Kolika je cena sirovog mleka kod vas ?

Jos da dodam o kapitalizmu u EU , HR kad je ulazila morala je da zatvori 3 secerane i prepolovi proizvodnju secera , da ne bi pravila nelojalnu konkurencija najbogatijim EU zemljama , pa mali Perica je drugacije zamisljao kapitalizam kao slobodno trziste tko je konkurentniji i ostale bajke , toliko o Kumroveckoj skoli.
 
Ne, nego ne znam, zašto bi se 'pojelo' svih tih 1.500 €, ako bi moglo nešto od tih para ostat u stanu.
S tim kravama se ne radi direktan minus, a činjenica je kako ne nose dovoljno ostatka da se može od njega živet.

Isto ko da radiš ratarstvo uz neko zapošljenje. Sve od ratarstva se može vratit nazad, pa se može svake godine kupit po neko jutro.
Uvek su se brže razvijala imanja, što su imala mogućnost i drugih izvora prihoda, pa se moglo više ulagat i time ić napred po pitanju ili tehnologije ili rasti obima imanja..
Ko je rekao da treba "pojesti" 1500e mesecno??
To je ozbiljan prihod i moze se uloziti u nesto pametno sto ce kud i kam doneti neki prihod.
Od krave imas prazan cardak i punu jamu stajnjaka, sve to opet uz trud i rad. Mleko ce ici za seme ,djubre, gorivo, mesecne obaveze, da se obnovi neka masina....
Uglavnom dzepovi prazni uvek.



Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
А у чему је проблем да пишљиво министарство подржи људе који имају 5-6 крава и живе од тога?Школују децу,порез итд...Замислите само кад би плаћали млеко 40+50 дин па ти људи би васкрсли као и села и све остало....Али нема воље државе за то ,они ће пре да увезу усрано млеко у праху него да плате наше.Знам радио сам тај посао од малена за мене лично нема веће робије од млечног говедарства.
Nije vezano samo za mlečno govedarstvo,svi su na istoj grani.Ovom sistemu ne trebaju mali samostalni vec im treba neko ko ce zarad radnog mesta da postane siguran glas.Oni bogati su sebe koliko toliko obezbedili tako sto plaćaju da ih ne diraju,jer im se moze,a malim proizvodjacima se po svaku cenu servira da to sto rade je neisplativo i da je bolje da se uhlebe u nekoj fabrici za minimalac.
 
Spremni su ljudi i na mnogo vise od tih 24/7 samo za adekvatnu zaradu i normalan zivot.
Jedan poznanik iz susednog sela je rasprodao svoje krave (imao 8-9 komada) i otisao u Nemacku i radi kod svabe koji ima 30 krava ,posto se razume malo i u mehaniku (kao i svaki sa nasih prostra) odrzava gazdi pomalo masineriju i radi na farmi i salje kuci svakog meseca 1500e.
Колико то он има плату код сељака да може да шаље 1500е?Већини радника на селу је та плата мисаона именица,тј остваре је ал уз фонд сати од 200плус.Тако да мало претерано ал ок.
 
Kolika mu je plata ,satnica , dnevnica nisam ga pitao jer mi je to malo nepristojno , koliko salje kuci su reci njegovog oca ,a po njegovoj prici ne radi nista ni vise ni manje nego sto je radio kod svoje kuce.
Nemam razloga da im ne verujem da je tako jer znam po primeru zeta iz Badovinaca koji je 2018 isao u Rumuniju na tri meseca da bude traktorista i za ta tri meseca doneo nesto manje od 6000e.
A evo kako u drzavi koja malo misli o svojoj buducnosti i demografiji zivi farmer sa "samo" 13 krava kolike prihode ima i koliko moze da ulozi u renoviranje a koliko mu drzava pomaze.
 
Као тракториста у Румунији имао 2000е мјесечно.И то да није једног еура потрошио на храну,пиће,телефон.интернет,цигаре?То су неки нови вјетрови тамо,знам кад се иде по телад у Румунију,тј када сам ишао у сабирни центар у Румунски Банат није ми се чинило тако,ал ок.Око тога нисам баш упућен.
Али око Немачке јесам итекако,сарађујем са пар сељака тамо и знам какве су плате и не одступају веома мало у свим покрајинама.Тај да би послао кући 1500е сваки мјесец мора да има стан храну интернет и све могуће код тог шефа,тј он више није радник него слуга,јер спава једе ради све на тој фарми,нема никаквог живота уопште,а да има 2000е па да шаље 1500е нема шансе,толико немају ни боље квалификовани радници.Преко 2000е нето имају само школовани пољопривредници,а то су скоро увјек Немци.Тако да ако зарађује 1500е и шаље све кући,мени је њега жао,јер знам како живи тамо,а верујем да је ипак она наша,као што кажу патка,да народ шта има да прича.
 
Ovde je mislim 70-80. Podrazumeva se da dodješ kući. Po meni je to malo previše s obzirom na cenu koju im mlekara isplaćuje i s obzirom da je to jako blizo ceni dugotrajnog. Znam da ne može da bude isto jer im on otkupljuju veće kolučne i garatuju stalni otkup itd. ali što je mnogo mnogo je. Aj 50 din bih već platio.
Treba mi veća količina (10-20l) da pravim sir. Mocarelu za početak.


Kako bre nije videlo kravu? Pa od čega ga prave. :). Dobro ima one biljne zamene za mleko ali mslim da to ne sme da se zove "mleko".
Ko što ove biljne sireve nazivaju sirem, a ne bi smeli po zakonu. Najviše ima ovih mešanih koji kako piše na njima imaju 30% mleka (pitanje dal je i toliko) a treba da ima min 50% da bi se zavalo sirem.

Pa onda ovi kajmaci sa margarinom... jbt, dokle smo došli kad moraš da imaš dobru i proverenu šemu za kajmak da ti ne bi uvalili sečenu robu. :)
Pa uglavnom je mleko u prahu.To što se očešalo o kravu je skupo ko otrov,
Pošto ti uzimaš veću količinu kod mene bi dobio za 50.Ali moramo da dajemo i mlekari,radi sigurnosti otkupa.Ko kupi tele od mene iz Kikinde-njemu dajem po 40.Dovijamo se ali ovo od 24 je mizerija.U zadnje vreme su skinuli za 3 dinara.
 
Povecace oni ne briniti se kad se sve pokolje bice ko i sa bikovima, prosle godine sam prodavao crnog holstajna za 160 din a sad odnesem ko gospodin u Matijevic niko me ne zeza od nakupaca i dobijem 242 dinara. Tako ce biti i sa mlekom kad ga ne bude ko sto i nece platice ga debelo.
 
Imam utisak da ce ga uvesti po slicnoj ceni, nama ga nece platiti skuplje!

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Увешће у праху и продавати маглу по дебелој цени....какав мин истар кава држава Мафија влада и увози као....у серији
 
Svugde bi trebalo da ide preko dana, tj svaki drugi dan.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Povecace oni ne briniti se kad se sve pokolje bice ko i sa bikovima, prosle godine sam prodavao crnog holstajna za 160 din a sad odnesem ko gospodin u Matijevic niko me ne zeza od nakupaca i dobijem 242 dinara. Tako ce biti i sa mlekom kad ga ne bude ko sto i nece platice ga debelo.
Na žalost,za mleko to neće važiti jer postoji uvoz i postoji mleko u prahu.
 
Nazad
Vrh