Anglo-Nubiska koza

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Anglo-Nubiska koza

“Napravili” su je Englezi ukrstanjem Africkih, Indijskih i svojih koza. Ima karakteristican ispupcen (rimski) nos i velike klempave usi. Ima dugacke noge pa je visoka i teza je od Alpine.Iz ovoga(visina+dug vrat) se vidi da je orijentisana da brsti.

Sve boje su dozvoljene. Ovo je najrasprostranjenija koza u USA. Posto potice iz Afrike dugo se smatrala neotpornom na hladnocu ali danas se sa uspehom gaji i u Kanadi. Generalno ima manju mlecnost od Alpine ili Sanske koze ali dobre selekcije daju 2.5-5 litara dnevno sto je 750-1500 litara godisnje. Podmladak linija koje daju preko 1000 litara je skuplji od Alpskih koza jer ona koza ima znatno veci procenat mlecne masnoce i proteina. U proizvodnji sira to znaci da se od iste kolicine mleka Nubiske koze dobije vise sira nego od Alpske. Ili se dobije ista kolicina sira ali boljeg kvaliteta.

Jarci imaju jos ispupceniji nos pa se ne moze reci da su lepi. Ali ovaj dasa na slici ima kolekciju lenti i pehara i zanimljivu saru

Rekorderka iz 1984. dala je 2342 kg. mleka za 304 dana. Pored ovih dobrih osobina prosek jarica je 2.5 po kozi. Sledeca dobra osobina je da posto potice iz afrike ova koza nema sezonu parenja vec uz pomoc pravilne ishrane sezona moze tako da se planira da imamo stalnu proizvodnju mleka. Pored toga posto ima izvrsno meso a ima ga vise od ostalih mlecnih koza moguce je planirati jarenje tako da se mlada jaretina na trzistu pojavi pre konkurencije! Na primer za sezonu jesenjih slava, katolicki bozic, Novu godinu., pravoslavni bozic....Ovo bi kafedzije odusevljeno prihvatile.. Kao i sve koze koje poticu iz suvih , zarkih predela i Nubijska koza odlicno iskoriscava losu, nekvalitetnu ispasu pa se prosto “ubila” za terene sa sibljem, makijom,......Dakle ovo bi bila prava Koza za Brundala.

Naravno da bise dobila vrhunska mlecnost nije dovoljna boca.
Neki stocari geneticario kazu da bi se kombinacijom Alpine i Anglo-Nubijske koze dobila idealna koza za nase (kontinentalno) podneblje.
Ipak priroda se postarala da ne bude sve bas idealno. Za razliku od drugih koza ova se smatra prilicno glupom. Osim toga mekece vise od ostalih koza a mekece tako da popi...s!
Sve u svemu ko ima stalu udaljenu od komsija, a pozeljno i da njegova kuca nije previse blizu ova koza moze da odlicnu proizvodnju visokokvalitetnog mleka i mesa a to znaci da moze da donese odlicne prihode.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
kvalitet mleka i mlecnost

Vec sam napisao da ova rasa daje nesto manje mleka od Svajcarskih rasa: Sanske, Alpske ili Togenburske ali procenat masnoca i proteina je osetno veci.

Evo nekih rezultata iz USA za 2005. god.
Koza koja je osvojila 1.. mesto za 305 laktacije dala je 1453 kg mleka i 72 kg mlecne masti sto je 4.9%.
Koza koja je osvojila 3. mesto za 290 dana laktacije dala je 1040 kg mleka i 69 kg mlecne masti sto je u procentima 6.6%
proteini se krecu od 3.5 do 4%

Ovim merenjem obuhvacene su samo registrovane koze koje su dale preko 1000 kg a redosled se odredjuje ne na osnovu procenta vec na osnovu aksolutne kolicine masti.
Vazno je reci da ima koza koje su dale manje kolicine mleka a masnoca je presla 7%. Kada bih ziveo u kraju gde ima dosta sikare, jaruga i devastiranih suma ja bih se opredelio za ovu rasu pa cak i po cenu da s vremena na vreme moram sam da uvezem novog jarca. Ova koza takodje moze da se jari 3 puta u 2 godine pri cemu je broj jaradi veci nego kod Alpine ili Sanske koze.
Po klempavim usima, po "rimskom nosu", i po poreklu(Afrika) lako je zakljuciti da je ova koza u srodstvu sa Burskom, samo sto su selekcije isle u razlicitim pravcima.
I na kraju ako su koze nabavljene od proverenih mlecnih linija i ako se sprovodi uporna dobra selekcija (http://poljoinfo.com/index.php/topic,287.msg2182.html#msg2182) bez vecih problema mlecnost stada moze da se drzi na proseku od 900-1000 litara.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Ovi veliki jarčevi su najverovatnije iz GB. Neke prepoznajem - npr ovaj veliki što stoji pored gazdarice(zove se Fungus), ili ovaj pegavi.
Interesantno je da su tvrorci ove koze (Englezi) poslednjih decenija otišli u drugu ligu. Napravili su klasičnu grešku, jarčeve su birali po veličini i snazi a koze po količini mleka. Zato su im jarčevi preglomazni a koze najčešće loše građe i najvažnije zaostaju u kvalitetu mleka za Američkim uzgajivačima.To je lako razumeti jer nikada nisu bili neki znalci za sir. Sada rade na popravljanju kvaliteta mleka. Nažalost sujeta im ne da da uvezu dobre jarčeve iz USA.
Vazno je znati da ovih koza ima jako malo u Evropi i da su i skupe i loše.
U USA ove koze su dobre i skupe. Jare prvoklasnih roditelja košta do 1600$ a troškovi izvoznih sertifikata, transporta, uvoznih sertifikata, karantina i sl. sigurno još 1000$ jer je jedini mogući transport avionom. Ovde nisu uračunati troškovi transporta u USA i troškovi držanja jarića do momenta transporta.........
Osim toga moram da podsetim da vrhunski roditelji ne garantuju vrhunsko potomstvo. Garantuju samo šansu za to a procenat verovatnoće se kreće od 40-70%.
Cena od 1600$ je cena u predplati(na slepo) i većina najskupljih jarića je prodata čim se potvrdi začeće s tim da gazda ima prvenstvo izbora. Ako jare izraste do 2-3 meseca onda najčešće ide na licitaciju gde su sene osetno veće. Osim toga pravilo je da kupac jarčića potpisuje pristanak da mora prodavcu da da bar 20 doza semena ako se jarac pokaže kao dobar. Tako prodavac čak i ako proda jare koje kasnije postane vrhunski jarac ostaje u posedu genetskog materijala...
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.092
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Moram da priznam da od jutros čitam o ovim kozama, izuzetno mi se dopadaju, što zbog karakteristika a posebno zbog face koju imaju jarčevi, volim te buldogaste linije.

Tar, po ovome što si napisao, uvoz iz amerike je veoma, veoma komplikovan ali, mislim ipak pravi potez. Kod mene nema dvoumljenja oko toga da li treba uvoziti kvalitet, a cena je ipak neko ogledalo i uspeha i kvaliteta.

Ako sam radio dobru matematiku oko 2-2,5 hiljade evra treba izbrojati za svako jare da bi se našlo u tvojoj štali. Vrlo skupo, ali opet kažem, za kvalitet ne bih žalio novce. Ima to još jednu dobru stranu a to je izraz lica mog ćaleta kad mu kažem da će mi trebati jedno 30-40 soma evra za koze. Kao u reklami za mastercard, "It's priceless!"

 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
hmmmm,
potpuno razumem tvoj entuzijazam i ja se grčim i natežem razmišljanje u tom pravcu.... Ali,
francusko grlo iz odlične selekcije, mlada koza na kojoj se sa mnogo većom verovatnoćom može videti ne genetski već individualni potencijal, već provereno osemenjena u Fr. košta cca 500€ u BG ili NS. To su grla koja izvesno daju 900 litara prosek i imaju odlično mleko. Osim toga za takvu kozu se deo sredstava refundira od strane države za razliku od jarića za koje to ne važi. I ne manje važno hraniš je samo par meseci do jarenja i početka proizvodnje!
Nije problem dati veći novac za dobro grlo, problem je što Amerikanci testiraju relativno mali broj potomaka za razliku od francuza gde se tvrdnja da neko grlo podiže produkciju za xx litara i/ili % masti, proteina...bazira na bar 50 testiranih cerki(jarca). Dakle da ponovim ono što sam već rekao, puno para za gen. potencijal i neizvestan ishod.
Drugi razlog protiv ovog skupog uvoza je postojanje genetskog oboljenja G6S, karakterističnog za Nubijske koze u USA.
Postoje bolesna grla, grla koja su bolesna bez simptoma, nosioci u različitom % i naravno zdrava grla. Zahvaljujući DNA analizama koje su postale relativno jeftine moguće je relativno lako izaći na kraj sa ovim oboljenjem ali za to je potreban veliki izbor grla za parenje, naročito jarčeva i tu dolazimo do najvećeg problema. Nabaviti ovakva grla znači biti osudjen na konstantan uvoz jarčeva za osvežavanje krvi i bežanje od G6S. Pored toga ne verujem da je DNA analiza kod nas jeftina.
Na moju veliku žalost da bi se kod nas dobilo dobro i od G6S slobodno stado potrebno je preseliti se u USA , obići farme, platiti DNA analize, ugovoriti parenje ili veštacko osemenjavanje, prikupiti grla posle jarenja na nekoj za to iznajmljenoj farmi i tek onda pristupiti eksportu iz USA i importu u Srbiju.
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.092
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Da, vrlo komplikovano, nažalost. Vidim da su u australiju i novi zeland uvezli iz britanije, mada, njima hladnoća nije nikad bila problem ali su se očigledno zadovoljili slabijim kvalitetom.

