Želim da budem voćar...

VladaPO

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Dec 2014
Poruka
7
Zdravo, ljudi :)

Zovem se Vladimir i živim u Beogradu već 11 godina, a inače sam iz Požarevca. U BGu radim i završavam faks, ali mi je želja da se sledeće godine vratim u svoj rodni grad i da počnem da se bavim poljoprivredom. Ta tradicija mi je ostala od ćaleta, a i nešto zemlje, pa bismo moj brat i ja da takoreći "uđemo u tu priču". Zašto želim poljoprivredu? Pa, ma kako naivno zvučalo, gajenje nečega mi je mnogo lepša i zanimljivija stvar od ma kakvog kancelarijskog posla kojih ima najviše u BGu, a i bio bih "svoj gazda" što je veliki plus. Želim da radim i stvaram nešto opipljivo, gde jasno znam rezultat svog rada. Takođe, krajni cilj je da se od svega toga lepo živi, finansijski, pa naravno mora da bude isplativo, inače nema poente.

Moj brat i ja bismo da gajimo voće. Prva ideja nam je bila breskva. Ovih dana, kroz priču sa ljudima, dobili smo savete da razmislimo i o lešniku, orahu, suncokretu itd. Problem je u tome što je teško odgovoriti na sva pitanja koja se postavljaju:
Koju vrstu gajiti?
Šta mi je sve potrebno kada izaberem vrstu?
Kako se plasira dati proizvod?
Da li je to sve u datoj sredini izvodivo/isplativo?
I još mnogo pitanja...

Zanima me da li možda postoji u ovoj našoj zemlji i neki savetnik za poljoprivredu pri ministarstvu, možda na poljoprivrednom fakultetu? Neko ko uvodi ljude u bavljenje tim poslom i može da da korisne savete za početnike.

Nažalost, u Požarevcu ima jako malo voćara, pa je teže naći nekoga za razgovor, jer večina ljudi gaji kukuruz, žito, ječam...

Zaista bih želeo da se bavim voćarstvom, i spreman sam na ulaganja, ali mi je potrebna velika pomoć u vidu znanja koje moj brat i ja nemamo, pa mi je prvi korak da se što je više moguće informišem.

Eto, mislim da je sada jasno zašto sam na ovom forumu :)

Unapred hvala svima!

Pozdrav.

Kuca se gradi od temelja, tako se i u vocarstvu polazi od zemljista :) Da li imas nesto zasadjeno tu,neki stari vocnjak ili mozda neka krcevina? Moras uraditi analizu zemljista,to ce ti donekle pomoci da se odlucis koju vrstu voca mozes da gajis. Takodje i koliko ste para spremni uloziti u sve to, mogucnost navodnjavanja itd..

Kuca se gradi od temelja, tako se i u vocarstvu polazi od zemljista :) Da li imas nesto zasadjeno tu,neki stari vocnjak ili mozda neka krcevina? Moras uraditi analizu zemljista,to ce ti donekle pomoci da se odlucis koju vrstu voca mozes da gajis. Takodje i koliko ste para spremni uloziti u sve to, mogucnost navodnjavanja itd..

Na delu zemljišta gde ja hoću voćnjak da pravim se do sada sadilo žito i ječam, i npr ovde godine je to bilo bombona uspešno. Što se para tiče uložićemo koliko god je potrebno da se na jedno 2.3ha (odlučio sam da malo povećam početnu površinu) napravi kvalitetan voćnjak. Idem u poljo stanicu u Požarevcu u petak da razgovaram s ljudima koji bi trebalo najbolje da znaju šta je dobro za taj region, a s njima ću da dogovorim i sve oko analize (čuo sam da je rade besplatno!).
Imaš li predstavu koliko je para potrebno za voćnjak te površine? Recimo da me zanima gajenje breskve u ovom momentu. Što se navodnjavanja tiče standardica - bunar, pumpa, cevke... Kažu mi da ima vode i da ne mora previše da se buši.
Takođe, kod procene nemoj da računaš na protivgradnu mrežu, ne mislim za sada o tome, a kažu mi da s gradom nema problema u POu...

Hvala svima ljudi na dobrodošlici!

