Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

  • Da

    Glasovi: 179 54,2%
  • Ne

    Glasovi: 151 45,8%

  • Ukupno glasača
    330
I ja se sto kaze Bojcetic godinama drzim sa soje i kukuruza dok ne pukne i to a puci ce kad samo naidju 2 prave suse zaredom ko sto je kod mene bili 11 i 12te pa da vidis kako se potone za cas . Samo tada treba reagovati na vrijeme to sam se uvjerio . Kad naidje takva kriza netreba kalkulisati i glumiti neki ponos . Odma prodavati sta god nije bas stoposto neophodno i mehanizacije i malo zemlje ako treba al da se ne uvaljuje u nepotrebno .
Gdjes porediti zitarice osnovne sa vockicama bostanom i slicnim glupostima .
Sa druge strane ima i ona da treba traziti pare tamo gdje si izgubio.
Ko to još radi.Da prodaš zemlju a baviš se poljoprivredom ?
 
Momo dovoljno je da nisi zaduzen (prezaduzen) i preziveces 2 lose godine. Krediti su nikada jeftiniji.
@NA
Nastavicemo u temi za repu. Ja ne kazem da nikada vise becu sejati, ali trenutno necu. A kukuruz 7t/kj. 2014, 2016, 2017 (kod nas nije bila susa te godine), 2018. Ove ce biti malko ispod ali preko 6.5 sigurno
 
Ko to još radi.Da prodaš zemlju a baviš se poljoprivredom ?
Pa isto kao sto kupujes kad je dobra godina . Nisam mislio da se proda sva dedovina , nego npr pola ha ili ha ako zapne , da ostanes likvidan a isto tako nije lose nekad malo i kupiti ako pretekne . Nisam ni ja nikad prodao nista al ocu da kazem da bi to bilo ispravno pogotovo ako je kupljena zemlja .
 
Ko to još radi.Da prodaš zemlju a baviš se poljoprivredom ?
Znam dečka. Prodao zemlju, kupio dva kombajna, prikolice i živi od usluga. Više zaradi, bolje zivi, više je stvorio nego dok je zemlju svoju i arende radio. Cena usluga se zna. Bila kiša ili suša on zaradi. Ne ucenjuju ga sa cenom, arendom, ne gleda u nebo, u komšijske razore... Lično ga znam i tvrdim da je uradio pravi potez.
 
Poenta moje price je bila da u kriznim vremenima netreba ici u dodatni minus a pogotovo da porodica trpi . Nevolim kredite jer oni nisu tako jednostavhi kako izgledaju . Vise mi se svidja pravilo da kad je godina uspjesna ,iz bilo kog razloga , nagradis svoj biznis , a kad je minus onda kaznis . Ne kaznjavas sebe , nego svoj biznis ,svoju "firmu" , znaci smanjis sebi platu i prodas nesto od vlasnistva i ides dalje. Tako bi i drzava trebal da radi , ako je prihod pao , smanji plate i prodaj nesto drzavno ako mora , bolje nego dizati kredite pogotovo dugorocne . Sistem nagrade i kazne . Tramp sjedi u koznoj fotelji ili Ping , Vucic na stolici , a nas Dodik bi trebao na skemliju , sve je to logicno.
 
Nazad
Vrh