Alati i radionice

За држаљицу само багрен али мора се осушити мој отац све чекиће и секире насадио на багренове држаље. Исто користи ону бобицу што су некад по улицама садили дрво испод кoре је бело али жилаво до зла Бога док је сирово једва се цепа,а кад се сасуши онда само моторка или цилкулар. Један комшија нам је правио од букве али се лоше показала брзо пуца.
 
Čekiće obično kupim polovne a posebno volim kad su mekani, smeje se!!!! Smejao sam se i ja dok mi parče čekića nisu vadili iz glave u urgentnom!!!!
Vidim, dobar poso su uradulu. Mislim ovi na urgentnom. :).
Šalim se luka naravno. Nisam moga da odilim.;)

Ostali, kakva bre držaljica?!? Drška il držalje. Prvi put čujem za taj izraz. :)
 
Poslednja izmena:
Moj pokojni ćale je sve držalje za čekiće napravio od neke crvene plastike.Bilo toga dok je radio u Matrozu u SM. :haha: I svi još traju a on otišao bio u penziju još 1997-e.Ne mogu da puknu i čak su po meni bolje od drvenih držalja zato što ne odbreca kad se udara.
 
Kolega,izgleda se ti cekici ne koriste od kad je matori otputovao..
Zaboravio sam gore da napisem i za Jasen, i njega koristimo, takodje zilavo drvo, ovde ima svakakvih vrsta, od mekog drveta do bas tvrdog.
Ne znam kakav bi bio GLOG , cuveni glogov kolac nisam nikad probao od njega da pravim nesto a znam da je zilav i iz jako sitnih slojeva..



Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Kolega ne koriste se baš svaki dan ali zatrebaju..Evo je kolekcija.Ovi crveni su sa plastičnim držaljama.Imam ih još par komada u selu i takođe i tamo1,2 sa plastičnom držaljom.
a63226316caa02ac672bf8d83995284b.jpg


Sent from my HTC U12 life using Tapatalk
 
Mi imamo par komada sa supljom plasticnom drzaljom. Ta drzalja mnogo bolje apsorbuje vibracije od drvene. Skoro smo uzeli na najlonu 2 komada po 1000 dinara.
Drvene drzalje tata pravi od bagrema ili jasena, ali je bitno da jasen bude suv i zdrav. U suprotnom ce puci relativno brzo.
 
Meni bi to bilo interesantno, jer kod nas je dren isto redak, ali ima jedno drvo koje je jako slično drenu, a nešto je između klena i drena(kod mene ga zovu smrdljika).
Dren se najlakše prepozna u jesen kada plodovi sazre, tada nema greške..
 
Moj rodjak ( mehaničar) ima dršku na čekiću od crnog trna. Godinama to služi dobro.
Ja u zadnje vreme kupujem te drške u poljoprivrednim apotekama,prodavnicama stočne hrane. Zadovoljan sam,neka traju koliko traju,nisu ni skupe.
 
Ovde se nekad davno kad se osnuje domaćinstvo tj kad se neko doseli pa napravi kuću u dvorištu obavezno sadili dren,tako da ga nekad imalo svako dvorište,a posle priroda odradila svoje pa ga ima po vrzinama koliko hoces.
 
Moje iskustvo sa cekicima nema sanse da zaboravim. Odletelo parce i pocepalo arteriju u levoj nozi. Krvi kao u filmu. Mlaz dobar bio.
Rekao lekar u urgentnom "maa pij samo antibiotik i telo ce taj komad isterati samo od sebe". To bilo pre 6god i jos uvek mogu da napipam ispod koze svog saputnika u nozi. 4-5mm precnik.
Ne smeta al se kanim da odem u naredno vreme da mi izvade to. Zato treba paziti na kvalitet cekica.
Sto se tice tih tvrdih drva, ne znam jel ko imao iskustva sa maklurom. Ima loptaste plodove slicno narandzi. Raste divlje po zapustenim povrsinama. Bagrem je mekan za ono cudo. Takve drske mogu za poluge da se koriste slobodno. Odskace motorka kad sece
 
Pa sve kinesko je ljuto tj sirovo,komšija kupio neke klinove na vašaru došao kod mene daj macolu da razbije neke panjeve.A imam macolu 10kg kupljena još 80ih u Zastava Kovačnica još drenova držalica teška ko robija,jedan udarac u sirov klin pukao kao staklo.Kaže on mnogo suv panj :LOL:

Te vašarske i kineske kupujem samo male bravarske,sa njima nema zapinjanja,pa neće ni da pucaju.
 
За пањеве користим клинове направљене од тракторских потезница. Мислим да су од белоруса. И од осовина од неке пољопривредне машине.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Nazad
Vrh