Cena malih prasića na tržištu

ne znam sta se desava ovog leta ali strasno je sta se desava sa prolivom kod prasadi. Peti dan starosti kao po pravilu svako leglo dobije proliv, i dzabe sto preventivno idu i antibiotici krmaci posle prasenja i neosulfox u hranu krmaci i opet proliv. A sto je jos vise zanimljivo kaodiar s ili streptomicin nemaju nikakvog efekta i ako ima dam to preventivno po rodjenju, na primer sa nekim antibiotikom uspem da zaustavim proliv kod jedne ture kod sledece taj antibiotik nema nikakvog efekta pa moram drugi, da se coveku svaka dlaka na telu najezi!
 
Kupio danas prase u Prigrevici po ceni od 250 dinara po kilogramu.
 
Veceras cuo da se u Kv placalo katastrofalnih 160.
Nista cudno, to sam ocekivao da se desi posle onog perioda kada se drzala cena od 250-300 din., a i pisao sam o tome. Dosta njih je povecalo broj grla, a poceli su da drze svinje i oni koji ne umeju da razlikuju musko od zensko prase. Rekao sam im da ce da naprave gresku, ako ne budu spremni da preguraju ocekivani nagli pad cene, nastave sa kontinuitetom, to jest upasce u raskorak. Tako nase Srbsko trziste funkcionise od kako pamtim-naludu kisa, naludu susa. Ovde je poslednji put bilo kako sam nacuo 180-190, nije me mnogo interesovalo posto sam i ovu turu ostavio za tov, iako i sa njima ne ocekujem na jesen da cu proci sjajno, nego imam viska zitarica, pa da to pretocim u meso.
 
Ja cekam da prodje post jos par dana nadam se da ce cena krenuti gore. Kod nas 220-230din ali nesto ne kupuju sverceri ja zvao za moje i nece da uzimaju traze samo debele .
 
Kod nas svo sra.e prave par vecih otkupljivaca.Kad oni nakupuju robu,sve staje i krece jurnjava i natezanje sa sitnim svercerima.Po pravilu veliki diktiraju cenu,koju mali jos vise obore jer su svesni da ako oni neotkupe prasad ostaju u stali.I krece ucenjivanje.
A prasad se prodaju prosek 28-30kg.
 
Oguglao sam na sve, tako da se vise i ne nerviram .. samo noze da nam steti zdravlju , a sta ce biti bit ce i mimo nerviranja , sutra je novi dan treba raditi i izboriti se .. za par dana prodajem zadnju turu .. sledeca tek pred Novu godinu
 
Otislo 18kom po 250 prosek 31kg.... Dao jednom liku 12 i malo pre drugom 6. Kazu mi u sapcu na pijaci 200. Ja reko idi u sabac pa kupi ja ne dam ispod 250din :)
 
Прошле недеље отишла тура са просеком од 25 кг а у петак са просеком од 23 кг обе туре по 260 дин/кг. Другар у селу узео за тов по 280 дин/кг просек 15 кг. Кланица Ђурђевић и даље има најнижу цену у Срему од 230 дин/кг и они су свима задња опција ако је крш роба и ако баш неможеш продати ником другом.Ја хвала Богу ни ове године са њима ама баш ништа!
 
Nazad
Vrh