Ulja i maziva!

Sipao bih ovo ulje u IMT traktor,jel ga neko koristi i kakva su mu iskustva sa njim i na koliko ga časova treba menjati i naravno voleo bih čuti mišljenje @stalkera poz.
142wu1z.jpg
 
Kolko ja mogu da pročitam piše "mineralno"? Znači najobičnije ulje za motor sa turbopunjačem. Menjaš ga kao i bilo koje drugo jeftino ulje. Profesor tj. stalker će svakako bolje znati. Ja inače nisam zadovaljan na modriču ove godine. Kad je traktor u težim radovima smanjuje mi pritisak ulja, na leru i na 1 bar. A nije do traktora, sa "Bergoline" uljem nema toga, za malu razliku u ceni. Sledeću zamenu se vraćam na B.
 
Za IMT traktor više nego dobro, a kvaliteta nikad previše. To je API CI-4 uz CF te (još bitnije) ACEA E7.
Ovo je veoma kvalitetno mineralno ulje, praktično maksimum kvaliteta za tu kategoriju ulja (15W-40 koja su ACEA E9 su već po pravilu HC, tj. "polu-sintetička).
Kako god, ipak je mineralno pa ne treba (mnogo) prekoračivati ono što je naveo proizvođač (svojevremeno) a to je 200rh.
Iako ima eksploatacionih ispitivanja koja su dala (za slična SHPD ulja) solidne rezultate i na mnogo više (skoro ali ne i duplo) ne bih išao na više od 250rh. Iako ne baš obično mineralno ipak je to mineralno ulje koje tek uslovno može da izdrži celu sezonu čak i sa malo radnih sati.
Za konkretno ulje nemam mnogo podataka tek jednu full analilzu ulja na 200rh koja je više nego dobra (i to na IMT 560) ali to ništa ne znači posebno.
Nije sad bitno (niti imam toliko podataka) gde se nalazi u svojoj kategoriji jer je ulje nekoliko nivoa iznad min. zahteva za motor (API CD što ne preporučujem ili uz striktno menjanje na 150-200rh zavisno od uslova rada).
Prednost kvalitetnijih ulja (više kategorije ili vrste, PS ili sintetičko) je pre svega što preporučeni interval izmene izguraju i u najtežim uslovima rada što se kod "standardnih" ulja često previđa (da se isti (interval zamene) treba skratiti).

Sa druge strane imam nekoliko ozbiljnih tvrdnji (stručnih ljudi) da su veoma zadovoljni sa Maxima uljima te da baš po pitanju "držanja" pritiska nisu imali problema, i da tu Modriča nadmašuje neka poznata (svetska) imena (više mašina, više godina eksploatacije).

Iskustvo 'Vulkana' ne bih dovodio u pitanje ali na osnovu jednog slučaja (kao i kod analiza) teško je bilo šta decidirano tvrditi.
Dakle ne kažem da je nemoguće ali me zaista čudi.
Kako su krenuli (uz veliku podršku vlasnika): velika ulaganja, modernizacija na svim nivoima, počevši od rafinerije (gde su postigli TOP 3 u proizvodnji sintetičkih ulja u Evropi) pa nadalje. Recimo da će od sledeće godine kada proradi hiper moderna ("state of art") blendara ("bez ljudi") da će ovako nešto biti još manje verovatno.
U svakom slučaju, svako će prema svojim iskustvima da izabere.
Neko je u ovoj temi naveo da sa Modričom ima 2,5 bar na leru, tako da ...
Na kraju krajeva min. pritisak za IMT motore (na leru, zagrejan motor) je 0,7bar,
Inače ovaj pritisak može rasti ili padati sa starošću ulja zavisno od toga da li je razređeno gorivom ili zgusnuto zbog čađi.
Znam, znam ... bilo je 1,5 ili 2bar ranije (ili je sa Berogoline-om).
Samo kažem da se ne donose preuranjeni zaključci na osnovu pojedinačnog slučaja.
Nije nemoguće da su i drugi faktori u pitanju a znaćemo tek ako se ništa ne radi na motoru i sipa drugo (motorno) ulje ... i to ne odmah (odmah će i sa lošim uljem imati dobar pritisak) već tek nakon 50 ili 100rh.
 
