Biserka

Djetic

Novajlija
Učlanjen(a)
2 Feb 2014
Poruka
18
Mislim da je biserka numida damarensis najljepsa. Sta vi mislite?

- - - - - - - - - -

Malo ljudi zna nesto ovoj gracijoznoj, divnoj ljepotici.Zivahne su, ratoborne i snalazljive. Pronose u martu, nose mala , jako tvrda jaja. Ako su na slobodi skrivace jaja u grmlju, travi i slicnim mjestima.Da ne bi promijenile gnijezdo, pustite da snesu pet jaja, oznacite ta jaja flomasterom i ostavite u gnijezdu, svako sesto jaje uzimajte za konzumaciju ili cuvajte da ih nasadite kasnije, najbolje je jaja metnuti pod koku, jer su biserke zbog dugog izvodjenja u inkubatoru izgubile instikt za kvocanje i nasad, sem rijetkih izuzetaka.Pare se u sezoni, muzijak se zgrci, povuce vrat nazad i cucne, dok zenka potrci pored njega ujedno puzeci sto je njemu znak da je stigne i nagazi. Ako vidite da neka iz grupe biserki lijega pred muzijaka i oglasava se, kvi, kvi, kvi, to nije zenka, vec podredjeni muzijak pokazuje postovanje dominantnom muzijaku u jatu.Imaju i njihov ,,sastanak" kad uzdignu glavu otvore usta i pribiju kljunove poredjane u krug, no, nije poznata svrha toga.Dobri su letaci i lete po potrebi. Toliko za sada o tome sta sam ja zapazio kod mojih biserki.

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh