Šljiva

gde si nabavio sadnice opala. navodno je dobar za okucnice . ja sam u martu posadio par. komada .
 
<div></div><div><br></div><div></div><div><br></div><div></div><div><br></div><div></div><div><br></div><div></div><div><br></div><div><br><br>Pomoć! Šljive su č. lepotice zasadjene pre 2 godine, tretirane redovno jesenje prskanje cuprozin, pa zimsko cuprozin,galmin i cipkord, zatim kubik plus u cvetu i pre dva dana sam prehranu preko lista radio sa wuxal ferro. Ovo što su neki listovi šareni to se javlja na dva stabla mislim da je to šarka i da ne mogu mnogo da učinim ali ove rupice na listovima a negde fali i dobar deo lista to nemam predstavu šta je i čime bi mogao prskati. Za sada takvi listovi su samo na mladim ovogodišnjim grančicama i ne vidim da ispod listova imaju neke larve, bubice ili dr.</div>
 
Do faze u kojoj plodovi menjaju boju kolega Mladi vocar bar ja neću ulaziti sa prskalicom u voćnjak, onda ću protiv monilije koristiti Dional 500, a protiv šljivinog smotavca Cipkord 20 EC, ovo će biti ujedno i predposlednje prskanje, ostaje još samo jesenje plavo tretiranje Cuprozinom.

Evo kako izgleda moj voćnjak u 4. godini, pored jake zime, mraza u cvetu i leda mogu da kažem da sam zadovoljan.

 
Del0230, nisi prskao mankogalom80 ili nečim drugim u precvetavanju ili kasnije, nekim fungicidom za list, odatle i rupičavost. Tad si trebao dodati i insekticid. Nisi prskao ni protiv plamenjače.
Ovo što misliš da je šarka, ove svetlozelene linije, na žalost jesu šarka...tu ti nema pomoći, biće tu za vjek i vjekova amin :D
 
Oktopod, zaboravio sam da napišem da sam i 09.05. oprskao sa mankogal 80 + harpun + tonus
 
ok, i deluje sa slike da su rupe čiste, tj nema crno oko njih tako da je to možda bilo malo krenulo pa zaustavljeno ili je nešto drugo u pitanju, mogao si i protiv plamenjače jer je bilo dosta kiša...meni laički ne izgleda da imaš neki veliki problem, sem što ne znam ta sorta kako podnosi šarku koju imaš..
 
Pozdrav svima!
@del0230 - nemoj da se sekiraš, nije to tako loše kao što izgleda.
Nekoliko oštećenih listova se uvek nađe, ma koliko ti štitio...
Frka nastaje kad većina listova bude rupičast, a ove tvoje mi izgledaju da su od neke štetočine izgrižene!
Daj mu još jednom mankogal + insekticid, i ti si tvoje završio...ostalo prepusti prirodi

A šarka kao šarka...nije veselo videti, al nemožeš tu ništa...

pozzz joe!
 
Pozdrav svima sa foruma.

Pošto pratim dugo ovu temu da i ja malo iznesem svog iskustva o šljivama. Imam voćnjak sa gustom sadnjom 4 x 2 m, podloga je džanarika. Starosti od 3 do 10 godina. Uzgojni oblik vitko vreteno. Maksimalna visana stabla oko 3,5 m. Rezidbom i pomotehnikom održavam rod oko 35 do 45 Kg. po stablu. Traku od 1,2 metra uz voćku pršćem totalnim herbicidom, a među-redni prostor kosim. Redovno provodim zaštitu i đubrenje. Od sorti imam sledeće, pa da ih malo opišem u mojim uslovima:
- Rut Gešteter najranija sorta odličnog kvalteta, redovno rađa. Preporuka kao stona šljiva, visoka cijena.
- Čačanska Ljepotica odlicna sorta kao konzumna a može i za rakiju (licno probao, odlicna je), samo je osetljiva na bakteriju Pseudomonas syringae koja izaziva pojavu iznenadnog izumiranja odnosno sušenja stabala šljive, obično se počinju sušiti u 4-5 godini. Problem je donekle riješiv uz navodnjavanje, krečenje stabala, prskanje u jesen više puta bakrom odnosno održavanje stabla u punoj kondicij.

