Koristite zastareli preglednik. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Ja sam Edin, iz Tuzle sam (BiH), po zanimaju sam učitelj, imam voćnjak šljive, pa bih želio od vas da naučim neke korisne savjete koji će mi pomoći da imam dobar i rodan voćnjak, Pozdrav.
Pozdrav svima, ja sam jedan mlad momak, koji je preuzeo voćnjak od svoga oca, koji je posadio 70 voćki, a nije vodio računa o njima...tim voćkama je sada 6 godina, a do sad nikad nisu rađale, ima tu 60 stabala šljive ( stenley) i 10 stabala jabuke. U jesen 2011. godine, kada sam ja preuzeo da održavam voćke, okopao sam oko svih voćki, prihranio sam ih đubrivom (mislim da je 7:20:30) čuo sam da se prska (nekim plavim uljem) pa sam i ja krajem februara prskao sve voćke plavim uljem, i orezivao sam ih, i krajem marta sam ih opet prihranio NPK. Bilo je nešto malo behara, ( koji je nakon nekoliko dana otpao, i nije bilo roda) ostalo je po koji plod, kupio sam u poljoprivrednoj apoteci neku vodi u prašak ( koji se navododno koristi kada voćka izbehara.. i ni on nije pomogao, ne znam da li je behar otišao zbog mraza ili nečeg drugo.. i ove jeseni sam opet okopao voćke, prije neki dan sam ih prihranio sa NPK sa po 500 grama po stablu, pa me sad zanima, kada se prska crvenim a kada plavim uljem ( u kojem mjesecu) da li je bolje da ih krečim u jesen ili na proljeće? u kojem mjesecu treba da se uradi orezivanje ukoliko je potrebno? čitao sam da se može hraniti voćka preko lista kada je suša, jel se to radi tako što se đubrivo otopi u vodi i prksa se po listu ili nečim drugim? ukoliko može neko da mi pomogne, unaprijed se zahvaljujem, Lijep Pozdrav