Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
matke druze;to su zavrsne glave protivpozarnog sistema,sa time radim i znam to u prste,ima ih vise varijati,temperatura je ta koja odlucuje njihovo otvaranje,nalaze se od 76 stepeni pa do 500 stepeni,zahvat bacanja vode je 2m u precniku od te glave ili 4 metara izmedju,za ovaj sistem je potreban pritisak vode vise od 4 bara,sistem se lako montira ali glavni ventil kroz koji voda dolazi je skup,on ima funkcije da daje alarme i upozorava ako se slucajno sistem aktivira,ako resis posalji poruku pa cu ti proracunati dimenzije i reci kako i sta,pozdrav

Poručili smo 15 m3 šljinka, očekujemo i ostatak materijala, konačno krećemo sa gradnjom ovčarnika, postaviću slike u temu i prikazati ceo postupak izgradnje od prvog ašova, planiram to da instaliram, mislim da to mnogo može da pomogne u takvim situacijama, kolega majilovac čujemo se svakako. :ppozdrav:

ma slama kad plane ko to da ugasi nedaj boze da do toga dodje samo to je ko hepokockica

Slažem se kolega sa vama, ali u takvim situacijama mnogo, mnogo znače ovakvi sistemi.

Objekat je lep,ali mi se ne svidja sto su jasle unutra i mora imati kontakt sa ovcama kad ih rani i sto voda sa krova pada uz objekat,a daske kojim je obsiven nisu premazane barem bitumenom,primecujem da objekat nema ni pojilice tako da bi ti nedostaci valjalo da se uklone,zbog veka trajanja objekta i lakse brige o zivotinjama.

Objekat je 9*6m,visine 3m,imace jos dve nastresnice po cetiri metra sa strana,inace uradjeno sve ovo za 9 radnih dana,sa temeljom,bez temelja za sest i krenuo da salujem plocu i pletem gvozdje sa majstorom.

Brzo ide nema sta...crveni blok je mnogo bolje i zdravije resenje od betonskog(ja sam se zeznuo s njima...)
takodje velika vrata da moze da udje traktor i da cisti su obavezna,jos jedna moja velika greska sto to nisam ostavio...

Ploca od betona je najgore resenje za tavanicu ovcarnika,to je zagarantovana propast!

---------- Poruka napisana u 11:15 ---------- Prethodna poruka je at 11:11 ----------

Soumi a koliko ovaca planiras staviti u taj objekat?Vidim da pratis savremene trendove u ovcarstvu pa mi nije jasno zasto si se odlucio za blok i beton.??

---------- Poruka napisana u 11:20 ---------- Prethodna poruka je at 11:15 ----------

Runo virtemberga je jako podlozno 'znojenju' zimi i tesko se susi tako da to za sobom povlaci citav niz negativnosti...a to narocito dolazi do izrazaja kod objekata od cvrstog materijala sa problematicnom ventilacijom!

Dobrodosli @pastir i mihailo vidim da niste pocetnici,dobro je da imamo i novih clanova...
imam 2 objekta od betonskog bloka,potpun promasaj,i treci gde su jagnjad ponekad od seljacke cigle(neuporedivo su tu bolji i zdraviji kad borave)
na jednoj stali je ploca od dasaka a na drugoj nema tavanice samo krov...
gde ima tavanice problem je kondenz zimi,u ovoj gde nema situacija je daleko bolja
iz mog licnog iskustva,nikad betonski blok i tavanica ili ploca nikako,znam da se tako gubi tavanski prostor al sve ima svoju cenu...

Hvala Miladinovicu na dobrodoslici i ovom iskustvu u vezi tvog objekta!Velika ovca,velika produkcija vodene pare+blok+beton+ploca/tavanica na 3m=EXPRES LONAC(izuzev ako nece biti vise od 10grla unutra)

---------- Poruka napisana u 11:44 ---------- Prethodna poruka je at 11:42 ----------

Ima jos pomoci ako poslusa iskusne ljude,da nalije venac od betona na blokove,pa da uradi drvenu konstrukciju od 1m,pa na to krov na 2 vode bez tavanice,cela zatvori,bocne strane samo kad je jaka zima.

Dobrodošlica za nove kolege. Ako je Miloš odličio da lije ploču ima pomoći. Na bar četri mesta ostavi otvore na ploči a od ploče na gore ozida klasične odžake i da budu viši od najviše tačke na krovu za 50cm. Tako će odvoditi višak vlage i biće smanjen kondez. Nestavljam se niučiji rad al ovakvi objekti za ovce su čisto bacanje para. To je zlatna uzda na magarcu. Ovcama ne čini dobro već štetu a košta. Tako se radilo za krave pa sad nauka ustanovila da su najbolji montažni objekti sa zidovima od bala slame. Naši stari nisu vermali nauku al držali stoku u košarama pa krava živela po 25god. Ove sadašnje ako dožive 5 god premija. Puno toga smo odbacili radi prestiža i pomodarstva a na svoju štetu i pogoršali uslove držanja stoke.

Ali te krave sto su gajili tvoj i moj deda i pradeda davale su 5l mleka na dan, ove sad daju 20-40 pa i vise, normalno da im to skracuje zivotni vek, sumnjam da im je bilo lepse zimi u naslonima bez prozora zatvorene sa svih strana

Ma bilo bi dobro da zna. Ja kad sam hteo da radim ovčarnik išao kod dr Vujića za plan. Čovek se nasmeja i kaže čiča napravi to od daske i gledaj da ne košta puno. E sad ko ima masla i po du**tu se maže a ko nema njemu usta pucaju od vetra.

Ja imam isro stari objekat gradjen od stare zemljane cigle topal nema vlage ali je plafon nizak te cu ispred njega napraviti kao mali tor sa nastresnicom gdje ce ovce boraviti a kad pozele mogu uci u stalu to mi je predlozio stric stari znalac za ovce kaze ovca kad se zimi zapuse to je znak da je i zdrava i da joj je ugodno samo da nije na goloj livadi bukvalno

• Like
Reagovanja: PKB
Sa ovog objekta idu tremovi gde ce biti ovce,samo dok ne prosiri stado.Inace objekat je napravljen za skladistenje mehanizacije i hrane.A ovcarnik ce tek da pravi. :)

Е ово је било добро, оплевише по бетону и блоковима а човек нигде не написа да је штала у питању :)

Nazad
Vrh