- Čačanska Najbolja odlična kao konzumna, a i za preradu. Zahtjeva samo oštriju rezidbu i pomotehniku odnosno motanje mladara na zeleno čime se obezbjeđuje redovan rod. Za mene odlična šljiva izuzetno krupna i prodajna. Otporna na bolesti pogotovo na virus šarke. Treba je saditi.

- Čačanska rodna izrazito kvalitetnog ploda, prvih godina odlično rađa dok ne oboli od šarke, kasnije takođe dobro rađa samo malo ranija počnu opadati plodovi pre zrenja. Međutim ako se reši problem navodnjavanje kap po kap opadanje zrelih polodova na prelazi ni 10 %. Sve u svemu nije loša sorta kome služi za rakiju, pekmez i drugi vid prerade.

- Stenli po meni najbolja šljiva redovno i obilno rađa, moze sa sve vidove potrošnje, laka rezidba, ne opada u punoj zrelosti, jedino je malo osjetljiva na moniliju u cvjetanju ali to se lako riješava prskanjem s nekim od srestava (npr. zino, horus i dr.). Toleranta je na šarku, a kad oboli rađa isto. Treba je saditi.

- Felicija Grose takođe odlična sorta, pogotovo za konzumnu šljivu a može i u rakiju. Stiže polovinom 9 mjeseca. Postiže veoma visoku cijenu. Veoma je privlacnog izgleda. Samo je osijetljiva na moniliju ploda, ali uz redovnu zaštitu nema nikakvih problema. Prednosti ove šljive su visoka rodnost, visoka cijena i velika otoprnost na proljetne mrazeve sto je bio slučaj ove godine kad su ostale sorte stradale i preko 90 %. Npr. Rut G. i Ljepotica su izmrzli skoro 90 %, Stenl i Rodna prko 50-60 %, a Felicija maksimalno od 5-10 % čime je obezbjedila skoro puni rod.

Gusti sklop sadnje bi preporučio svima onima koji se bave intezivnom proizvodnjom i to za slabo bujne sorte (Stenli, Ljepotica, Rut Gešteter, Felicija i dr.) razmak sadnje 4 x 2 m., a za bujnije sorte (Čačanska Najbolja, Rodna i dr...) 4,5 x 2,5 m. Govorim za podlogu Džanariku.

Pored voćnjaka bavim se i rasadnickom proizvodnjom voćnih sadnica.



Ove jeseni planiram zasaditi još jedno 250 sadnica šljive, od toga nešto top selekcije (Top King, Top Hit i Toptaste) pa me zanimaju lična iskustva o ovim sortama.
 
Mladi voćnjak, mala kruna i teško da nemaš problema sa "mačkama". Ako ti je blizu šuma a ti brate skreni i nećeš imati problema.Toliko od mene ako si na to mislio, ako ne, onda zaboravi.
 
Pozdrav svima!
Da li ste imali problema sa mačkama u mladim voćnjacima šljive ? :sjasi:
Kod mene kući šta god da posadim od mladih voćki, nema boga da mačke ne izgrebu koru oštreći nokte, a ima mačaka keri narep!
Probao sam razne mrežice, ili da zaštitim na drugi način...ali bezušpešno, mačke grebu li grebu!
Tako da sam se toga oladio, i ne živciram više. Biće zajebano kad mačke počnu brati plodove...???


Naredni postovi u gustoj sadnji premešteni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?5646-Gusta-sadnja-prednosti-i-mane
 
Poslednja izmena od urednika:
I nakon mraza, kisa i vetrova veceras je na red dosao grad ko orah. Idem sutra do sela da vidim da li mi je nesto ostavio. Sve se vise osecam ko Sizif... :sjasi:
 
Šljivar, zašto sadiš top sorte, pogotovo što su te cijene?

Nisam mislio svih 250 saditi top sorte (nisam dobro napisao, trebalo je da piše od toga nešto top selekcije). Otprilike 5 do 10 sadnica od svake sorte. Iskreno najviše eksperimentalno da vidim kako će se ponašati na našem područiju i u našim uslovima. I druga stvar zbog interesantnog vremena zrenja pojedinih sorti i krupnoće ploda. Pa vidjet ćemo šta će biti u narednim godinama.
 
Nazad
Vrh