Pozdrav, Gorski, sve najbolje!! :osmeh:

Sada je pravo vreme da pocnes sa pripremom. Uradi analizu,to ti je preduslov svega. Na osnovu toga ces odraditi meliorativno djubrenje i eventualne korekcije zemljista i pod obavezno rigolovanje na oko 80-100cm dubine u avgustu! Nakon toga 80-100t stajnjaka razbacaj i zaori na 30ak cm dubine. Najbolje ti je da nadjes agronoma koji ce ti preporuciti sadnice,koje ces morati da rezervises sto pre,obavezno trazi sertifikovane rasadnike koji ce ti dati bezvirusni i nezarazeni materijal. Nakon toga ide nabavka sistema za navodnjavanje itd.. sve u svemu neces proci jeftino u pocetku,ali ako uradis sve potrebne mere u pocetku nemas brige kasnije, a ako sada zeznes to ce te pratiti kroz celu proizvodnju!

Zdravo, ljudi :)

Zovem se Vladimir i živim u Beogradu već 11 godina, a inače sam iz Požarevca. U BGu radim i završavam faks, ali mi je želja da se sledeće godine vratim u svoj rodni grad i da počnem da se bavim poljoprivredom. Ta tradicija mi je ostala od ćaleta, a i nešto zemlje, pa bismo moj brat i ja da takoreći "uđemo u tu priču". Zašto želim poljoprivredu? Pa, ma kako naivno zvučalo, gajenje nečega mi je mnogo lepša i zanimljivija stvar od ma kakvog kancelarijskog posla kojih ima najviše u BGu, a i bio bih "svoj gazda" što je veliki plus. Želim da radim i stvaram nešto opipljivo, gde jasno znam rezultat svog rada. Takođe, krajni cilj je da se od svega toga lepo živi, finansijski, pa naravno mora da bude isplativo, inače nema poente.

Moj brat i ja bismo da gajimo voće. Prva ideja nam je bila breskva. Ovih dana, kroz priču sa ljudima, dobili smo savete da razmislimo i o lešniku, orahu, suncokretu itd. Problem je u tome što je teško odgovoriti na sva pitanja koja se postavljaju:
1. Koju vrstu gajiti?
2.Šta mi je sve potrebno kada izaberem vrstu?
3.Kako se plasira dati proizvod?
4.Da li je to sve u datoj sredini izvodivo/isplativo?
I još mnogo pitanja...

Zanima me da li možda postoji u ovoj našoj zemlji i neki savetnik za poljoprivredu pri ministarstvu, možda na poljoprivrednom fakultetu? Neko ko uvodi ljude u bavljenje tim poslom i može da da korisne savete za početnike.

Nažalost, u Požarevcu ima jako malo voćara, pa je teže naći nekoga za razgovor, jer večina ljudi gaji kukuruz, žito, ječam...

Zaista bih želeo da se bavim voćarstvom, i spreman sam na ulaganja, ali mi je potrebna velika pomoć u vidu znanja koje moj brat i ja nemamo, pa mi je prvi korak da se što je više moguće informišem.

Eto, mislim da je sada jasno zašto sam na ovom forumu :)

Unapred hvala svima!

Pozdrav.
1. Vrstu biras spram toga sta je za mikroklimu koju imas najprohvatljivije. Ako se rukovodis sta je najprofitabilnije od voca, izabraces pogresno i neces uspeti postizati ocekivane prinose, samim tim i ocekivana zarada ce izostati.
2. Sve ti je potrebno. Mehanizacija, sadnice, ako ces intenzivan zasad, zica i stubovi betonski/drveni. Ono sto ti je najvise potrebno je strpljenje i znanje.
3. Plasira se na sve moguce nacine. U nekim godinama moze da se proda bilo sta prilicno lako, a nekad bude problem sa plasmanom, a narocito sa naplatom. Kad te ljudi malo upoznaju da imas to i to voce, sami te zovu u sezoni berbe.
4. Sve je isplativo. Pod ovim mislim na bilo koju delatnost. Nekom je isplativo voziti taksi, nekom nije. Neko radi u kancelariji pa je zadovoljan. Vocarstvo po jedinici povrsine je isplatljivije od ratarstva, ALI ALI ljudski rad je DRASTICNO veci, rizik u plasmanu je DRASTICNO veci. Moje misljenje je da je zarada srazmena cimanju. Sto ce reci ako imas 50ha, ne treba ti zajebancija oko voca, ali imas 2-3ha od toga ne mozes da zivis pa si primoran na voce/povrce. Isto jako bitno je sledece. U ratarstvu ne mozes biti u minusu (mozes, ali je to pojedinacna parcela ili jako sporadican slucaj, gde i minus bude maks 50-100e/ha). U vocarstvu ako ti se "otme" neki faktor od kontrole, mozes biti u minusu 1000 ili vise evra po hektaru.

Hvala, Stanke! Po tvojoj priči zaključujem da bih mogao da sadim sledeće jeseni? To mi je i bio plan...
Dakle što se pripreme zemljišta tiče melioracija, rigolovanje, đubrenje bi trebalo da budu dovoljni, je l?

Hoću odmah na početku da uložim koliko god treba da napravim odličnu stvar!

- - - - - - - - - -

Hvala, Bojceticu! Što se mehanizacije tiče svakako će mi biti potreban atomizer, a za ostalo sam manje-više opremljen - traktor i nekoliko priključaka imam, a ako nešto zafali tu su i prijatelji i komšije. Nekako sam se dvoumio oko ograde, i još uvek nisam siguran oko toga. Ne znam koliko je lopovski kraj i da li je zaista potrebno...
A sto se cimanja i moje spremnosti tiče, pa, vratiću se iz BGa u Požarevac, a za mene to uopšte nije lako!

Koja je tvoja procena što se ulaganja tiče za površinu od malo preko 2ha? A recimo npr. da bih radio i ogradu, verovatno sam, i to drvenu (drveni stubovi i žica...) (drugar tako ogradio svoj zasad borovnice i ispalo je odlično).

Ove godine ne bi mogao i da si hteo, nije ti pripremljeno zemljiste. Sve moze da se popravi naknadno sem pripreme zemljista, pa cak i promena sortimenta, prekalemi se i gotovo, ali ako ne pripremis zemljiste dzaba sve!! Rigolovanje i djubrenje su ti obavezni bilo koju vocnu vrstu da planiras da zasadis! U zavisnosti od analize zemljista ces videti od meliorativnih mera da li ces i sta trebati da primenis.

Ono sto je Bojcetic spomenuo, a najbitnije od svega je strpljenje i znanje! Prihod u vocarskoj proizvodnji se ne gleda kao ratarska ili povrtarska sezonski ili dvosezonski, u vocarstvu se gledaju da budu isplativi i ciklusi i od po 5 pa cak i 10 godina u zavisnosti od vocne vrste, bez strpljenja nema sta da trazis ovde, samo ces puci mnogo para :) A ono sto je bitnije od strpljenja je znanje! Nemoj da te mrzi da nadjes DOBROG agronoma koji ce ti da kazemo voditi sve to, jer jedna greska i ode sve u nepovrat, a mesta za greske ima dosta! Pogotovo ako nemas iskustva!

Sto se tice pripreme zemljista,rigolovanje ti je oko 500-1000 e/ha, ako ne nadjes zgoreli stajnjak za dzabe,moraces i njega da platis,samo za pripremu zemljista ce ti trebati blizu 3000e. Posle u zavisnosti kulture koje budes hteo je razlika u broju sadnica po ha, ceni sadnice.. Nakon toga su troskovi za opremu za navodnjavanje, koji ces tip navodnjavanja, mini orosavanje ili kap po kap.. Protivgradna mreza,da ili ne... Sve je to relativno, npr za podizanje najsavremenijeg zasada jabuke u Srbiji treba oko 40 hiljada evra / ha, ali sa protivgradnim mrezama, antifrost sistemom, prihranu sa vodotopivim djubrenjem uz navodnjavanje,itd.. Ali sa svim tim ti ne zavisis ni od koga, ne moze ti nista ni mraz, ni sunce, ni grad, ni kisa, ni susa... Sa izuzetkom bilo koje od ove stavke povecava se rizik od nezeljenih situacija. Sve zavisi od tebe koliko zelis da ulozis u zasad :)

Stanke, hvala na detaljnom odgovoru. Pa, nemam sta da kazem, znam da treba mnogo para i mnogo rada. Ova cifra od 40000e/ha za jabuku je astronomija na prvi pogled... Najvise bih voleo od svojih para da sve uradim, ali ako bude trebalo ne bezim ni od kredita, a valjda postoje i subvencije?

Nista ljudi, samo streljajte ostrim komentarima i mene i sve koji dodju ovde, jer ako nema jake volje onda tropa,pa bolje razresiti to sa sobom pre negobsto bilo sta ulozis....

- - - - - - - - - -

Citam sad opet Bojceticev komentar i kapiram da mozda nisam najbolje skapirao onaj deo sa "zica, stubovi...", jer sam ja momentalno pomislio na ogradu, a on mozda na oslonac za biljku. Elem, izvinjavam se ako sam pogresio.

