IMT

Nisam uporedjivao sa nicim ali to je prevelika cena za hladnjak na tom kombajnu bar po meni... :sta:
 
Samo bočni reduktor. Obrati pažnju na kvalitet navoja na poluosovini. Ako je loš neka ti tokar napravi nov navoj i maticu. Stim da unutar matice ne napravi gomilu onih kanala za kajlu,nego ti lepo sastavi sve,zategni maticu,obeleži gde bi trebala biti kajla,rastavi i turpijom napravi jedan kanal,ponovo sastavi,zategni,ubaci kajlu,zeger osigurač i montiraj na traktor.
 
Biće dobro ako se navrtka otpustila obično svuče navoj pa moraš to praviti iznova.Sinisa e jes brz.
 
Na mom 560 je ispala bolcna planetarca ostrugala cizmu i odpao tocak u transportu,jedan covek je polomio nogu i jedna zena je posle 10god morala da operise kuk zbog toga.Mislim da na imt-ovim traktorima nije moguce odkloniti taj lift 100%,i ako mislite da ste ga odklonili i nema lufta posle par dana podignite traktor na dizalicu i nacicte luft bar je kod mene tako bilo.
 
To je sad prica kao i kod mog drugara sto je njegov otac tvrdio da DV na 577 ne valja jer hoce da spadne tocak kada su svi tegovi na traktoru. Nije bio svestan da je njegova DV na 577 bila stara jedno 35 godina i Bog sam zna koliko radnih sati je imala. Meni je takodje otpao zadnji desni tocak u brazdi na obicnom 577 (svukao navoj) ali matica nije dotezana 10 godina i traktor je napravio za to vreme oko 4000 radnih sati. Malo li je?
 
danas sastavili traktor bio je na 3 djela rastavljen i nece upalit dok ne stisnem kvacilo,a kad pustim kvacilo pocne gusit motor? :sta:
 
Prošle godine sam radio obe strane.Narezani novi navoji i napravljene nove matice koje su urađene bez onih silnih kanala za kajlu.Urađen postupak kao što je Siniša napisao+matice dobile Loctite lepak za šrafove.Za sada je o.k.
 
Nazad
Vrh