Budući seljak :)

AlexBGD

Novajlija
Učlanjen(a)
20 Jul 2016
Poruka
18
Zdravo svima! Evo da se predstavim... Živim u Beogradu ceo život i do sada nisam imao nikakve veze sa poljoprivredom. :) Posedujem imanje u okolini Topole (~150a + 67a + 73a) koje sam skupo platio iako je u pitanju nasledstvo, da sad ne ulazimo u detalje. Imanje se teško može prodati jer tamo svi imaju zemlju, a niko nema para. Pošto teren mora da se održava da ne bi postao džungla, ove godine sam krenuo sa sređivanjem terena i planiranjem proizvodnje. Znači, forsirano sam počeo da se bavim poljoprivredom, ali to ne znači da mi se neće svideti. :) Do sada sam porušio raspale objekte, očistio žbunje i trulo drveće na glavnom placu, a u planu je postavljanje nove ograde, izgradnja montažne kućice i zasad voća. U zadnjih nekoliko meseci koristim svaku priliku da učim u vezi zemljišta, gajenja biljaka itd., pa sam do sada prikupio mnogo knjiga, uputstava, naučnih radova, a dosta toga sam i naučio. Jedan od glavnih izvora informacija mi je PoljoInfo forum, jer se tu mogu naći iskustva sa terena, što je vrednije od svake teorije u knjizi. Toliko o predstavljanju, vidimo se na forumu. Saša

Zdravo svima! Evo da se predstavim... Živim u Beogradu ceo život i do sada nisam imao nikakve veze sa poljoprivredom. :) Posedujem imanje u okolini Topole (~150a + 67a + 73a) koje sam skupo platio iako je u pitanju nasledstvo, da sad ne ulazimo u detalje. Imanje se teško može prodati jer tamo svi imaju zemlju, a niko nema para. Pošto teren mora da se održava da ne bi postao džungla, ove godine sam krenuo sa sređivanjem terena i planiranjem proizvodnje. Znači, forsirano sam počeo da se bavim poljoprivredom, ali to ne znači da mi se neće svideti. :) Do sada sam porušio raspale objekte, očistio žbunje i trulo drveće na glavnom placu, a u planu je postavljanje nove ograde, izgradnja montažne kućice i zasad voća. U zadnjih nekoliko meseci koristim svaku priliku da učim u vezi zemljišta, gajenja biljaka itd., pa sam do sada prikupio mnogo knjiga, uputstava, naučnih radova, a dosta toga sam i naučio. Jedan od glavnih izvora informacija mi je PoljoInfo forum, jer se tu mogu naći iskustva sa terena, što je vrednije od svake teorije u knjizi. Toliko o predstavljanju, vidimo se na forumu. Saša

Dobrodosao na forum! Ovom recenicom si sve objasnio "svi imaju zemlju a niko nema para" znaci toliko o isplativosti, nema je... Imaj to u vidu kad budes kalkulisao "zaradu"...

Poslednja izmena:
Pozdrav Saša i dobro došao na poljoinfo forum.

Dobrodosao na forum! Ovom recenicom si sve objasnio "svi imaju zemlju a niko nema para" znaci toliko o isplativosti, nema je... Imaj to u vidu kad budes kalkulisao "zaradu"...

Nije baš sve tako crno. :) Najveći biznismeni kupuju zemlju i zarađuju milione evra prodajom voća, povrća i gotovih proizvoda, pa može i nama miševima da se isplati, uz dobar biznis plan.

Zašto seljaci uglavnom ne zarađuju od svog rada? U razgovoru sa ljudima iz sela, shvatio sam da znaju kako se šta sadi, kad se ore, kad se prska itd., ali jednostavno ne znaju da od tog rada naprave pare. Nema para bez ulaganja, to je jasno, pa pošto nemaju para osim za osnovno, uzdaju se u Božju volju, a rod prodaju nakupcima budzašto. Kad ukalkulišu sve troškove, jedva da im ostane nešto za sledeću sadnju. Tako se vrte u krug, mnogo rade, a nemaju koristi od toga. Mislim da niko od njih nije seo i napravio plan sa svim mogućim parametrima, nego je sve nekako otprilike, po tradiciji.

Treba videti šta je isplativo, šta se traži, a ne šta svi prodaju pa je cena smešna. Šta će nekome šljive kad im je cena trenutno 15 din/kg? Zašto ne posaditi ono za šta se grabe i plaćaju dobro? Izbor je veliki, treba napraviti dobar plan i mora da se isplati.

Vidi, dok ne napravim nešto od poljoprivrede, ne mogu nikog ništa da savetujem. Ali svakako mogu da primetim, i to javno napišem, da su neke stvari besmislene, kao što je prodaja šljiva na veliko za 15 din/kg. Zašto npr. ne osušiti šljive i prodati ih mnogo skuplje, ili zašto ne praviti džem, rakiju i slično? Svaka od tih opcija zahteva pokretanje proizvodnje, pronalaženje kupaca, marketing, ali je mogućnost za zaradu mnogo veća.

Ma svi sedeli na ušima, lomili kičmu i namerno dovodili višegodišnji imetak u propast eto zato što vole to da rade i sad si ti našao da upališ svetlo u tom mraku.
Podržavam! Samo napred vispreni junače!!! Zaslužuješ ništa veće poštovanje za svoj rad od onog koje gajiš prema tuđem radu.

Tebra želim ti puno sreće.Možeš i slike da kačiš trenutnog stanja na terenu a i kasnije kako ti bude napredovao imanje.:ppozdrav:

I nemoj zaboraviti da se najvece pranje para , najvecih biznismena obavlja bas preko zemlje....
Nije ni voce bas tako slatko kad ga radis posteno.

@ AlexBGD

Kako ćeš da predvidiš na koju će robu koje godine vlada Srbije dekretom staviti zabranu izvoza ?

Realno je toliko nepoznatih da je nemoguće napraviti kvalitetnu projekciju. Mada se svi mi trudimo što je više moguće da pogodimo. A ima i toga da kad se stigne do stanja MVP (minimal viable product), jednostavno se stane jer je to dovoljno.

Ako zivi u gradu i ima krug prijatelja koji bi pre kupili od njega,nego sumnjivu robu po marketima naravno da ima sanse za daljnji razvoj.
Dobrodosao i srecno. :ppozdrav:

Uh! Necu odgovarati na neke komentare, kako ne bi ovo preslo u prepucavanje. Ali cu da se zahvalim svima koji su mi pozeleli dobrodoslicu, mislim da nisam dao neki povod za sujetu i slicno. Napomenuo sam da sam potpuni amater, tako da nema sta da mi zamerite. :)

Usput, sad sam gledao na AgroTV kako ljudi prave pare na jugu Srbije - imaju mrezu protiv grada, zastitu od sunca, zastitu od smrzavanja, klopke za leptirove, sistem kap po kap, masine, ma sve u fulu. Tako ja zamisljam ovaj posao, jer se time drasticno smanjuje rizik. Mislim da sve moze i jednostavnije i jeftinije da se napravi u sopstvenoj izvedbi.

I ja ti želim sve najbolje i da napraviš sve što si poželeo. Imaju ljudi i hladnjače pa ti želim i da napraviš hladnjaču i da pomogneš svojim suseljanima da im otkupiš proizvodnju i da podeliš profit sa njima.... i da ih naučiš kako se to radi na jugu... ili još bolje da ih odvedeš do Italije da vide kako se to radi na zapadu...
pozdrav

@North Army - Upravo tako, namera mi je da prodajem proizvode preko svoje mreže prijatelja, malih prodavnica i slično. Ne mislim da se zarobim sa 50 tona nečega, nego da radim na manju količinu, a lakšu prodaju i bolju cenu. To je ideja, a da li ću u tome i uspeti, ostaje da se vidi.

Uh!
Usput, sad sam gledao na AgroTV kako ljudi prave pare na jugu Srbije - imaju mrezu protiv grada, zastitu od sunca, zastitu od smrzavanja, klopke za leptirove, sistem kap po kap, masine, ma sve u fulu. Tako ja zamisljam ovaj posao, jer se time drasticno smanjuje rizik. Mislim da sve moze i jednostavnije i jeftinije da se napravi u sopstvenoj izvedbi.
Nemoj da gledas na TV nego dodji na jug pa vidi kako ljudi prave pare. Mozes da svratis i na jugoistok kod mene da vidis tek kako ovde pravimo pare. Ja nekad d**e brisem sa parama kad me mrzi da idem za toalet papir.

Напред и срећно.
Топола и Тополци нису од јуче.Добро се тамо зна ко и шта ради.Прати успешне и не бој се.

Nazad
Vrh