Gospodine Stalker-Da li postoji mogucnost ostedenja nekih delova hidr.sistema u slucaju mesanja dva tipa ulja?naime nepaznjom,zamenjeni su kanisteri od ulja,i u sistem umesto atf-a,dosuto je 3 litre hidrola 46...da li ce to uticati na rad,i da li mesanje ulja moze dovesti do neke reakcije ili slicno u toku rada?
 
@stalker Pa dobro ako može da izdrži 200-250 rh onda to i nije tako loše za tu cenu koštanja.Hvala:ppozdrav:
 
@stalker Pa dobro ako može da izdrži 200-250 rh onda to i nije tako loše za tu cenu koštanja.Hvala:ppozdrav:

Vala baš! :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Gospodine Stalker-Da li postoji mogucnost ostedenja nekih delova hidr.sistema u slucaju mesanja dva tipa ulja?naime nepaznjom,zamenjeni su kanisteri od ulja,i u sistem umesto atf-a,dosuto je 3 litre hidrola 46...da li ce to uticati na rad,i da li mesanje ulja moze dovesti do neke reakcije ili slicno u toku rada?

Mogućnost svakako postoji (iako je u principu mala).
Problem je pre svega što hidraulična ulja ("hidrol") ne ispunjavaju (sve) zahteve koje i ATF ulja (makar se koristila kao hidraulična).
Drugi problem je što hidraulična ulja obično imaju malo aditiva (2-4%) dok ATF ima znatno više.
Obično se ove vrste ulja dobro mešaju jer se (makar ATF type A, TASA i ATF IID) baziraju na istim baznim uljima (doduše za nijansu manje viskoznosti kod ATF, bliže 32-ci), a aditivacija im se doduše prilično razlikuje ali malo aditiva u hidrauličnim uljima pa još ako se dodaje manji procenat (ne znam koliku količinu ulja imate u vašem hidrauličnom sistemu), recimo do 10% pa i nešto preko, ne bi trebalo da pravi pometnju u smislu taloženja nekih od komponenti.
Ipak, to je teško reći jer čak iako to funkcioniše "na prazno" ne mora da znači da će i u radnim uslovima (u suštini trebalo bi izvesti industrijski test mešljivosti).
Dakle, mala količina hidrola u ATF ulju (ali samo) u hidrauličnim sistemima ne mora da dovede do loših posledica.
Mada, ima više faktora zašto je to loše, od prvog i najočiglednijeg da time zapravo RAZBLAŽUJETE kvalitetnije ATF ulje, da mu povećavate viskoznost (a o ponašanju na niskim temperaturama i da ne pričamo) pa do nekih drugih aspekata o kojima ne bi (da ne dužim).
Dakle, ne treba paničiti ali ovakvi slučajevi UVEK kao najmanje skraćuju vek trajanja ATF ulju.
Najbolje je (na duži rok) zameniti to pomešano ulje u sistemu novim ODGOVARAJUĆIM.
Ako sistem gubi hidraulični fluid, pa se mora često dolivati i preko toga nije dodato više od 10% hidrauličnog u ATF ulju, mogli bi ste i nastaviti sa korišćenjem ALI (i isključivo) NA SOPSTVENI RIZIK.

Zaista više od ovoga ne bih mogao da vam preporučim. Teorijske mogućnosti su drugo, ali MEŠANJE RAZLIČITIH VRSTA ULJA (FLUIDA) - UVEK JE LOŠE (više ili manje).
Upravo zbog ovoga se često koriste UTTO ulja (pa ako ne stigne do motora nema greške) ili STOU (pa ako i nije posebno dobro za motor neće doći do havarije).
Naravno - GDE MOŽE.
Niste naveli tačno o čemu se radi ali i bez toga ostaje da ne nastavljate po svaku cenu.
Zavisi od previše faktora da bi se ovako (ipak napamet) bilo šta reklo a da bude zasnovano (ozbiljno).
Osim toga zavisi i od proizvođača do proizvođača (podrazumeva se isti, i pride da koristi istu vrstu baznih ulja što nije uvek slučaj).
Dakle mešanje većeg % je za hitnu zamenu jer osim taloženja može doći i do raznih drugih neželjenih pojava a MEŠAVINA (čak i ako je homogena) NEĆE biti ni blizu zahteva (hidrauličnog) sistema.
Manje loše bi bilo malo ATF-a u hidraulično ulje, ali je i dalje LOŠE (može doći do taloženja, drugih reakcija ne bih očekivao).

