Borovnica, jagoda, trešnja - uzgoj i plasman

marlone

Član
Učlanjen(a)
6 Feb 2014
Poruka
50
Ćao svima.
Živim u Kruševcu, nasledio sam 4ha zemlje i razmišljam koja kultura je najisplativija. Odlučio sam da to bude jedna od pomenutih voćnih vrsta iz naslova.
Pročitao sam svašta po forumima i sad mi je još teže da donesem odluku - koja od navedene 3.
Ne znam kako većina Vas ovde razmišlja i da li će me neki gledati kao konkurenciju, ali sam optimista da ću boravkom na ovom sajtu i kroz diskusiju sa svima vama nešto novo da saznam, a isto tako i da prenesem ono što znam.
Za početak, voleo bih da se u ovu temu uključe oni sa većim iskustvom u uzgoju trešanja, jagoda i borovnica.
Ono što sam zaključio na osnovu čitanja vaših, a i postova na drugim forumima je da država ni na koji način ne štiti proizvodjače, da se subvencije dosta teško isplaćuju, da kad su u pitanju borovnice i šumske jagode da najviše zaradjuju prodavci sadnica, da prinosi po ha pomenutih vocnih vrsta nisu ni blizu ‚obecanih‚ , da je plasman popriličan problem, nestabilna cena takodje, da preprodavci i vlasnici hladnjača zaradjuju više od samih proizvodjača, da se proizvodjači udružuju u zadruge koje opstaju kratko vreme, da su prevare na svakom koraku.
Pa, jesam li u zabludi što ovako mislim ? Ima li nade za voćare u Srbiji?

Nazad
Vrh