Joe, samo udri, ja sam se bojao uspeha, ali nije nauka
Par saveta što iz knjige što ovih dana dok sam kalemio izvukoh, da vam kažem da za sva sata nakalemih 50 komada ko ništa sa sve pauzama, grančicom sam kalemio jedva 30ak za nekoliko sati, jako mi je teško išlo zbog lošeg noža.
Prvo, lepo obrišite krpom mesto reza.
U redu stavljajte pupoljke na sve podloge sa iste strane, južne. Mrdnite ga malo u stranu ako ima neka džomba na podlozi, ona se teže odvaja, možda ima i ostatak neke grane. Ako je podloga kriva, onda kalemite sa unutrašnje strane krivine da bi imala prav porast sadnica.
Kad zarezujete koru, prvo zarežite gornji deo slova T, ravnu liniju, pa tek onda od njene sredine na dole. Osetićete pod nožem a i čuje se malo kad stignete do kore, propadne nož a onda CAK i stane. Gornji deo slova T nemojte da vučete liniju nego oslonite nož pa ga kružno oslanjajte na desno ako me razumete...a na dole zarežite tj vucite špic noža.
Onda tupim delom kalemarskog noža potvrdite rez na dole okrećući ga malo oko svoje ose levo desno. Bitno je da pre odvajanja kore sam vrh reza se kambijum lepo odvoji. Onda samo blago nabijajte tup deo noža i odvajajte. Možda se kambijum malo razlista dok ne uhvatite štos, meni se dešavalo, i te sam nakalemio pa ću videti šta će biti. Nikako ne odvajajte špicom noža jer on probije kambijum i onda se pocepa. Nožići imaju uglavnom još jedan tup nožić na sebi, drugi element koji se zasebno otvara sa drške. Ne pokušavajte notkom ili vučenjem da odvojite, koristite tup nožić ili tup kraj kalemara. Probao sam da samo malo razdvojim koru a da pupoljak pri umetanju otvori sebi put ali to i ne ide baš tako, pa sam onda razdvajao koru što više i stavljao pupoljak pa zagrtao korom.
Kad skidate pupoljak, uhvatite grančicu tako da je u prirodnom položaju, list na gore. Tako gledajući grančicu, urežite liniju ispod pupoljka jedno 2-3 centimetra. Meni to nekako puno pa sam na 1-2 cm, videćemo dal sam pogrešio. Zatim zasečete od iznad pupoljka jedan centimetar ka toj napravljenoj liniji ispod pupoljka, na njoj se rez završi. Koliko duboko...pa ako pogledate na debljim, dobro razvijenim granama trešnje npr, videćete kao neku liniju ispod pupoljka, kao da je priroda sama nacrtala kuda da režete.
Možda je bolje sve listove odmah poskidati da ne vuku iz grane, ali to je neko moje nagađanje. Znači ostavi se otprilike trećina drške lista. Najbolje noktom samo capnuti.
Kad se vezuje gumicom, krenuti odozgo. Prvo osloniti gumicu iznad pupoljka, voditi računa da se ne prekrije pupoljak, zatim se omota na dole i skroz na dnu klasičan vez provlačenjem kroz krug namotaja. Vosak se ne stavlja.
Reče mi komšija da na džanarici (purkači) ne može da odvoji koru, zalivao ih je redovno i sve ali nema šanse. Ja mu rekoh da odradi na proleće grančicom, tako će mu džanarika biti i deblotvorac ako nakalemi u visini krošnje, što je dobro zbog pucanja kore na kajsiji.
A sad malo razonode, došla mi jedna gošća Afrikanka, iz naroda Tuareg koji živi kao nomadi po Sahari, pa iskoristih priliku...