Navigacija u poljoprivredi

Kineske vs ove od kolega. Kakvi su vam utisci. Koja je preciznija, laksa za upotrebu?
 
Ja nemam kifli
Namotam do pola metra da bude tacno, upalim navigaciju idem 4-5 m napred u rikverc do puta i on je vec naveo gde treba i samo krenem napred, svuda mi je ok.

Ako iz prvog puta ulazim i ne naciljam onda bude to pecivo sto spominjete.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Ja sam praktikovao da spustim marker 10ak metara pred izlazak iz prohoda i onda kad okrenem uđem po markiru i kad ispravim uključim i bude ok,nema kifli, lelujanja i sl.
 
18 brazda uvratina, ako se desi da omašim liniju vratim u rikverc i onda pilot navede na liniju bez greške.
 
Ponekad mi se desavalo sa navigacijom da uradi ovo kao na slici. Danas je to uradila 3 puta u 3.5 ha i popizdeo sam. Pozvao sam coveka koji se razume i uradili smo agresivnija podesavanja. Sada je puno brzi na volanu i reakcije su sitnije ali mnogo cesce. Sada radi onako kako ja zelim.

kCQjrdW.jpg
 
@cicimoric Da li možeš da napišeš šta ste konkretno podesili da rešite problem?Integral, min i max reakciju volana, gledanje u napred...isti problem imam kod sebe i jako me nervira.
 
Ja takodje imam problem sa sastavnim redovima. Jedna strana 75,80 a druga 60 65, navigacija me vodi tacno na 4.20, ali problem se stalno javlja, merio razmake izmedju baterija od 70 do 73,4 , nije mi jasno sta je problem da tolilo bude odstupanje..

Послато са SM-A525F помоћу Тапатока
 
Ja takodje imam problem sa sastavnim redovima. Jedna strana 75,80 a druga 60 65, navigacija me vodi tacno na 4.20, ali problem se stalno javlja, merio razmake izmedju baterija od 70 do 73,4 , nije mi jasno sta je problem da tolilo bude odstupanje..

Послато са SM-A525F помоћу Тапатока
Dođi do Kaća i sve ću ti objasniti. Koju imaš navigaciju ?
 
@Field Prvo proveriš da li traktor ide po istoj liniji u oba pravca. Time se proverava da li je antena tačno na sredini traktora, a ako nije onda se u podešavanjima upiše koliko je pomerena u stranu u odnosu na sredinu (simetralu) traktora da bi navigacija mogla to da ukalkuliše u proračun gde treba da te vodi. To mi je @daner objasnio kako se radi, vrlo je prosto i lako se odradi. (ako treba objasniću)

Taj problem sa nejednakim međurednim razmakom je imao moj drugar koji je ovog proleća prvi put radio sa navigacijom, pa smo po Danerovom uputstvu našli da u podešavanjima treba upisati da je antena pomerena 3cm u jednu stranu (iako na izgled stoji tačno na sredini traktora), time je jedan deo problema bio rešen.

Drugi deo problema je simetričnost sejalice, tj. da li su same baterije simetrične u odnosu na simetralu sejalice. Npr. kod drugara se pokazalo da kad španerima utegnemo kupu tačno na sredinu traktora, sejalica pravi različlite međuredne razmake u jednom i drugom smeru. I ta pomerenost može da se upiše u navigaciju pa da navigacija to ukalkuliše prilikom navođenja, ali se pokazalo da je bolje samu sejalicu španerima navući da baterije budu simetrične u odnosu na traktor. Time je dobio jednake međuredne razmake u oba smera.

Postoji eventualno još jedan potencijalni razlog tih različitih međurednih razmaka, a to je ako nije tačno upisan stepen nagnutosti u odnosu na vodoravnu površinu. Npr. ako površina na kojoj traktor stoji nije strogo vodoravna a ti upišeš da je nagnutost traktora 0 stepeni, onda će on grešiti za ugao koji je razlika između stvanog ugla površine na kojoj stoji traktor i nula stepeni. A ako sam dobro izračunao, za visinu antene od 2,5m ugao nagiba od 1 stepen donosi pomerenost antene za preko 4cm (sin(1) x 250 ) . I to onda istovetno dovodi do različitih međurednih razmaka.
 
Poslednja izmena:
Jedan kolega iz sela ima FJ Dinamics, clan Leka ima Trimble.
Ono sto sam ja primetio da je razlika u preciznosti minimalna, gotovo neprimetna. Kad skroz niknu usevi onda ce se mnogo bolje videti.
 
Nazad
Vrh