Cepači i svrdla

Pocela priprema za cepac
b7d3b0d565e80b1db9e8a5ead1a8fabd.jpg
097045ab66a1c775c93e6bce5d0fc4b8.jpg

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Napraviti ili kupiti polovan cjepač većeg kapaciteta?
Hoće sinovac da se bavi tim poslom.
Kada bi pravio, koju pumpu, razvodnik i cilindar kupiti a da to ima neku brzinu za uslužno cjepanje?
Motor bi bio 5-6 Kw 1400 o/min.

Idealan dizel Lombardini, 14ks, skoro ceo dan cuka sa 5l nafte.
Pumpu neku klipnu naci na otpadu ako sam pravis...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Pozdrav!.. Krenulo se sa cepanjem drva i razmisljam o kupovini cepaca..Meni za godinu zavrsava posao 15-20m.E..! problem je sto od pre par godina imam dijagnozu diskus hernija (problem sa kičmom), problem sa saginjanjem, podizanjem,..Pa gledam ove cepace vertikalne koje svi hvale i razmisljam.. , Ako ti sa zemlje dizez brale na metar visinu, jos sirova cerovina ko tuč teska, koje mi je to olaksanje, onda bolje sekirom, bar ne podizem visoko, vec na neki nizi panj.Sta misle neki koji imaju iskustva sa cepacima posto ja nemam, nisam ni gledao uzivo kako to funkionise , cini mi se da mi je bolja opcija horizontalni cepac..Nizi je, mogu nogom pojedine velike u precniku trupcice da dokotrljam i u čučnutom stavu da nabacim na cepac, na nisku stoličicu mogu i da sednem dok cepa,...A i jeftiniji je!!..😀..Sta mislite jel glupo ovo sto pišem😊 ili ima nekog smisla??. Neki vidim pisu o platformi-rampi,..Neznam..Meni su drva posecena na 25-35 cm duzine i na zemlji su..I nemojte molim vas u komentarima ono..Ti ne bi trebalo sa tom dijagnozom uopste da razmisljas to da radis..Moram..Nema ko drugi, para da se placa nema,..

Poslednja izmena:
Nisam pažljiv na času.
Cjepač je gotov.
Našao započet. Imao stub, razvodnik i cilindar.
Za razvodnik nisam bio siguran koliki je protok pa je to bio neki ograničavajući faktor.
Cilindar 100 mm, unutrašnja mjera.
Klipnjača 80 mm.
Pumpa 16 cm kub.
Motor elektro 7,5 Kw. 1450 o/min.
Rezervoar za ulje od boce za kompresor, vjerovatno kamionska.
Cijevi, filter za ulje, i ostala sitnarija.
Cjena bez rada oko 3400 Km.
Utisci.
Za prvi put dobro. Snage ima. Pocjepao 100- tinjak metera i ni jedan komad nije ostao ne pocjepan. Mješana drva.
Mogao je biti malo brži, poredići sa drugim cjepačima. Nazad vraća brzo. Ta brzina je posljedica nepoznavanja razvodnika. Kad sam stavio manometar, na prazno, nije pokazivao nikakav pritisak, što bi značilo da nema zagušanja.
U planu je stavljanje dizel motora pa ću povećati broj okretaja i dobiti brzinu. Ne znam koji je broj okretaja tih dizel motora? Ovaj elektro se nudio, znao sam da je malo veći od potrebnog, pa je uzet kao neko probno i prelazno rješenje.
Zadovoljan sam a ovaj klipan kojemu smo pravili je još zadovoljniji.
Neka čovek radi.
Slike.
Jedino nekom na viber ili čekajte neko pogodnije vrijeme. Za stara čovjeka ipak je to ozbiljan izazov. Ponekad uspijem, kad sve ide kako treba, ali kad neide po planu, e onda neće.

Nazad
Vrh