Psenica 2019/2020

Srđane kako ti se čine ove dve pšenice, jel Montecristo malo manje lošija od Basmatia?
Basmati dosta otporan na bolesti ali slab hektolitar ako malo pokisne.
A Montecristo dobar kvalitet ali jako losa otpornost na bolesti.
Odlaze iz mog asortimenta.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
 
Posle ovih 100l u maju i ako nastave ovakve temperature ja kod mene mogu da se nadam lepom prinosu. Iako je bila kasna setva i nicanje prema trenutnom izgledu za sad sve dobro izgleda. Po mom pamćenju do sada nisam imao ovakvu pšenicu. U pitanju je KWS Solehio. I prvi put ga sejem. Ajde da ga probam. Jedino mislim da ova sorta ako od početka krene kako treba i dobro se djubri obavezno mora da se radi regulator rasta. Jeste da je stabljika jaka i debela ali trenutno nije baš mnogo izrasla. A iskreno to baš i nije teško uraditi jer kad se prska od trave doda se regulator i završi se tad sve i posle se ne razmišlja. Ja sam pre koristio i Modus i Cerone i bio sam zadovoljan.
 
Balaton jedan deo zakacio virus pocela da se Susi Ali za sada stoji tako.
a7Ie8Oo.jpg

Sothys
AAetjyy.jpg
pojGIIj.jpg
Kakav virus?da nije susa?koliko je palo kise kod vas u maju?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Kakav virus?da nije susa?koliko je palo kise kod vas u maju?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Viroza, putuljavost psenice.Jedne godine celu njivu mi pojelo, jednostavno je nestala I nismo ulazili kombajnom.opaka bolest kao crvenilo kukuruza, obadve bolesti izazivaju cikade koje kasnije prelaze na kukuruz.
 
Interesuje me da li je neko ove godine posejao pšenicu zaštićenu Sistivom? Kakvi su mu utisci? Da li stvarno ostvaruje zaštitu da ne treba prvi tretman?
 
Viroza, putuljavost psenice.Jedne godine celu njivu mi pojelo, jednostavno je nestala I nismo ulazili kombajnom.opaka bolest kao crvenilo kukuruza, obadve bolesti izazivaju cikade koje kasnije prelaze na kukuruz.
I ja imam isto saznanje kao i ti, da su cikade te koje prave problem prenošenjem virusa..
Imam jednu kritičnu parcelu od 15 kj, 12te crvenilo u kukuruzu, rod oko tone po kj, 13te pšenica rodila oko 40 meteri po kj.. Pa onda 17te virus u pšenici i bilo oko 1.5t po kj, 18te kukuruz pola dkc sa 7.5t a pola pionir sa 9t po kj... Ako suu cikade krivci zašto posle katastrofalne godine dođe rekordna a pritom nisam koristio nikakvu hemiju ili šibicu u vidu preventive te pošasti..
 
Najčešće se ta viroza javlja ako se seje pšenica na pšenicu ali opet nema pravila.Prošle godine sam imao napad na jednom delu parcele gde je predusev bio kukuruz a radila je i šibica pa opet napad nije izbegnut.Čini mi se da su krivci za to rana setva i topla jesen.Ove godine toga da kucnem u drvo nemam nigde a najbolje pšenice su mi tamo gde nije paljeno kukuruzovinište.
 
Da li neko planira ove godine da uradi još jedan fungicidni tretman pšenice? Prošle godine su kod nas dosta stradale pšenice u fazi nalivanja zrna.
 
Ja sigurno neću više ulaziti u nju do žetve. Nadam se da će fungicid izdržati zbog ovih kiša. Drugo prskanje je bilo 13.05. što znači da ove nedelje ističe one tri nedelje koliko svaki fungicid pokriva. međutim pričao sam s čovekom iz BASF-a i on mi je rekao da će sve to izdržati do polovine juna, a posle ide sazrevanje tako da tada i ne treba. Nadam se da će biti sve tako.
 
Ne,nema potrebe posto nema bolesti,nije ekonomski isplativo,zito je zavrsilo mlecnu fazu i krece u vostanu,za 20 dana ce i zetva krenuti kod ranih sorti,to to ima zutih vrhova na zastavicaru je od stresa,susa,vetar,toplo-hladno.
Pisao sam vec da je cikada problem buducnosti,ako se nastavi suva i topla Jesen,bice prskanja,tako da ce prskalica postati br1 u ratarstvu,nece se otkacinjati.
 
Је л' ко до сада прск'о инскектицидима пшеницу против у јесен, после ницања?
 
Mislim da ćemo morati pomerati rokove setve.Ja već neko vreme ne sejem pšenicu pre 20.10.Mogu je sejati samo kasnije i to do 20.11.
 
Tako je i ovde.Sve pšenice iz oktobarske setve izgledaju vrhunski dok one iz novembarske i decembarske setve nisu nikakve, loše izbokorene i male ali ostaje da se vidi do kraja da li ima razlike.
 
Nazad
Vrh