Cena i plasman višnje 2018

I Vučić ce da pucne prstima i eto para za voćare. Na nekolko mesta su izasli sa cenom 60- 65, ali mislim da ce biti jebada sa klasiranjem. Dzervin za prvu klasu trazi kalibar 15- 16, bez crva i da nije gradobitna. Ove godine je sitna visnja, nema sanse kod mene da prebaci 15.
 
Pffff... videcemo za koji dan kako ce da se razvija, ja verovatno berem u sredu narednu...
 
Uh pa dobar si, kod mene zrelo, skoro zrelo.
Najverovatnije u subotu krećem ako ne bude neka kišurina.
 
Pa i ja sam tu negde, nego ne mogu pre srede. Frka mi zbog muve, razbila se kisa a istice mi karenca za insekticid... mada, ionako sve ide u drugu klasu, kalibar 15- 16 mogu da sanjam

- - - - - - - - - -

I dalje vecina oteze sa cenom i otkupom. Ima li vesti?
 
Pa ovako ....
Nektar večeras prima prva vozila u Vladičinom Hanu, sutra valjda u Palanci.
Cena je ta, 60 i 40.
Problem je što je sitnija od očekivane, i ovi što traže preko 18 milimetara neće se višnje nakupovati.

Poljska je dobro rodila, ali i kod njih su hladnjače dosta ispražnjenje, cena kod njih se još nije definisala, ali biće ispod naše.

Logično je da bude jer njihova dominantna sorta ima značajno manje šećera, dakle više kilograma višnje se potroši za kilogram koncentrata.

Neka cena se i kod njih nagoveštava, ali to je drastično niže pa ne bih da je iznosim.
To su informacije iz prve ruke, danas je grupa stigla iz Poljske.

A moj osećaj je da cena neće ići dole, a da li će gore?????
 
Moja ostaje neobrana za sada na ovu cenu.Niko mi neda vise od 40 jer je 15mm,druga klasa a vidim da prva i nepostoji.Beraci nece da razgovaraju ispod 24din. tako da ja niti sam kooperant sa njima pa da delimo zaradu koje i nema niti sam budala da gubim vreme za minus.Neka je,pun rod 12 godina,300 stabala,odmor.
 
Na tu cenu branja se stvarno ne isplati.
Razmisli o improvizovanom trešenju, ima načina a značajno pojeftinjuje.
 
A gde se tačno meri tih traženih 16mm? Na širem ili užem delu ploda pošto nije baš okrugao bar kod mene. Ja prošli vikend merio uglavnom su bile oko 15-16 na širem delu.
A i kod nas neće berba bar još 10-15 dana pa se nadam da još malo naliju, jake su rose uveče baš rano padaju. Forsiramo prihranu preko lista ako bude neke vajde...
 
Iz Agromarketa su mi juče preporučili Fitofert Bery za intenzivno nalivanje ploda. Koncentracija 2-3kg na 1000 litara vode. Inače meri se na najširem delu, jer zamisliš krug koji je recimo 18mm i kroz njega ne sme da propadne. Inače, sitna ili krupna, biće dobra ako nije gradobita. Mene je još početkom maja kačio sitan grad, mada ima da se malo poznaje nije zalila skroz, a trenutno svaki dan počisti po jedno selo u mojoj opštini.
 
a jel se zna koliko beraci naplacuju, nis, knjazevac, zajecar?
mi smo prosle godine placali 27 din. ali i oni se orjentisu kakva bude cena. sve manje je radnika i sve su manje grupe,tako da je veliki problem,dosta ljudi koji su brali visnju su presli da beru malinu jer se radi od dnevnice
 
Pa jel I klasa 16 ili 18 mm?koliko traze?
i kod nas ovih dana malo malo pa otrese negde. Neke i više puta.
ja ubacujem prihranu svaki put kad prskam redovno kad ima lišća a sad za vikend idem samo prihranu pošto sam sa zaštitiom završio. Ja uzeo nešto sa kalijumom i spremio sam bure koprive nemoze da škodi
 
Nazad
Vrh