Automatika u navodnjavanju.

milan970

Novajlija
Učlanjen(a)
25 Okt 2019
Poruka
1
Lokacija
Kragujevac
Zdravo ljudi, skoro je bio neki konkurs u Vojvodini za nabavku opreme za preciznu poljoprivredu i digitalno navodnjavanje.
Evo link.
Posto se bavim vocarstvom razmisljao sam o automatici ali nemam bas neke precizne informacije o tome.
Je l imao neko iskustva sa automatikom u navodnjavanju? I sta je to digitalno navodnjavanje?
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
428
Lokacija
Beograd
Odavno nisam bio na forumu. vidim dobru temu i rekoh da odgovorim sa dvogodišnjim zakašnjenjem.
Subvencije se i dalje daju na kompletan sistem za navodnjavanje u koji naravno spadaju i kontroleri, elektro ormani pumpi, ph EC kontroleri, fertigatori i ostala automatika u navodnjavanju.

Imam iskustva sa izraelskom automatikom, najviše u navodnjavanju borovnice gde je najvažnija automatika prihrane, kontrola pH i EC vrednosti vode.

Digitalno navodnjavanje bi trebalo da bude kako bi to "prodavci" rekli "navodnjavanje iz kafića". Sediš lepo u bašti kafića na drugom kraju sveta i upravljaš svojim sistemom za navodnjavanje preko aplikacije na mobilnom telefonu. Međutim, niko od tih "prodavaca" te neće obavestiti da treba da dođeš i rešiš bilo koji od svakodnevnih problema na sistemu-to se zove održavanje. Recimo da su problemi sledeći: prekid komandnih kablova, presečeni laterali-kapajuća creva, zaglavljivanje hidrauličnih elektromagnetnih ventila, zapušenje venturija, podešavanje koncentracije prihrane u tankovima, čišćenje filtera na tankovima za prihranu...
 
Poslednja izmena:
Vrh