena ,,divljaka,, koga sam nasao na ivici sume a u mojoj okolini nema rasadnika da bih kupio kalem?:bravo:
 

zupa100

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2011
Poruka
959
Lokacija
Aleksandrovac Župa
Možeš to odmah da uradiš, pa sve do kretanja vegetacije. Iskoristi ovo lepo vreme, dok traje! Pozz!
 
Poslednja izmena od urednika:

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.225
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Дрењина из семена се производи тако што се плод када постане јарко црвен убере, пажљиво измрви пулпа ,остави дан два да попстоји и одмах посеје у земљу.Проценат ницања је до 30попсто.Ако се сакупља зрео плод и стратификује како треба % ницања је до 70%.
Опција ожиљавањем је такође употребљива и ради се и са зеленим и зрелим резницама.
 

tokio

Banned
Učlanjen(a)
4 Dec 2011
Poruka
238
Lokacija
Tovariševo
Ja sam drenjak usadio pre dve godine i primio se i olista ali jako slabo raste. Redovno ga i zalivam, jedino nisam probao da ga prehranjujem i ove godine ako ne izraste vadim ga i idem da kupim drugi.
 

Neško

Član
Učlanjen(a)
13 Jun 2011
Poruka
908
Lokacija
Ljubinje, Hercegovina
Da li je bolje ožiliti izboj to jeste izdanak iz korjena ili treba ožiliti rodnu granu?
Da li se drijen ožiljava lako?
U mom kraju ga ima baš mnogo i ima mnogo vrsta neki je sitniji neki krupniji i bolji ali u svakom slučaju ima ih puno.
Veliki problem, barem kod mene, je suša koja ih redovno prekine negdje pod kraj ljeta i opadnu, pa sam razmišljao da zasadim par komada na nekim manje popularnim parcelama.
 
Vrh