Bez panike i više pažnje sledeći put!

Ajd' i kraća verzija, koja jeste opreznija ali i zasnovanija:
NE, nemojte mešati (slučajno ili namerno) ATF i Hidraulična ulja. Ovim povećavate rizik da oprema ne radi kako treba i/ili da istu čak i oštetite. Rizik je veći od cene izmene ulja u sistemu (ovo je opšte pravilo).

ATF je recimo (iako ne liči tako) veoma "nemešljiv" sa EP menjačkim uljima!!
Do te mere da se preporučuje ispiranje sistema prilikom prelaska sa jednog na drugo (gde je to moguće a retko jeste).
Kod HID.-ATF ne mora se baš ispirati ali ni to nije loše uraditi!

Uostalom štete od mešanja ulja (naročito u industriji ali i kod vozila) su toliko velike da se u većim kompanijama (i manjim državama) mere milionima dolara ili evra. Zašto se pridružiti takvoj statistici?!
Jedan od razloga što se viskoznost menjačkih ulja po SAE izražava većim ciframa je UPRAVO da se ne bi slučajno pomešala sa mineralnim (to je postavljeno još pre mnogo godina) jer je SAE 50 veoma slično sa SAE 90 (ovo drugo "hvata" malo šire pa zalazi i u SAE 40).
Promena ulja je jedino ozbiljno rešenje (na žalost, ali tako je; što pre to bolje).

P.S.
Čak iako je mašina radila "bez problema" nakon toga.
Nastvak rada je uvek povezan sa rizicima, oslanjati se na sreću nije baš pametno (obično košta).
 
Hvala na ovako OBIMNOM odgovoru Gospodine Stalker!veoma je korisno imati na ovakvom mestu ljude iz struke koji imaju znanje u malom prstu...a naravno zele da podele steceno znanje sa drugima koje to zanima.ljudi poput vas G.Stalker,i npr G.Panonstiba su jedna velika vrlina ovog foruma.
 
da li bi dolivanjem SAE 90 ulja u menjac (IMT 533) smanjilo lupkanje pumpe pri dizanju tezih orudja?Kazem dolivanjem jer sam pre neki dan proveravao i video da fali.
 
Pre svega dolijte ulje. Isto ono koje je već u menjaču/hidraulici (zapravo radi se o hidrauličnoj pumpi).
Lupkanje pri dizanju težih predmeta ne mora biti zbog male viskoznosti ulja.
Proverite da li je glava pumpe labava, da nije ušao vazduh u sistem i zaptivke, naročito pomenute glave pumpe.
Bučan rad će pre biti od viskozijeg nego manje viskoznog ulja, a samo lupkanje, možda i zbog nedostatka istog.
Mislim da bi trebali ostati na 80W ili eventualno doliti UTTO 85W (ako je u sistemu 80W).

Većom viskoznošču ulja ne može se hidraulični sistem popraviti niti od njega napraviti nešto za šta nije predviđen.
Sa uljem standardne viskoznosti sistem mora da radi ono za šta je predviđen. Možda niste odavno zamenili ulje u hidraulici, pa je možda najbolje isto zameniti (sa UTTO 80W ili 10W-30).

Doduše ako isključite mehaničke uzroke, dolazimo do onoga da za veće napore hidraulike treba imati (donekle) viskoznije ulje.
Tako da bi UTTO 15W-40 ili SAE 90 menjačko možda i bilo dobro rešenje. Ipak veće količine SAE 90 nikako nisu dobre jer je to negde kao SAE 50 što je previše za hidrauliku ImT-a.
Što se kompatibilnosti ulja tiče samo menjačko (gde bi zapravo još bolje bilo 85W-90 ili 80W-90) nije (obično) veliki problem ali ipak ne treba da bude primarni izbor zbog aditiva koji sadrže sumpor (u obliku sulfata najčešće) što je tipično za EP ulja (API GL-5).

I da se ne ponavljam (mnogo):
1) Najbolje da samo dolijete ulje koje vam je već u sistemu.
2) Eventualno, UTTO 85W ili 15W-40 je bolje rešenje od SAE 90 menjačkog ulja.
Najbolje naravno UTTO 85W u UTTO 80W istog proizvođača kao i 15W-40 u 10W-30.
Ako proizvođač nema u proizvodnom programu dodajte neko od renomiranog proizvođača (i ne bi smelo biti problema).
 
