Bosonoga@
Upravo tako .
Pravi cetvorotaktni OTO motori ne koriste mesavinu . Cetvorotaktne masine imaju svoje ulje koje kruzi i podmazuje masinu .
1T
Klip ide u donju tacku, otvara se ventil i ubacuje se gorivo u cilindar , drugi ventil izduva je zatvoren
2T
Klip polazi iz krajnje donje i zbiva gorivo u krajnjoj gornjoj tacki pri cemu su oba ventila zatvorena
3T
Paljenje goriva i potiskivanje klipa u krajnju donju tacku pri cemu su oba ventila zatvorena
4T
Polazak klipa ka krajnjoj gornjoj tacki i izduvavanje dima nastalog sagorevanjem goriva gde je ventil izduva otvoren a usisni ventil zatvoren.
Cetvorotaktni motor ima ulje u svom karteru koje kruzi i podmazuje masinu , a koristi iskljucivo cisto gorivo . Takodje on za razliku od dvotaktnog ima ventile koji su i zasluzni za regulaciju taktova .
Ljudi nemogu da se mesaju babe i zabe kao i 4T motor sa 2T motorom koji radi na sledeci nacin:
1T
Klip krece ka donjoj tacki , usisava gorivo i polazi ka gornjoj tacki i vrsi sabijanje goriva.
2T
Pocinje paljenje smese i klip polazi do donje tacke , vraca se u krajnu gornju i izduvava gasove. I dok traje izduv gasova pocinje sa uvlacenjem goriva.
Sve ovo mu omogucava dosta veci obrtni moment za razliku od tromijeg 4T motora . 2T motori su laksi , jednostavniji i jako brzi i zbog toga se ugradjuju u manje masine. Njihov sistem za podmazivanje sastoji se od ulja koje se mesa sa gorivom. Deo tog ulje podmazuje sam klip , odnosno cilindar i sagori pri paljenju , a deo koji ne sagori se odvodi kroz kanalic na cilindru do radilice i lezajeva koje podmazuje.
Ovi motori koje vi pominjete nisu 4T motori . Netreba ih mesati . To su motori novije tehnologije koje je , ako se ne varam, prvi razvio pomenuti stihl .
Ovi motori se ne mogu nazivati ustaljenim nazivom4T motori koji kada izgovorimo automatski znamo da motor ima sopstveni sistem za podmazivanje , a ne koristi mesavinu za podmazivanje.
Kod ovih motora su upakovane i sjedinjene neke osobine dvotaktnih i cetvorotaktnih motora . Vrlo verovatno je izvrsena nekakva regulacija ventilima , a koliko toliko se sacuvao obrtni momenat 2T motora , koji se nije drasticno smanjio . Kad se sve sagleda mogla bi da se nadje neka zlatna sredina i nazovu se 3T motorima , ali otom potom jer njihova primena jos nije tolko zazivela.
2T motori su veliki zagadjivaci zivotne sredine i cine se stalni napori da se njihova primena ogranicava sve dok se ne nadje pravo resenje za njihovo potpuno izbacivanje iz primene .
Setite se na primer da su se 2T motori ugradjivali nekada i u automobile marke Wartburg i Trabant , ali to je daleka proslost , a kao sto pomenuh radi se velikim naporima na njihovom izbacivanju iz upotrebe , odnosno na izbacivanju motora koji koriste mesavinu.
Motori koji koriste mesavinu ne mogu se smatrati i nazivati 4T motorima.
Sto se tice kosacice sa 4T motorom mogu se kositi i po stranama , ali pre takvog kosenja morate sipati vise ulja u karter , pa pri prelasku na ravno jednostavno ispustite toliko ulja koliko ste sipali , odnosno vratite kolicinu ulja u karteru u granice normale.
Toliko od mene .
Nadam se da sam bio jasan i da sam vam pomogao.