Soja 2015.g.

Kad vec pricate o brzini setve koliko moze ici 542 2 brzom na 1700-1800obrtaja?Mi smo juce tako sejali soju i fino ide traktor ni ne oseti nodetku 4 reda.

- - - - - - - - - -

Inace menjac je 5-to stepeni!
 
Znaci da nebrinem ocu li prekoraciti brzinu za dobru setvu!:ppozdrav:
Ima jedna zanimljiva pricica u vezi brzine setve, ali kukuruza. Moj komsija godinama vec seje sa 549 i Livcevom sejacicon (olt,nodet) od 4 reda i svake, ali bas svake godine pred setvu kaze, citiram: "E ove godne cu voziti prvom brzinom (5 ima) u kukuruzima. Nisam prosle godine imao sklop". Mi se tu naravno malo nasalimo jer znamo da nikad to ne uradi, osim jednom. I tad, taj jedan put je zaista imao odlicne kukuruze. Ima on i ovako solidne kukuruze, ali mislim da je brzina setve kod ovog tipa masine sto se tice kukuruza ipak bitna. Kod soje se to nece primetiti pogotovo kad su dvoredne ploce akko se i malo brze vozi.
 
Sa 7 godina sam počeo da učim da vozim traktor nuz dedu i ćaleta, sa 14 godina sam počeo da učim da vozim kombajn kod ćaleta u firmi gde sam se zaposlio 1 jula 1996g a pre toga sam radio kao sezonac i radio sam do 1 aprila 2006g. kad sam napustio i krenuo samostalno da obrađujem našu zemlju, arendu i usluge a i pre toga sam radio koliko sam mogao tojest koliko mi je vreme van radnog vremena dozvoljavalo, inače smo i stoke krupne imali pa sam i tu potego mačka za rep (ručne berbe, seča kukuruzovine, izvlačenje stajskog đubreta, ručne kosidbe, skupljanje, denjenje.... sve na oruk i nijednog trenutka nisam kasnio u firmi), svašta je protutnjalo preko mene, e sad ti izvuci sam zaključak koliko se dugo bavim aktivno poljoprivredom nakon ovog kratkog izlaganja.:ppozdrav:

Izvinte za :off_topic:.
 
Poslednja izmena:
@Bubu,kod tebe pretezno snimci koje okacis su od 00.00h pa nadalje.......:osmeh:
ima jedna interesantna stvar koju sam primetio kod dosta okacenih snimaka setve od razlicitih clanova,uvek sija na tabli neka zelena lampica,dok sam ja o tome pricao neki su se pametnjakovici ovde smejali,kao sta ce ti to......
 
Da li je jos neko imao problema sa setvom malo krupnijeg semena soje Majevicinom Majom, skidac semena je u skroz podignutom polozaju pa ipak poneko seme poleti cim prodje pored njega?
 
Ja sa mojim 577 nosim Gaspardo 6 redi (ista kao kod člana Bubu). Kad smo je kupili detaljno sam pročitao uputstvo u kome se kaže da je brzina setve 6 km/h. 577 u prvoj brzini (a ima 5) na nekih 1700-1800 obrtaja pokazuje da ide 6,5-7 km/h. Prošle godine sam tom brzinom sejao i soju i kukuruze i rezultat je bio i više nego odličan... :ppozdrav:
 
Sutra krećemo sa sojom... :ppozdrav:
20150413130529.jpg
 
Sa 539 i Nodetkom 4 reda sejem prvom na oko 1700 obr. što mu dođe oko 7 km/h i nikad problema sa sklopom setve što u soji što u kukuruzima ,i tako već 30 god.
Sejalicu sam generalno remontovao tek pre par godina a početkom 80-ih sejala i po 700 jutara godišnje.
 
Sa 539 i Nodetkom 4 reda sejem prvom na oko 1700 obr. što mu dođe oko 7 km/h i nikad problema sa sklopom setve što u soji što u kukuruzima ,i tako već 30 god.
Sejalicu sam generalno remontovao tek pre par godina a početkom 80-ih sejala i po 700 jutara godišnje.
Auu,smanji ribu majstore,malo je to puno,zar ne misliš?

- - - - - - - - - -

Mindjusar kako ona tvoja martovska ?
U subotu malo falilo da iziđe,a otad nisam išao u taj kraj
 
Nazad
Vrh