Gospodine stalker evo i ja bih postavio jedno pitanje.
Nabavio sam roto drljaču i završio sa njom za ovu sezonu pa bih promenio ulje u njoj i u reduktoru.
Na mašini ne piše koje ulje se sipa ali po miris bi rekao da je kao SAE 90.Redktor nisam otvarao.
Molio bih vas za savet i ako su vam potrebni još neki podaci pitajte.
 
Ovo bi g. "panonstib" znao sto puta bolje od mene.
No on je jako zauzet čovek. Doduše ni moj savetnik (g. Ragazzoni) nije bolji ali nadam se da ću za dan-dva imati dovoljno informacija.
Morate razumeti da nisam stručnjak za poljoprivrednu mehanizaciju te da svoje savete dajem na osnovu uputstava proizvođača (makar vrsta i zahtevani kvalitet) i uz pomoć stručnjaka baš za poljoprivrednu mehanizaciju (maš. ing.).
Par dana strpljenja molim. Ujedno se izvinjavam što prošli put nisam odmah (ovako) odgovorio (mislim da ste već jednom postavili pitanje u temi), čisto se radi o tome da nisam video (prevideo zapravo) pitanje.
Veliki pozdrav!

- - - - - - - - - -

Uzgred, za g. "dejan 351", UTTO ulja ima u 15W-40 (počevši od Shell-a pa nadalje) ali ih nije (baš) kod nas lako naći.
15W-40 može biti i STOU. STOU i UTTO se dobro mešaju i podnose jer su slična ulja (STOU ima dodatne aditive).
Naravno ako nađete UTTO prvo to, ali ovo je savet da ne trošite vreme i novac ako u vašem kraju nema onog prvog.
 
Gospodine stalker evo i ja bih postavio jedno pitanje.
Nabavio sam roto drljaču i završio sa njom za ovu sezonu pa bih promenio ulje u njoj i u reduktoru.
Na mašini ne piše koje ulje se sipa ali po miris bi rekao da je kao SAE 90.Redktor nisam otvarao.
Molio bih vas za savet i ako su vam potrebni još neki podaci pitajte.
Evo jedan konkretan odgovor ulje koje ja sipam u moju RD 85W140 i ureduktor i dole u kućište sa zupčanicima. Ovako vam nebi ni Panonstib odgovorio a možda i bi?
 
stalker@ blizi mi se zamena ulja na belarusu 1221 to je motor od 130ks Turbo D2.
u njega je trenutno mabanol ulje, jednom je sipano sto je moralo(garantni rok) a drugi put sto je bilo na promociji (6000+ din, 20l) iako je pri kraju za zamenu pritisak ulj je na trojci, sto i nije tako lose.
e sad razmisljam o nekom drugom ulju i izbor je pao na Mobil Delvac MX 15W40
dali je to dovoljno za ovaj motor, i koliko moto casova ovo ulje moze da gura?
da ne preterujem ni sa kvalitetom i naravno cenom.
inace mabanol sam menjao na 170-180m/ha
 
Poštovani g. Dragane,
Prvo moram da priznam da nisam baš razumeo šta je ono "Turbo D2" (koristi li D2 gorivo ili je "2" verzija) pa odgovor u dva dela.
Čak i da je D2 gorivo, oba pominjana Mobil-a su O.K. (imaju i CF-4 osim drugih, viših, standarda). Ne mogu da se setim za MX a Super 1400 ima TBN od oko 10 (u svakom slučaju oba imaju preko 9, dovoljno čak i za D2).

Koliko sam (bar) ja našao, proizvođač preporučuje 125rh kao interval zamene ulja.
To znači da bi sa kvalitetnim uljem (iznad minimalno preporučenog nivoa) mogli da terate jedno 20% više, ali to je tek 150h.
Na stranu što samo ulje (kao ono koje navodite) može 200 ili 250h.
Dakle, ne bih prekoračivao 150h ili max. 200h ako je veći deo tih sati u lakšim uslovima rada.
Po tome ni Mabanol nije loš (ni inače nije (baš) loš).
Ipak, smatram da je dobro što težite većim i poznatijim proizvođačima kao što je Mobil.
Što se tiče idealnog odnosa kvalitet/cena možda (verovatno) bi bolje prošli sa Mobil Delvac Super 1400 15W-40 (API CG-4/CF-4/CF uz ACEA E3). No to ne znači da je Delvac MX 15W-40 preterivanje, čak bih rekao da je to IDEALNO sa tehničke strane.
Dakle, Super 1400 je dovoljno dobar za vaš motor a MX je idealan.

