wilamete 2002 dok se ti bavis samnom sa policiskim recnikom "razotkrio sam te" ja se bavim analizama o mogusnosti prodje (ono malo orginala sto je meni i kumu ostalo i robom istomisljenika iz malih hladnjaca (proizvodjaca) koji su se udruzili sa nama (ukupno 100 tona robe na prodaji) kupac zainteresovani nemac koji nas je posetio pregledao robu i generalno mu se na oko i ukus svidela (vilamet sorta) nije mu smetalo da robu kupi u preradjnom orginalu (jer mu treba za termicku preradu za kasice za bebe) a roba od ove godine sva je dobra (region arilje prema pozegi pozega kosjeric ) nema budji (kupac je inace jos jednom pregleda u svojoj proizvodnji pre zvrsne prerade u kase)trazio je jos samo da uradimo analizu mikrobiolosku, teske metale i pesticide placanje obezbedjeno njegov transver novca posle naseg utovara u njegov kamion hladnjacau i ocarinjenja (mi njemu izvozna dokumenta on nama pare) sve je to lepo zvucalo i dogovoreno kako treba , uz odlicnu cenu za ovo vreme i uslove.
sta sam ja "razotkrio" juce kada mi je stigla ponovna analiza (razliciti tereni mali posedi neusaglasen i razlicit tretman maline od proizvodjaca do proizvodjaca) Mikrobiologija rezultati OK teski metali rezultati OK Pesticidi…..
Prisustvo Switch , Teldor, Boscalid Ronilan i Mythos (aktivnih materija-pesticida koji sluze za isti tretman protiv iste bolesti protiv bolesti (Botrytis cinerea) Bolitisa, (Pet aktivnih materija na tako bliskom geogravskom terenu protiv iste bolesti i neusaglasenost i nejedinstvo proizvodjaca da usaglase tretman (rezultat vise proizvodjaca uzorci uzetei od svih po malo, 5 akticnih supstanci za istu bolest, u redu u dozvoljenim okvirima ali kupac odbija da uzme takvu robu za sveoje kase za bebe, meni i nama propade posao…… Rezultate sam dobio prekjuce poslepodne i poludeo od muke…..Kupac je bio "korektan" onoliko koliko je mogao da bude,okrenuo se i otiso u Brus u tamo neku hladnjacu koja preradjuje "organsku malinu" a nama svima uz pozdrave rekao "uvedite Global Gap (njemu uslov nije da mora da kupi organsku malinu) imajte vas nekoliko totalno pracenje trasabiliteta vase robe higijene i upotrebe pesticida i vraticu se iducih godina da radim sa vama i otisao.…..
razotkrio sam ovogodisnja preterane upotrebe pesticida (kao i u zadnje dve godineprotiv iste bolesti "zbog velikih problema ove godine" sa tim problemeom koje smo probali da saniramo praseci bez milosti i bez postovanja karence (kava greska) koriscen je(Switch , Teldor, Boscalid Ronilan i Mythos ) zbog kojih cemo izgubiti cenu jer "srpska malina se prodaje kao zdrava i malo prskana i kao takva kvalitetna" a sa tragovima ovih pesticida to vise nije i sve ce se teze prodavati zato vodimo racuna cime prskamo nasu malinu i u koje vreme -postovanje karence"
Za isti problem najednom malom prostoru od 100 km od Arilja do Kosjerica (odakle je malina) korisceno je za istu bolest maline Botritis:
Switch 62,5 WG Syngenta (dve aktivne materije Cyprodinil i Fludioxonil) i Teldor
500SC proizvodjac Bayer
Boscalid proizvodjac BASF
Ronilan DF proizvodjac BASF
Mythos proizvodjac Bajer
Ko neveruje poslau mu analize pp.
alo bre 5 razlicitih aktivnih supstanci protiv iste bolesti na tako malom geografskom podrucju i ko 8 razlicitih proizvodjaca, to je bre totalni nered u prskanje bezprimerno i bez bilo kog reda (u stilu dacu ti malinu daj mi onog "praska"ili tecnosti protiv trulezi tako smo kupovali i koristili pesticide ) gde nam je odgovornost alo, kako tako da prodamo malinu.......tu je moj problem ali taj problem bi trebao da bude problem svih nas, zato ja neverujem u dva tri coveka koji diktiraju cenu maline nikog nije bilo izmedju nemca i mene (odnosno bila je analiza ovih pesticida koja je jedini razlog da do posla nedodje)
"razotkrio sam" da smo za vreme dok je ovih par godina imali para od maline da bi lakse radili i vise proizveli "prskali smo ko ludi" a ovi veliki svetski igraci proizvodjaci su nas i te kako podrzavali da kupujemo preparate (pogledajte samo emisije znanje na poklon, znanje imanje svaka druga reklama su pesticidi insekticidi vestacko djubrivo, para smo imali a pameti nismo , potrosili smo pare a zaboravili da koristimo pravo i jedinu zdravu zastitu (komposti kravljeg konjskog, ovcjeg djubriva)
Bbq ja sam zbog ovoga izgubio posao, evo ti i odgovora zasto malinari hoce da prodaju svezu robu i nece da prave hladnjace (niti onu koja im je drzava napravila) niti oce da zamrzavaju i cuvaju zamrznutu malinu u javnim skaldistima pod odllicnim uslovima niti da se i se udruzuju jer ih interesuje da uzmu pare (po mogustvu po ceni od 2.5 eura od pre 3 godnie sto je za zdravu i pravu srpsku malinu po meni i objektivna cena ) a o ovim drugim problemima nece ni da razmisljaju, ako svi zajedno pod hitno ne budemo u istom lancu i odgovornosti gap sertificiranju ovaj posao sa malinom ce propasti ja sam svoj prvi izvozni posao skoro doveo do kraja ali mi je zbog svega navedenog gore propao......
Zato wilamete ne bavi se ti "razotkrivanjem mene" nego razotkrivanjem zasto unistavamo poznati imidj "zdrave i prirodne srpske maline" koji su nasi ocevi stvarali i ajmo svi zajedno u istom pravcu a ako budete napravili politicku partiju ja cu za nju da glasam pa ako pobedimo vi "odredite cenu" ili bolje "oktoisite" i od 4 eura za svezu po kg ali je pravilno prskajte i higijenski odrzavajte i uvedite svi GAP a u poljskoj i cileu ne bude rodila prodacemo je i po 6 eura ako bude trzista za istu (trziste jedino odredjuje cenu)…ako ne posto cete demokratski izborima dobiti vlast imacete "pravo"kao i svi "pobednici na izborima" da "gubitak" pokrijete iz drzavnog budjeta....(ali samo za clanove novo osnovane partije i njihovu siru i uzu porodicu i prijatalje) ja cu samo da glasam a clan nicega i nijedne partije biti necu pa makar nedobio tu "oktroisanu razliku" buducih pobednika......jer ja verujem u pravila slobodnog trzista i konkurencije gde je samo kvalitet, znanje rad konkurentnost na trzistu uvodjenje novih tehnologije (sto mi se svidelo u pisanju bbq) jednino merilo ..... i nacin da se uspe u ovom novom vremenu a da je drzavavom diktirane cena, proslost vremena iza nas.....nisam ja birao vreme i politicki sistem u svetu i kod nas "liberalni kapitalizam" u kome cu da zivim ali moram u njemu da radim....
evo citam ponovo ove analize ima jos jedan pesticid koji je koriscen za iste svrhe protiv Botritisa Boskalid (vrlo malo prisustvo ali evo citam) komrercijalno ime Signum (prpozvodeno u BASF i uvezeno u Srbiju) znaci ukupno sest aktivnih supstanci za istu bolest u istoj godini kod samo 8 razlicitih proizvodjaca - nazdravlje i prijatan svima "djem od malina" malina neprodatih za sada.....