Dimenzije kotilice za orijase

Darko95

Novajlija
Učlanjen(a)
20 Apr 2011
Poruka
16
Lokacija
Pancevo
Pozdrav pravim kavez za orijasa kog trebam da uzmem za koj dan pa me zanimaju dimenzije kotilice i kaveza kolki otvor da bude za kotilicu u pitanju je zenka ?
 
Učlanjen(a)
28 Nov 2010
Poruka
221
Lokacija
Makedonija,Tetovo,Jegunovce
Naravno da je u pitanju zenka,nemoze muski zec da se koti,sta ce mu njega kotilicu. :p :p xD
Nego...za dimenzije kotilica za orijase ja mislim da bi bilo dovoljno 60cm duzine,30 sirine i 30 visine,a sto se tice otvor,treba da bude 15cm izdignut od kaveza,rupa da bude 20 cm.
Ja mislim da su dovoljne te dimenzije kotilice.
Ako gresim nek me bolji poprave.
Pozz
 

peto1

Moderator
Učlanjen(a)
19 Jul 2009
Poruka
6.627
Lokacija
NS Novi Sad
Za orijasa kotilica bi trebala da bude malo veca po meni 60x50x40 sa rupom za ulaz veci od 20 do 25cm.
 

jomabo

Član
Učlanjen(a)
19 Sep 2011
Poruka
41
Lokacija
Skopje, Makedonija
Dali je greska ako kotilice su celo vreme sa otvorenim ulazom smesteni u kafez zenke, svejedno ona se parila ili ne?
Imam patuljaste i napravila sam kunicarnik sa 10 kafeza na 2 nivoa. Metalni, ozicani. Krajnji su mi najveci, s tim da drvene kotilice su unutra, a imaju drvena kontrolna vrata na koju je priljubljena kotilica iznutra. Zanima me dali to moram vaditi kad ne racunam pariti neko vreme zenku ili je mogu ostaviti unutra celo vreme? Ili je mozda bolje resenje da kotilicu smestim unutra tek pred kocenje (mozda je to navodi da pravi gnezdo). Meni je najprakticnije da je ostavim unutra. Postavicu i fotografije mog kunicarnika sa kunicima kad ukapiram kako se ovde stavljaju slike.
 

orijas

Član
Učlanjen(a)
28 Nov 2011
Poruka
32
Lokacija
Hrvatska, Kutina
Pozdrav!


ja sam inace imao pregradu u zecinjaku sa jedno fi 15cm rupom, sada sam maknuo pregrade i poceo raditi nove kotilice dimenzija: visina:35cm širina:30cm dužina:45cm, sada te kotlice mogu staviti i maknuti tako da zecica ima vise prostora. i cini mi se to dobro. :D

zanimaju me vasa misljenja! :D
 

Gabesz20

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
278
Lokacija
Subotica
Za Orijase kavez kako sam video na slikama kod uzgajivaca bila bi duzina 1m,sirina 1m, visina 80cm, uz naravno tvrdu podlogu, najcistije bi bila tepsija koja bi bila direktno stavljena u kavez, u tepsiju naravno donji sloj piljevina gornji sloj slama, kada se cisti vadi se napolje zec, samo se izvadi tepsija izvrne i ocisti iz nje izmet. I ja razmisljam da napravim sad takve kaveze..

---------- Poruka napisana u 21:51 ---------- Prethodna poruka je at 21:47 ----------

Isto tako mislim, a i vidim da profi uzgajivaci i imaju, a to je plocasta podloga, to bi bila milina nema prasine uvek se moze odrzavati i cisto drzati a skupo nije, negde na polovne ploce covek naide i za sitne pare moze doci do njih.
 

Milojkoo

Novajlija
Učlanjen(a)
23 Avg 2017
Poruka
27
Lokacija
Novi Sad
Neznam kako ko ima iskustvo sa kotilicama za velike zečeve .Meni se čini daje bolje kad su komotne jer zečice su teške i trapave i ina dosta uginuća zbog toga.Čini mi se da je možda i unutrašnjost potrebno urediti da leglo bude na sredini a ne uz zid kotilice...Voleo bih čuti i druga iskustva...
 
Vrh