Uzgred, ako se radi o Belarus 1221.2 (od 2009 pa nadalje), onda su zahtevi viši, (API CH-4). Onda je MX "tek" najisplatljivije ulje ali i optimalno. Tu je preporuka proizvođača za promenu ulja na 250rh (što MX ulje može, ali ne i više od toga ili bar ne bez analiza, ipak je to mineralno ulje iako vrhunsko mineralno).
Tu bi se već dalo razmisliti i o ACEA E9 (API CJ-4) 15W-40 ili (čak) 10W-40 uljima.
Ipak MX je za celu seriju 1221 (1221 i 1221.x) idealno rešenje ("ni premalo ni previše").
Pozdrav!
 
Fali mi ulja u menjacu i diferencijalu, skoro sam uzeo traktor MF 4215 '98god, i neznam koje ulje da dospem dok ne dospem da ga zamenim celog?
 
hvala g.stalker na pomoci. da radi se o modelu 1221.2, 2011god. koji koristi D2 gorivo...
pa ovo Delvac super 1400 mi deluje u rangu Mabanola, sto znaci da bi sa MX postigao zeljeni cilj, a to je dugovecniji i kvalitetniji rad motora...
za cenu nisam se raspitao, al ce se isplatiti zbog ovih 250rh, naspram Mabanolovih 150rh.
u menjacu, hidraulici i servo upravljacu nebih nista menjao, tu neka ostane mabanol 15w40

jos nesto, dali ga kupovati u Plattneru(autorizovani distributer) ili moze i u nekim drugim prodavnicama?
 
Onda definitivno MX. Pošto koristite D2 gorivo, ne bih više razmatrao "polu-sintetička" (HC) ulja sa ACEA E9, jer je pomenuti Mobil bolji za te namene (veći TBN).
U svakom slučaju API CI-4 i ACEA E7 je baš ono što vam treba. Slobodno menjajte ulje na 250rh.
Najbolje je kupiti kod Plattner-a ako (uopšte) imaju malo prodaju. Ne mora čak biti ni najjeftinije ali je najsigurnije. Firma dugi niz godina zastupa Mobil tako da je to najbolja garancija originalnosti. Osim toga verovatno imaju i ulja koja nisu dugo stojala u magacinu, mada motorna ulja imaju rok upotrebe 5 godina (ali što manje to bolje).
 
u menjacu, hidraulici i servo upravljacu nebih nista menjao, tu neka ostane mabanol 15w40
Kako znaš da je Mabanol 15W40 sipan?
g. Stalker takođe posedujem 1221.2 ,2010, god D2
Pa me zanima pošto sam hteo da dosipam u hidrauliku ulje nisam znao koje je sipano pa nisam ni dosipao da ne napravim veću štetu od koristi.
Na flajeru iz Agropanonke preporučuju (ne znam napamet nije mi pri ruci) nešto drugo a ne manabol 15W40.
Šta mi možete preporučiti za te stavke? Cena nebitna interesuje me samo da je kvalitetno.
 
Fali mi ulja u menjacu i diferencijalu, skoro sam uzeo traktor MF 4215 '98god, i neznam koje ulje da dospem dok ne dospem da ga zamenim celog?

Ako se radi o sistemu menjač/hidraulika, onda bilo koje 15W-40 STOU ulje (sa API GL-4, te MF 113x, 114x, na primer:1135, 1139, 1144, 1145).
Kod nekih serija MF-a (1200, 6000 i 8000) ovo nije dovoljno jer se traži API GL-5. Kod vas jeste.

- - - - - - - - - -

Kako znaš da je Mabanol 15W40 sipan?
g. Stalker takođe posedujem 1221.2 ,2010, god D2
Pa me zanima pošto sam hteo da dosipam u hidrauliku ulje nisam znao koje je sipano pa nisam ni dosipao da ne napravim veću štetu od koristi.
Na flajeru iz Agropanonke preporučuju (ne znam napamet nije mi pri ruci) nešto drugo a ne manabol 15W40.
Šta mi možete preporučiti za te stavke? Cena nebitna interesuje me samo da je kvalitetno.

