Psenica 2019/2020

Okači samo jedan link tih stručnjaka u primeni uree kad nema padavina cele zime. Koji crni vodotokovi i okeani, pa ona do žetve ne može da se spusti ni 30 cm jer joj za to (kako kažu stručnjaci) treba 300 litara kiše. Ako nešto pšenica ne potroši to će sledeće godine potrošiti kukuruz ili suncokret koji imaju mnogo dublji koren.
Svi ti tekstovi su jako odavno napisani i samo se prepisuju...
I druga stvar, ne zaboravi, da ti stranci imaju malo bolje uslove pa ne bacaju jedva 100 kg uree/kj nego malo više...
 
Tako je.
Napisao sam kilometarski post ali ne vredi. Što ja da odgovaram na pitanja ako na moja niko neće....
Btw bikacan, ako znaš da bacaju velike količine uree, a ne bacaju citiram: Don’t apply more than 30 kg N/ha (24 units N/ac) in 1st split in late January/ early February onda bi trebalo da znaš da je to NBPT urea ( Use protected urea (NBPT) for early N applications ), znači nije obična iz nekog razloga.
I ovo bi trebalo da znaš
Only apply fertiliser N when soil temperature is greater than 5°C and rising.
Never apply fertiliser on waterlogged or frozen soils.
No, da ne tupim. Neka svako radi kako hoće. Svaki put kažem sebi da se neću upuštati u duel i opet me nanese očin. Sa ovim postom mislim da završavam diskusiju. Ne tvrdim da sam u pravu ili ne ako se povlačim, jednostavno polemika će voditi u nedogled....
 
Sinisa ti si pogresio profesiju. Radis protiv svoje volje, ILI se tvoja djubriva ponasaju drugacije nego nasa.
Ista ta istrazivanja tvrde da su goveda najveci zagadjivaci u poljoprivredi zbog amonijaka pa ne verujem da si prestao da jedes sir i pijes mleko.
Ako si vec uzeo da popujes ovde onda moras i da se drzih svih pravila, a ne selektivno kako tebi odgovara.
Da se razumemo, ja se slazem sa tobom da urea moze da dospe u podzemne vode i ubije koralne grebene, ali to je toliko mizerno spram svega ostalog.
 
Moja đubriva se ponašaju drugačije? Šta lupaš? Da li sam ja bacio ureu sad kao i vi pa tvrdim da moja neće prouzrokovati zagađenje a vaša hoće? Popujem ili samo prenosim šta naučnici tvrde? Da ne kažem prenosim ono što nećete da makar pročitate i razmislite. O isprobavanju na svojoj koži naravno ni pogovora.... O Bogo blagi kao da moje ime stoji u potpisu neke od tih stručniih literatura.....
Nisu goveda problem nego nepravilno odlaganje osoke i stajnjaka, tj oticanje amonijaka u podzemne vode. Da, ima tu još ihaj zagađivača.
Hemija. Da li smo prešli na dizne protiv vetra-jesmo. Da li se trudimo da nam prskalice budu ispravne i da ne šibamo bzvz hemiju? Mislim da se trudimo.
Da li nam uvode euro motore i na traktore, kombajne, radne mašine, aute? Podešavaju pvp, bregaste da traktori manje furnjaju. Polako nas okreću da manje zagađujemo okolinu ( e jedino se tu slažem da nismo najveći) iz baš tog razloga-popovanja. Tvrdoglavi smo jedno vreme, a kasnije se ispostavi da grešimo.
Montoja. Prostim jezikom objašnjeno: baciš ureu na smrznuto tlo-nije dobro. Isparava jer nije unešena u tlo. Vlažno zemljište opet ista stvar. Pretoplo takođe isto. Naiđe kiša, dobro je ali ne treba velika količina da bi bila blizu korena tj dostupna biljci a treba joj i temperatura zemljišta ( 5stepeni i treba da je u porastu) da se što pre transformiše kako ne bi bila spirljiva.
Nisam siguran da sam sve napisao, ali ne mogu više. Prazna mi bakterija. A i idem da predam C.V. Menjam profesiju. ☺️
 
NBPT je ihibitor ureaze,a ima ih nekoliko(urea granule su ''ofarbane'' istim),tj usporava hidrolizu ureje i time smanjuje njene gubitke,nh3.
E sad posto urea kao i no3 su ispirljivi kroz zemljisni profil,nzm sta se tu tacno desava,jel to ''mac sa 2 ostrice'' ili ima nesto vise o tome.
Uopste za nasu ''obicnu'' ureu na trzistu,bude tu lepe volatizacije tokom zime ako nema jacih padavina duze vreme,najgore je kad se zemljiste povrsinski otapa u toku dana i mrzne tokom noci.



 
Taman toliko koliko ispari toliko je skuplji azot iz AN nego iz uree. Ekonomski gledano dodješ na isto.
 
Из претходних излагања закључак је да не постоји прави моменат за прехрану уреом ,не ваља кад смрзне,кад је мокро кад је сунце, према томе треба је побацати и не размишљати пуно:)
 
Poslednja izmena:
Ispod Save i Dunava je dosta nizi ph, po toj logici najbolje bi bilo ici 2x kan, ali u praksi Urea to demantuje, ista prica i za kukuruz
 
Što kaže moj komšija-Šta da se sekiram što nisam poorao na vreme i što mi loše žito kad se celo selo sekira za mene... :sjasi: :haha::ppozdrav:
 
Nazad
Vrh