Upotrebio sam termine cider i kalvados, iako nisu primjereni jer se kod njih upotrebljavaju stare nekomercijalne sorte jabuka, da ne bih pisao one duže termine: vino od jabuka i rakija od fermentiranog soka od jabuka. Upotrebio sam ga u kontekstu spoznaje i viševjekovnog iskustva kod razlikovanja karakteristika različitih jabuka i od njih dobivenog vina i rakija. Ta spoznaja je kasnije normalno provjeravana i dograđivana i kod komercijalnih sorti. Cijela planeta, u koju se ubrajam i ja, svjesna je šta može dati Zlatni delišes a šta Ajdared, bez obzira da li tu rakiju praviš od soka ili kaše od jabuka. Ajdared nema ni veći sadržaj rastvorljive suve materije, ni šećara, a o aromatičnosti dovoljno govori i činjenica da se ne svrstava u grupu blago aromatičnih a kamo li u vrlo aromatične. To što dobivaš drugačiji rezultat od svih nas možda nije do sorte jabuke koju kupuješ ili ubereš nego do svega onog što se dešavalo prije i poslije te kupovine ili berbe. Mnogo toga se može izgubiti u zavisnosti od načina prerade, fermentacije, destilacije..., da i ne govorim o dodavanju šećera, vodi, miješanju,..... Ako te zanima da li negdje griješiš u postupku posle kupovine ili berbe napiši ga pa možda nađemo razlog.