1221.2 je prilično nov model. Nemoguće da nemate uputstvo za njega (bar neko od vas).
Kod novijih Belarus-a je (kao i drugih proizvođača) odvojena hidraulika od menjača te se maziva posebno sipaju.
Koliko sam bar ja našao za transmisiju zaista ide motorno 15W-40 ulje (nije neuobičajeno), i najprostije je da bude ono isto iz motora (može i malo jeftinije, naravno).
Osim pominjanog Mobil-a, možete koristiti i Shell Rimula R3, Castrol Tection ili neko slično ulje visokog kvaliteta (ako već cena nije problem, a ne bi trebalo, jer nije cena maziva samo ono što plaćate na kasi, već skuplje može biti i jeftinije). Tu naravno ne bih potcenio ni Optima, NIS, FAM (API CI-4 ulja).
Za hidrauliku ovo može biti malo "pregusto", jer se tamo preporučuju ISO 32 ili 46 hidraulična ulja.
Pogledajte i flajer uvoznika, ali je UVEK najbolje konsultovati uputstvo za mašinu (zvanično, i prevedeno).
Dakle za hidrauliku proverite i nemojte (napamet) sipati 15W-40. Ako je hidraulika odvojena (a trebalo bi) za dolivanje sipajte hidraulično ulje ISO VG 46 (bilo kod renomiranog proizvođača) a za zamenu proverite da nije možda i VG 32 jer taj podatak nemam za konkretan model.
U novije mašine (JCB na primer) uglavnom ide VG 32 pa mi se čini da je to opšti trend, dok je ranije VG 46-ica bila praktično default (i za svrhu dolivanja neće sigurno škoditi, a dobro se ponaša i na niskim temperaturama, bar do -10°C).

- - - - - - - - - -

Sa svim potrebnim info(rmacijama) je lako:
1) Motorna ulja: Minimum API CF-4 (stariji 1221 iz devedesetih i API CE)
Preporuka proizvođača: API CH-4
Dakle: Može i Mobil Super 1400 15W-40, ali je svakako bolje koristiti MX (ili Shell, Castrol, Texaco i druge u API CH-4 ili CI-4, “drugi” mogu biti i NIS, Modriča, FAM, INA, Prista …).
Za “zimske” uslove preporučuje se 5W-40 (?!). Verovatno za ruske zime.
Ovo bi indirektno vodilo ka HC uljima 10W-40 ukoliko se mašina koristi (i) do –20°C, inače 15W-40 se može koristiti (naravno) do nekih –15°C.
Ulje se menja na 250rh.
2) Gorivo: min. Euro 3 (max. 350ppm sumpora, što je 0,035%. Preporučuje se Euro 4 (EN 590:2004). Može se (ali zimi izbegavati) koristiti i deo bio-dizela. Trebalo bi kao za EN 590 da se ne premašuje 7% ali ovde se ograđujem jer nije direktno dat procenat.
3) Kućište transmisije i mokre kočnice (43 lit. i 2,5l): Isto ulje kao i za motor (da se ne bi pomešala maziva), mada može biti i kategoriju niže. Leto ili zima: 15W-40. Servisni interval – 1000rh.
4) Prednji (PTO) reduktor i slične pozicije: transmisiono ulje po ГОСТ 23652―79; praktično SAE 80W-90, API GL-4 ili GL-5. Menja se na 1000rh.
5) Hidraulika (tank hidraulike: 25l, kao i hidraulične jedinice: cilindar, pumpa … – po 9lit.)
Hidraulična ulja HLP 46 (leto) ili HLP 32 (zima). Promena na 1000rh.
Dakle, DIN 51524-2/HLP što je ISO 6743-HM. Viskoznost ISO VG 32 ili 46.
Dakle mogu biti i Optima, FAM, NIS(otec), INA … po prethodnom-
Šta kod nas?
Uz 15W-40 (ako se koristi ovo za motor) onda VG 46 (pa do –15°C); ukoliko se mašina (traktor) koristi i na nižim temperaturama onda svakako VG 32. Ne koristite ulja sa modifikatorima indeksa viskoznosti (HVLP, HV), bar tako kaže proizvođač.
6) Kočioni fluid (i za kvačilo): DOT 4, min. DOT 3.
7) Antifriz: “klasičan” (ASTM D-3306, BS 6580 …), menja se na dve godine (i treba ga 26,5 lit.).
 
Nazad
Vrh