Kako bi to moglo da se organizuje ako bi se uvezlo seme jarčeva iz amerike, ako je to uopšte moguće? :sta:
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Po mom mišljenju, koje sam već više puta ponovio kozije mleko nije profitabilan proizvod. Profitabilan može da bude sir. Zahvaljujući relativno jeftinoj hrani i relativno jeftinoj zemlji može se napraviti uspešan posao i sa kozama koje nisu 1. liga. Sve to može ali daleko od toga da mora.
redosled je prvo napraviti dobar konkurentan proizvod, što traži vreme i učenje i učenja na greškama naravno.
Tek onda idu koze skupa oprema i objekti i ozbiljan rad na selekciji i eventualnom pretapanju rase......
Kako stvari stoje kod nas lako se vidi po oglasima : prodajem opremu za mužu, za pravljenje sira, prodajem koze, prodaje,m celo stado, prodajem celu farmu, ili imam farmu, koze, opremu ali tražim partnera što u prevodu znači nemam dobar tržišni proizvod.
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.092
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Iskreno rečeno, meni je prvo na um pala mogućnost gajenja ovih koza radi genetskog materijala i širenja rase po Evropi. Za tako nešto treba strahovito mnogo ::novac:: ali možda jedno malo stado kao prvi korak. Koze iz engleske a seme jarčeva iz amerike, ako nisam previše nerealan.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
da bi takav posao imao smisla koze treba da pobeđuju na izložbama i da imaju jako dobre, verifikovane, proizvodne rezultate. malo komplikovanije nego kada se gaje životinje za meso gde je brzina prirasta i masa jasan znak kvaliteta potomstva.
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.092
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Mudro zboriš Tar, zaista šteta jer mi se baš dopadaju, ako ništa drugo, bar da pazarim jednog jarca da mi bude kućni ljubimac, zanimljivije životinje još nisam video.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Englezi i Am. skidaju rogove. To je jako korisno ali zamisli "zver" sa rogovima...a i liči na zver iz "lepotica i zver"..xaxa

p.s.
jedan ne može. i ovako se deru ko jarci :haha: a tek kada je sam i očajan. nubijski jarčevi ne smrde ali stvarno dreče.
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.092
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Eto bi bilo zlo od jarca, vukove jede za doručak. :D :bravo:

Našao bih mu drugaricu, nikako sam, to zadovoljstvo ni sebi ne uskraćujem, taman posla životinju da mučim.

Neću ništa da obećavam ali, po svemu sudeći druga muka, koja nema veze sa poljoprivredom će me naterati, na proleće da posetim amere. Ako tako i bude, farme nubijskih neću zaobići pa donosim izveštaj o svemu. :ppozdrav:
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.092
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Razumeo! ::spreman na sve::

Uzgred, imamo mi jednog člana koji upravo gleda farme koza po Škotskoj i engleskoj ali ode čovek pre nego što sam ja našao ovu temu. Ako nešto može odande da se pazari taj gospodin će znati. :ppozdrav:
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
O da ima šta da se pazari, dobre British Alpine, British Saanen, British Togennburg i ponešto od Nub.
bez ikakve dileme sve koze čim stignu u GB dobijaju prefix British...
Doduše B.alpine su sada nešto sasvim drugo u odnosu na Fr. alpine iako su iz Fr. stigle.
Treba videti štale i dobro prostudirati kako 3 osobe servisiraju i muzu 1000 koza npr.
Ne kažem da tako surov industrijski postupak treba ovde ponoviti ali može dosta da se nauči to je izvesno.
 

Murtin_

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2015
Poruka
811
Lokacija
Nadalj
Ima li nubijaca na forumu ?

Prošlo je dosta godina od pisanja, gostovali su kod Davidovića ljudi koji su uvezli Anglonubijske koze i jarčeve iz Holandije. Udruženje samo što nije osnovano.

Šteta što su ove teme skroz zapuštene i napuštene.




Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
 

Murtin_

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2015
Poruka
811
Lokacija
Nadalj
Koliko znam, mlade koze su ih jeftinije izlazile.
Nisu stigli lepo da se ispričaju kod Uroša, non stop ih prekida.

Oliveru ne znam, ali od Gorana sam kupio kozice, i mogu reći da je baš ljudina od čoveka.

Lepo guraju priču, valjda će izdržati u borbi protiv naše birokratije.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
 
Vrh