To ti je dao kao primer u slucaju da npr hoces da gajis jabuku.. Za subvencije se raspitaj sta je i kako, nisam upoznat, samo znam da je svake godine drugacije, sve u svemu znace se sve na prolece :)

Veliki je problem sto ljudi misle da je to baci semenku, nikne biljka i beri pare.. Ima mnogo rada, eto spomenuo si breskvu, to treba da se obere, da se 2x proredjuje a najbolje je rucno, to sve kosta, a da ne pricamo o pravovremenoj zastiti od patogena,tu se zakasni malo i cao zdravo, vise srece sledece godine.. A da ne pricamo o klimatskim uslovima, sunce, kisa, grad, mraz.. Ljudi pokusaju sa nekim manjim parcelama, nemaju rod i brzo batale i pricaju kako nema zivota od poljoprivrede!! U Italiji je npr neki prosek oko 4-5 ha pod vocem za cetvoroclanu porodicu za njihov prosecan standard!! Od vocarstva itekako moze da se zivi, ali je to 100% posvecenost, za vreme vegetacije moras biti tu non stop, svaki dan po smenu moras da provedes u vocnjaku :) Malo sam te naplasio, ali sve to padne u zaborav kada stignu prvi plodovi :)

Dao sam ti primer za jabuku na m9, gde su zica i stubovi jako velik trosak.
Pitao si me za cenu podizanja po jednom hektaru. Ta cena moze biti od 500e do 40.000e kako si napisao. Zavisi sta ti hoces i koju vocku hoces da radis. Kredit bez nekog sigurnog otkupa bi ti bio bankrot, jer ti nikad ne znas sa kojom cenom i prinosom ces zavrsiti sezonu. Ovo je fabrika pod nebom, gde ne postoje garancije nikakve. Primera radi 2012 godine industrijska jabuka prosek 21din/kg, 2014 godine prose 5.6din/kg. Na 5.6din/kg si u debelom minusu, jos da treba da izdvojis za kredit nema te.

Moj ti je savet nesto sa kosticom da posadis. Tu daleko manje ima cimanja i teze je nesto zeznuti. Lesnik takodje ima poznanik iz sela. Zastita mnooooogo laksa, ali i cekanje na prvi rod duze u odnosu na visnju/sljivu. Ti prvo moras da odlucis sam sa sobom koju vocku ces gajiti.

p.s. Vidim da si me pitao za ogradu. Stub bagremov je oko 2.5-3e. Pletena pocinkovana ograda ne znam posto je. Ali racunaj da je kilogram oko 1 evro +-20%. Takodje ne mogu da se setim koliko kilograma je duzni metar, davno smo je postavljali. Bese to 2000. godine.

Bilo bi dobro da se daje pisanje o temama koje nemaju veze sa predstavljanjem nastavi u delu foruma koji je za to predviđen.

Ljudi, hvala vam mnogo, mnogo na svim informacijama! :bravo: Al slažem se da treba temu da nastavimo u odeljku za voće, pa onda određenu vrstu etc.
Odoh sad, pa se javljam za koji dan, i još jedared hvala! :ppozdrav:

@Stanke - Malo straha nije na odmet, dokle god je sluga a ne gospodar ;)

Ljudi, samo da se javim. Bio u POu, razgovarao s ljudima iz Poljoprivredne službe i lepo su me posavetovali da ne krećem s breskvom već da gajimo burazer i ja jabuku. Nakon razgovora s njima prihvatili smo savet, jer oni pre svega s jabukom mogu da nam pomognu do najsitnijih detalja jer imaju veliko znanje na tu temu, a s breskvom su malo "tanji" da tako kažem. Takođe, jabuka može da bude i isplativija, naravno, uz srazmerno ulaganje, koje boga mi nije nikako malo :/ Elem, očekujte me na tim temama u okviru foruma od sad pa nadalje :)

Veliki pozdrav, Srećna Nova Godina i Božić, sve najbolje! :D

Uhvatio si se ozbiljnog posla. Jabuka i kruska su najkomplikovanije. Recu ti samo da je industrijska bila 5din/kg jesenas, a da sama radna snaga da je pokupi i utovari u kamion je kostala oko 3.5din/kg. Period cekanja 3 godine, a investicija u podizanje vocnjaka u zavisnosti sta hoces i koliko da bude profi lako predje 10.000e/ha. Srecno:ppozdrav:

Nazad
Vrh