Tintoreti
Član
Kod kuće imam 12 stabala trešanja starih 7 godina. Dve nikako da napreduju a od ove godine su baš otišle dođavola...
Ne samo što im list jako rano opadne, sve vreme dok ga ima bude nekako sitan, već sad evo krenula i smola na sve strane... Kao da se nešto ubocne pod pupoljak a kad otvorim koru nema ničeg. Evo snimio sam i video od jedne, vadiću je ovih dana svakako pa ćemo videti i kakav je koren i šta se u deblu dešava, ako neko ima ideju o čemu se radi...
Ostala stabla su zdrava i napredna.
[video=youtube_share;Jx8Ou3B2pas]http://youtu.be/Jx8Ou3B2pas[/video]
Kolega neznam ni ja sta se ovo desava ali imam istu "boljku" kao kod tebe. Nije u pitanju bolest vec insekt koji se ubusuje ispod pupoljka i pije sokove. Pogledaj bas tu gde pusta smolu treba da ima rupica tik ispod pupoljka ili grancice..Meni se desava na mladim stablima visnje. Moze da se primeti jasno rupica kroz koju je probusena kora i kroz nju isisava sokove. Taj pupoljak ili grancica sto ide iz tog mesta polako vene i susi se jer svu hranu mu je uzela ova napast. Moracu jos da se pozabavim literaturom pa naredne godine da krenem rano sa insekticidima, kako preporucuju Karate Zeon 5CS od syngente bi trebao da resi problem
Ja sumnjam na visnjinog svrdlasa Rhynchites auratus ali videcemo.
Poslednja izmena: