Hmmm,
ovo je tema koja tesko moze da uspe.
Teme o ishrani, prinosu mleka, higijeni muze, cuvanju mleka su OK, ali kada je sir u pitanju danas se trazi Brend. U celom razvijenom svetu trazi se neki lokalan specifican proizvod dobrog kvaliteta. Nikog ne interesuje Dalmatinska, Bosanska ili Sumadiska Gauda. A nase radnje pune su industrijskih sireva koji su kopija kopije, svi manje vise kockasti, u nekoj smrdljivoj plastici i tako dalje. Traze se sirevi kao sto bese Paski, Livanjski,Dubrovacki,Njeguski, Pirotski..Sjenicki....
i da ne zaboravim Somborski, fenomenalan kako kipi iz kacice... Traze se sirevi koji ce ici uz lokalno vino ili rakiju i uz dobbar kulen, sunku.....
Kao sto rece Brundalo na ceni su pre svega nepasterizovani koji su dovoljno dugo fermentirali pa postali bezbedni....Ima tu dovoljno prostora da se obnove stari skoro zaboravljeni i naprave novi koji ce delovati kao stari...Da bi se doslo do
dobrog sira koji bi mogao da postane brend treba puno rada i vremena i srece. I sad moram da priznam ja ne ocekujem da mi neko na gotovo da recept do koga je s mukom dosao.
Posto jos uvek nemam svoje koze ja sednem u auto pa kupim 10, 20 litara pa sve flase uvijem u satorsko krilo a okolo flase od koka kole sa smrznutom vodom, pa sto pre kuci......Sir pravim u tzv duplom bojleru: veliku inox serpu stavim u vecu sa vodom i sve to na sporetu. Imam precizan sipkasti, digitalni termometar pa kad mi mleko postigne tem priblizno 1.5°C ispod zeljene temperature ugasim vatru a zbog inercije temperatura se popne jos malo.....i tako
Isprobao sam 5 vrsta sira. Ni jedan nije bio tacna kopija nekog od postojecih. Jedan tip je bio sa plavom budji kao sto je rokfor ili gorgonzola ili stilton ili neki od plavih smrdljivih spanskih. Dobio sam kotur od 0.5 kg izuzetno ukusnog kozjeg budjavog. Ovde na slici vidi se u poluzrelom stanju.
Drugi sir bio je sa belom budji odlicnog ukusa ali blazi,koji moze da se jede i jede...
Treci je bio extra tvrdi, sa zrenjem od godinu dana jako ukusan moze da se jede u jako tankim listicima pa se topi na jeziku i iskljucivo uz crno vino.
Cetvrti i peti bili su dobri ali ne i posebni i tu mora jos dosta da se radi.
E sad onaj tvrdi bio je tvrdji nego sto treba ( precedjen) ali to saznas tek posle godinu dana. Sada pogledajte za svako ugadjanje treba godinu dana da vidis rezultat. Da sam imao stotinak litara mleka ja sam mogao da odjednom isprobam vise varijanti istog sira ali opet bi trebalo jos dva ciklusa(godine) da pogodim ono sto hocu.
I to nije sve. Nije samo stos u tome da se dobije dobar sir. Treba uvek iznova napraviti sir koji je isti. Kao Chivas(viski) isti je i kad ga kupis u Sibiru ili Arapskim Emiratima, uvek isti kvalitet to je
brend.