Centralno i etazno grejanje.

Molim vas ako moze jedan mali odgovor ako ko zna ,.imam problem sa exspanzionom bocom ispraznila se iz nekog razloga na neki pritisak od oko 0,7 bari ,kod mene je mali sistem u jednoj ravni ne zelim da mi pritisak ide preko jedan . Ja stavim 0.3 i pritisak dodje do 0,8 i onda stane sa rastom zanima me sto tako
 
Molim vas ako moze jedan mali odgovor ako ko zna ,.imam problem sa exspanzionom bocom ispraznila se iz nekog razloga na neki pritisak od oko 0,7 bari ,kod mene je mali sistem u jednoj ravni ne zelim da mi pritisak ide preko jedan . Ja stavim 0.3 i pritisak dodje do 0,8 i onda stane sa rastom zanima me sto tako
Prilikom grijanja voda se širi i pritisak se poveća. Kad se zaustavi zagrijavanje (postigne određena temperatura) prestaje širenje i povećanje pritiska.
 
Greju relativno loše.
Ako se pogleda snaga radiatora dimenzije 1200*600 i režima 70/50/20
imaju snage po tipu: 11 804 W, 21 1187 W, 22 1487 W, 33 2134 W.
Ako se radi novogradnja i da se ostavi opcija za prelaz na modernije oblike grejanja nižim temperaturama vode, trebaš uzet što veće.
 
Kod mene soba od 12 kvadrata imam k22 120sa60 vodu izlaznu drzim na 72 u citavoj kuci mi toplo samo u toj prostoriji pohladno i to samo u jednom cosku prostorije ,inace tu mi je i boravak pa sam mislio jos neki radijator ubaciti tu konto taj neki k11 recimo 60sa 60
 
Neki opšti normativ je 70 W na kubik. Ti imaš sad 1.487 W/12 kvadrata, to je 124 W na kvadrat, smeo bi imat visinu 1,8 m, da bude dovoljno.
Znači moraš još nešto stavit.
Sad da li bi išao na neki mali 11 ili još jedan ko prvi, pa se stave automatski ventili, to pitaj novčanik.
Preveliki može uvek da se malo smanji na ventilu, a premali ne možeš razvuč kad bi ti trebalo.
 
Čime bi mogao zatviriti razliku izmedju cevi od peći i dimnjaka. Cev je 140mm a otvor u dimnjak 200. Imam i lim koi je trebao biti zazidan, ali je prilikom čišćenja problem rastavljati koleno i komad cevi koi su kratki i dosta tesni. Dali je staklena ili kamena vuna zapaljiva? Treba nešto da diftuje kako dimnjak nebi vukao falš vazduh a ujedno i dase lako demontira.?
 
Ja sam napravio od lima ,kao tepsiju od pleha da probušiš i navučeš na cev (140 mm) zatim je naslonio na dimlnjak i sa lepkom za pločice "izmalterisao" ivice .Imao sam staklenu vunu ali je vukao falš vazduh.
 
Ja sam ulaz te cevi u odžak olepio blatom, tako najbolje dihtuje. A na cevi imam isečen otvor na kom je poklopc i onda kroz taj otvor očistim taj deo od kotla do dimnjaka.
 
I kod mene je uradjeno kao sto je Talianu napisao,samo sto sam ja ukopao sa stiroporom da moze lim lepo da legne,nisam ga lepio da mogao da skidam kad cistim. Ako nekom treba,mogu da slikam.
 
Stiropor i dimnjak??? Pa stiropor se topi na puno nižim temperaturama nego se zagrije dimnjak.

kod ovolike razlike u promjerim je rješenje s limenom rozetom ok. Rozetu za zid zalijepiti s ljepilom otpornim na više temperature. Možda je dobro i ljepilo za pločice, ali to nisam u potpunosti siguran. Ako se još praznina popuni kamenom vunom onda je rješenje odlično.
 
Ma imam ja i rozetnu tj lim za isti šilders dimnjak, ali su cev i koleno kratki i nema lufta prilikom rastavljanja zbog čišćenja. Jedino da koleno uvek odvijam onaj šraf po sredini i rastavljam ga u tri dela. A taj šraf zbog temperature grejanja i hladjenja stalno korodira. Kako je neko napomenuo najbolje i najeftinije je to zapušiti blatom i lako se razbije a ujedno i dobro diftuje. Hvala svima na savetu.
 
Ja imam onu rebrastu prohromsku cev od kotla do dimnjaka,ni ne moze da se skine.Nisam je nikad ni cistio kotao radi normalno.

Kad hocu dimnjak da ocistim , pomesam nafte i preradjenog udja i isprskam kotao unutra ( cevi)
to bljuje vatru kroz tu cev u dimnjak i izgori sve sto je u cevi i posle dimnjak odvuce pepeo.Tako da je fizicki nikad nisam ni cistio.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Nazad
Vrh