Prašenje krmača

@ gagi77
Moze li koja slika tih malisana? Neka su ti korisni!!! :bravo:
 
moja ekipa iz prethodnog posta , kako nisam imao nigdje u blizini da nekom dam 2 komada koji su bili bez sise pustio sam jednostavno da "majka priroda" sama napravi odabir i tako su dva najmanja uginula a ovih 14 je ostalo.

9473c39e.jpg
 
pozdrav svima najpre izvinjavam se zbog mog loseg vladanjem srbskom jezika ,juce sam se razocaro,krmaca (drugopraskinja) pocela je da se prasi u 05;00 razmak od jedno do drugo prase bilo je od sat do dva sata oprasila je jedno zivo pa jedno mrtvo opet zivo i opet mrtvo nakon 4 sata od pocetka prasenja dao sam ampule syntocinon 2*10mg i.m,da ubrzam prasenje mislio sam da se guse u rodilni kanal i zato da se radjaju mrtva prasad pustio sam da prasad sisu da stimulisi hormon za kontrakciju materice ali sve je ostalo isto krmaca se prasila do nocas oko 23;30 oprasila osam zivih i osam mrtvih prasica,merio sam jedno prase oko 2,3 kg svi su bili tako dobro razvijeni i krupna prasad,prvi put kada se oprasila bilo je 12 zivih i jedno mrtvo,zna li neko zasto se radjaju mrtva prasad sta je problem i gde sam ja pogresio,sada krmaca nece da stane na noge dali da pozovem veterinara da joj damo calcium i vitamine.inace krmaca je umjetno osemenjena kod nas ima samo na jedno mjesto da se nadje seme i to su holandske sorte TYBOR I TEMPO firme TOPIGS.za neki dan bice i slika.
 
ako je ova mrtva prasad bila normalno razvijena i bez ikakvih anomalija onda postoji mogucnost da je zbog velicine presporo prolazila kroz rodni kanal i tamo se jednostavno ugusila sto si i sam napisao. jednom sam imao slican slucaj ali sam vec nakon drugog mrtvog dao dozu od 2 ml oxytocina i na svako njeno grcenje rukom ulazio u rodni kanal i tako vadio prasad samo tad treba paziti jer ces imati sve prste izgrižene. Izmjeri joj temperaturu i ako je visa od 39 *C pozovi veterinara da joj da koktel za MMA, posebno ako lezi na trbuh jer dok su tako duga prasenja moze doci do MMA. Ako nema temperaturu i daje normalno sisati onda je jednostavno iscrpljena i treba joj neko vrijeme da se oporavi sto isto moze veterinar ubrzati ali nije toliko bitno koliko u prvom slucaju.
 
prasad su bila normalo razvijena duri bila su dosta krupna znaci bilo je i oko 2.5 kg po komad a po mom racunicu za prasenje krmaca oprasila se dva dana kasnije,sada je krmaca ustala na noge(dao sam joj ca-gluconat 20 ml za covecku upotrebu to je oko 2000 mg calciuma) i pocela da jede temperaturu nema i za sada mislim da je dobro
 
Daj joj i malo secera jedno 200 gr po obroku..i ne preteruj sa davanjem hrane zbog MMA, idijedno nedelju dana na po 1kg po obroku , znaci ne vise od 3 kg dnevno sa 14 %prot. , a kasnije predji na 16% i teraj 5 kg i drzi ih ne vise od 28 dana .....pozz
 
Prijatelji imam jedan problem, pa bi mi svaki savet dobro dosao. Naime imam jednu nazimicu koja se oprasila pre desetak dana, bilo 12 prasica, ostalo 11, jedan otisao mojom krivicom, ali to je sad nevazno. Znaci od jutros krmaca odbija hranu (sinoc je jela sve po PS-u, koncentrat 16% proteina, a i za vreme suprasnosti skroz ispostovana sto se kvaliteta hrane tice).
Pored toga sto nejede (vodu uzima), ima problema sa zadnjim nogama, koji postoje jos od ranije, ali su se usled boravka u ukljestenju intenzivirali i ja bi rekao da trpi bolove i jako tesko ustaje gotovo nikako danas.
Nazimica je kupljena na farmi, placena i previse, kad sam je birao skoro sam siguran da nisam tu izabrao, kad su je doneli primetio sam lose stavove zadnjih nogu, ali nisam vise imao volje da se prepirem i ostavim je takvu.
Kad sam je vec toliko platio ajde da izuvcem jedno leglo i tako ja nju pripustim, odhranim kako treba oprasi se lepo, prasici su zaista dobri, mozda najbolji do sada i s te strane nema greske, ali problem koji je ponekad imala s nogama danas je izgleda eskaliro.
Veterinar je bio i on je pomalo zbunjen, na prvi pogled ne uzimanje hrane nema mnogo veze s bolom u nogama. Dao je inekciju i dolazi sutra opet.
Meni je svaki savet po pitanju toga sta raditi dobro dosao, dao sam joj jaja i to uzme nekako, ali koncentrat nece.
Takodje, necu nista da slutim, ali ako ne uspem da je spasim sta radi s prasicima koji su stari nepune dve nedelje? Oni vec pomalo "lickaju" predstarter (patent co), ali u slucaju da ostanu bez krmacinog mleka sta raditi, da li bi ima predstarter bio dovoljan da izguraju?
Vremena da ih hranim na cuclu zaista nemam, ali svaki savet je dobrodosao. (Kazem za sad su prasad fenomenalna, izuzetno zivahna i krupna, sutra cu postaviti i koju sliku, i jos uvek krmaca ima dovoljno mleka, ali ako nastavi da obija hranu to nece potrajati jos dugo)...
 
Probaj da promeniš koncentrat,imaš mali milion vrsta
stavi u koncentrat splačina(ono što ostane od jela što kuvate kući)
probaj da joj omastiš hranu
daj joj zelene deteline,ako se setim još čega napisaću.
E sad dali to što ne ustaje je od toga što su joj papci loši(ispucali) ili možda gubi kalcijum.
Pozdrav.
 
Koncentrat mogu da promenim, takodje cu probati da omastim hranu i da dodam nesto splacina.
Zelenu detelinu nemam, mogu da kupim balu osusene pa da to dam. Ona ima takve stavove nogu da kad normalno stoji papci joj se dodiruju, da ne pricam kako hoda (sve ostalo je na njoj super).
Ne bi rekao da gubi kalcijum, ali nista nije iskljuceno. Ono sto sad pokusavam jeste da je spasim toliko da odhrani ovu prasad, u priplod ona sigurno vise nece ici. Najvise me cudi sto je do juce jela 6kg koncentrata na dan, znaci nije ona postepeno smanjivala, nego odjednom ni da pipne.
Pustio sam je iz ukljestenja, sad postoji mogucnost da zgnjeci poneko prase, jer ona se napred polako spusti ali tacno se vidi da je toliko bole zadnje noge da gotovo padne s nogu, jer se to nemoze nazvati spustanjem, opet je neverovatno da je JUCE ustajala svaki put kad neko udje u svinjac, a kamoli kad treba da jede i to je ono sto me brine, otkud takva promena za nepunih 12 sati? Nema temperaturu, ne izgleda mi tuzno, a to je upravo ono sto mene brine, sve se desava prebrzo.
 
Ne brini, nije to ništa strašno, samo je problem loših stavova koji se iskomplikovao prašenjem. sad joj moraš ugadjati što se hrane tiče, nemoj je više pripuštati da bi izbegao buduće probleme. Uzmi cink-vitaminsku mast i namaži joj papke i kožu iznad, aplikuj joj antibiotik, vitamine. Neuzimanje hrane i te kako veze sa bolom u nogama, grla sa lošim stavovima slabije ustaju, manje se kreću, samim tim manje jedu i podložnija su bolestima ekstremiteta. Sad će malo da omrša, što će smanjiti masu koju ekstremiteti trpe tako da će doći sve na svoje. Javi rezultate.:ppozdrav:
 
Profesore izgleda da ste u pravu. Danas je prihvatila Gebijeve granule za dojare. Sinoc je dobila terapiju, danas je bolje, iako i dalje ima velikih problema s ustajanjem, uspeo sam da joj pomognem drzeci je za rep da ustane. Malopre je ustala sama i vidno joj je bolje, daleko od idealnog ali postoji pomak.
Probacu s cink-vitaminskom mascu vec koliko sutra, ne moze da skodi.
Hvala svima na savetima, a ovo za pileca creva sam bas danas cuo od jednog starog farmera i verujem da je dobra stvar.
Pozdrav
 
Nazad
Vrh