Plug - osnovna tema

Dukej a kako posle zaranja plug pošto vrh raonika gubi napadni ugao , zar nebi trebalo da se vrh malo savije ka dole.

Ako pitaš konkretno za ovaj moj 756, i posle podizanja donjeg dela raonika zaranja u zemlju čim ga spustiš. Nije preterano sa podizanjem donjeg dela raonika da neće više u zemlju, već je ovako taman. U originalu je previše podboden pa kida zemlju, bar je kod mene tako bilo. A što se tiče vrha, on je tek, tek blago savijen malo na dole. Drugačiji je to raonik u odnosu na raonik 757 koji ima izražen i povijen vrh, ovaj je više ravan raonik.

Nego, ako se sećaš da sam prošle godine kukao kako neće Vogel u zemlju, ove godine sam podbacio iznad šrafova flah debljine 2.5mm kako bih oborio donju ivicu raonika (naravno i vrh zajedno sa njim). I pored tupih raonika ove godine je plug odmah zaranjao, međutim, da li zbog toga što je bilo tvrdo i suvo, ili zbog toga što je preterano oboren raonik, primetio sam da dosta kida zemlju umesto da je seče. Moram naći nešto tanje, npr. neki deblji lim (1.5-2 mm) pa iseći trake i ubaciti ih umesto ovog flaha koji sam sad stavio. Za sledeću sezonu idu i novi raonici...
Ili da isprobam jedno drugo rešenje, a da ništa ne podbacujem pod raonik, tj. da bude u fabričkoj geometriji. Evo o čemu se radi, prošle godine kad plug nije hteo u zemlju na početku brazde, sretnem jednog kolegu koji dugo ima Vogela i požalim mu se na problem. On mi pokaže vrhove na njegovom Vogelu, a na njima zavaren mali produžetak od feder platne. Kaže, kod vogela je kratak vrh za neuslovne godine kakva je bila prošla, treba ga malo produžiti, nekoliko cm. Ove godine vidim kod jednog drugog drugara nove vrhove za Vogela, ali drugačije od originala. Dosta su duži od originalnih, na gornjem delu prelazi širinu raonika i prelazi na dasku. Nisu mu se svideli pa nije ni orao sa njima već je kupio druge, originalne. I ja sam na prvu rekao da je taj vrh preterano dugačak, ali sad razmišljam da ne bi bilo loše probati kako ide sa njim bez ikakvog podbacivanja pod raonik... (Treba samo prežaliti 20e za te vrhove pa ako se ispostavi da su predugački baciti...)

p.s. Ne radi trenutno postimage, pa ne mogu da uploadujem sliku.
 
Poslednja izmena:
Ja ću probati da od potrošenih vrhova odsečem sa jedne strane vrh i da ga produžim sa druge strane da vidim šta će se dobiti a još razmišljam i da pod postojeće vrhove probam da podbacim platnu između vrha i raonika ali na drugoj rupi (ka dasci) i time će se dobiti pobodeniji vrh a samim tim bi trebao i bolje da zaranja kad su uslovi loši poput suvog i pretvrdog zemljišta.Može i da se vrh sa donje strane na kraju vrha od dole pusti jedan var strana koja se naslanja na raonik) popreko i onda zašrafi i opet se dobije pobodeniji vrh.Ovo su sve bespotrebna karabudženja kad su uslovi normalni za oranje ali sve češće nisu dobri uslovi.
 
Vrhovi su kupljeni baš za Vogela od domaćeg proizvođača. E sad zašto taj proizvođač pravi toliko dugačke vrhove - nemam pojma.
 
To je predugacko. Nesto slicno smo ove godine karabudzili na 757. Epilog je da sam oba vrha skrivio posle 10kj. Onda sam ih skinuo i orem bez njih. Raonici su sada za bacanje imaju jos dan posle to cemo izgrebati nekako.

@dukej
Pogledaj ako imas prilike kako je reseni vrhovi na Vogelu m1020 sa resetkastom daskom. Zaranja u metar a ne krive se. Ne znam posto je komad samo znam da ti spicevi sto su dosli sa plugom 200kj pa ih okrenes na sarafima i opet 200kj.
 
Није дугачак шпиц, ако је повијен нагоре тако да прати кривину даске тачније њених груди које се мењају...да је мањи код мене не би радио ништа такав шпиц... плус ако је ваљан раоник, онда је он напољу много мање...
 
Ја би ту наварио раонике опичио вар једно 2-3 цм и онда би таман дошли на меру и ти шпицеви.:osmeh:
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh