IMT

Viljuske kardana na oba dela kardana moraju biti u istoj ravni kad se dva dela kardana sastavljaju, u suprotnom trese kardan. Zato je kod kardana prikljucnih masina izvedeno tako da ne moze da se sastavi naopako. Kod kardana prednje vuce je sastav uglavnom resen sa trapezastim ozubljenjem pa moze da se uzubi na vise pozicija...
Sad sam razumeo, trebalo bi da jeste, prosli put je majstor vodio racuna da bude sve kako treba, stavljeni kvalitetni srafovi, stegnuto maksimalno..
Iz tog razloga sam i zvao majstora, da pregleda i utvrdi u cemu je prob, inace sam mogao sam staviti druge srafove i vozi dalje..

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока
 
Sad sam razumeo, trebalo bi da jeste, prosli put je majstor vodio racuna da bude sve kako treba, stavljeni kvalitetni srafovi, stegnuto maksimalno..
Iz tog razloga sam i zvao majstora, da pregleda i utvrdi u cemu je prob, inace sam mogao sam staviti druge srafove i vozi dalje..

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока
Vise puta sam se sretao sa situacijom da ozubljenje ima neparan broj zuba, pa izgleda kao da je dobro sastavljen, a ustvari treba okrenuti za pola kruga...
 
Ako se ugasio kad si sa veceg gasa hteo da smanjis onda ti je poceo zaribavati odmeravajuci ventil trebas ga malo ocistiti i li zameniti. Zapazi kad se gasi ako se uvek isto ovako gasi kad pustis gas onda je sigurno odmeravajuci ventil.

Moze li odmeravajuci ventil da uzrokuje nedostatak snage, i tezak hladan start (cim se spusti temperatura ispod 15ak stepeni nema sanse bez grejaca) ? Kod mene se upravo tako dogadja na 539, kad naglo smanjim gas ugasi se, i ler nikad nije isti nekad 600 nekad 800 obrtaja a nekad izmedju u zavisnosti koliko brzo vratim gas. Simptomi se ne pogoršavaju vec 400 sati rada pa nikako da se smislim da remontujem pumpu :haha: Traktor inace radi uglavnom lakse poslove, a motor je inace perfektan, ne duva i ne trosi ulje, sa pravih 2200 sati.

Izmena: evo snimak kako se traktor ponaša
[video=youtube_share;iEe0UlL_04E]https://youtu.be/iEe0UlL_04E[/video]
 
Poslednja izmena:
Pa rasturi poklopac ocisti ventil, ako si to vec radio ako nisi zovi nekog ko jeste , nista te ne kosta da probas na snimku lici da odmeravajuci ventil ne radi lagano.
 
Poslednja izmena:
Traktor 539 se u voznji samo ugasio.Filteri novi stavljeni pre 10 sati rada.Casica cista.Na PVP koja je rotaciona na gornjem sraficu jos i baci naftu ali na donjem nema pritiska.Samo suzi na donjem.Odvrnuo sam izvode ka diznama i ne baca gorivo ni na jednom.Sta gledati???Ac pumpa imam uzisak da je dobra i da gura jer kad nadrukam onda na gornjem sraficu PVP stricne naftu.Jedino na donji konstantno je nema.
 
@ Diklofen
Mikrosito na ulazu u pvp.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока
 
Mene je tako zezalo na rakovici. Od jednom se ugasi pa kada otvorim cevi sa pvp ka diznama i ispustim vazduh on upali.Isto filteri bili menjani pre 5-10rh i verovatno nisu lepo stavljeni.Zamenio filtere i predihtovao ponovo sve od rezervoara do pvp i vise nije bilo problema.(a pre toga sam naosio pvp kod bosiste i kupio novu ac pumpu-sve za dzabe jel nisam znao sta je.:svinja: )
 
Slicnu situaciju sam imao pre par dana sa 539. Pri kraju setve poceo da radi na dva klipa, zvucao je kao Vladimirec T25 :haha:, posle 2 minuta se ugasio. Skini casicu i odvrni slavinu na rezervoaru, kod mene tu nije teklo prakticno ni kapi goriva. Izduvao kompresorom kroz cev od AC pumpe do rezervoara, i za cudo problem se nije vratio (jos), a posle toga sam radio tezi posao 4-5 sati
 
Može da bude ventil na AC pumpi.

Bilo je i toga, pa na ulazu u pipicu na rezervoaru upalo zrno kukuruza, pa nije išlo gorivo, i teleoptikova pumpa riknula nakon 100 sati, otišle ušice što vuku membranu, to sve na 533.....drugi 533 kupljen sa turskom pumpom, nikad ju nisam dotakao, radila bez greške.....

Na 539 nakon 800 sati od kupnje je znao ko malo zatrokirati, zamjenio filtere koji su se skoro raspali, i dalje radi bez problema.....
 
Na imt 565 usled duzeg teskog rada kad smanjim gas na ler svijetli lampica pritiska ulja,da li je to znak da mu je motor zreo za generalku i koliko bi kostala ista,onako odokativno?
 
Prvo ispitaj indikator!!
Savet stavi manometar!
Koje ulje sipaš?
Kako vuče jel troši ulje?
Možda je dovoljno da pumpu središ, ili bolje ulje da naspeš generalna je nešto zadnje!!
Zašto raditi ako je ostalo ok?
Sve preko 0,5bar na 800 obrtaja je ok

Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Kako su se pokazale one budzevine, na 539 jaci motori? Preporuka za neki servis?
Kako se to regfistruje, kasnije po novom, moze li uopste?
Hvala na informacijam
 
Iskreno nikako!!
Radio sam par za voćnjake zbog freza
Što se tiče kardana može da nosi ali transmisija nikako
Diferencijal trpi strašno i poluosovine
Ne može da se registruje

Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Ako imas potrebe za vecom snagom motora onda su ok. U vocnjaku su odlicni kao najjeftinija varijatna za vucni atomizer, obican 539 tu ispusta dusu u ravnici, a brdo moze samo da sanja.
Za ratarske poslove ne dobijas nista jer si svakako ogranicen proklizavanjem zadnjih tockova. Eventualno u tanjiranju i setvospremiranju ako nisi imao dovoljno snage za 2. brzu.
Diferencijal i poluosovine ne vide razliku, njima je isto ako ih pogoni M34 u prvoj brzoj ili M33 u trecoj sporoj, svakako ce mnogo pre proklizati nego da ista polomi. E sad ako mu dodas tegove pozadi mozda nesto i polomi ali to moze da uradi i sa fabrickim motorom, doduse u 2. sporoj. Konusno tanjirasti kida luft i cimanje, moj stari 539 je otkinuo KT sa motorom na samrti - svaki put kad predjes 1500 obrtaja on izbaci litar ulja kroz iberlauf :haha:
U laganim poslovima ce ti trositi znatno vise goriva, u tezim je manja razlika.
Ukratko ako ti treba za vocarstvo ok, za ratarstvo prodaj i kupi 558,560,577
 
Kako su se pokazale one budzevine, na 539 jaci motori? Preporuka za neki servis?
Kako se to regfistruje, kasnije po novom, moze li uopste?
Hvala na informacijam

Ja stavio zimus :ppozdrav:, frezu ne oseca, 1.65m treca spora leti po njivi :osmeh:, i u neorano, oranje samo prva brza, po sumi tezi napred nema propinjanja.
Nisam jos kacio rotacionu kosu, ali i tu ce biti dobro, tezi napred i ima snagu da pici drugom po brdima, a bize i za rolo presu da tera....
Potrosnja, negde manje negde vise, zavisi od posla, samo umereni obrtaji sto zbog potrosnje sto zbog prenosa, mada ja osetim kada krene lamela da proklizava i onda samo brzina nize.
Kada se uhodas znaces sam kada da popustis sa gasom i da saltas.
Inace je stavljen na 533 sa duplim kvacilom i debelom blokadom, korpa je od 560, pozitivno da ne proklizava na kardanu.
Ja sam stavio najvise zbog rolo prese, prva ideja je bila da odradim redukciju na presi sa lancanicima da je usporim za 30% da bi je ferkic terao u nizim prenosima, ali posto je motor vec bio pri kraju odlucim se za ovu varijantu.

Za registraciju treba da se odradi atest na masinskom fakultetu, e sad problematika je sto treba da ti proizvodjac napismeno odobri ugradnju motora pa onda da se atestira, a imt je ugasen tako da ne znam kako bi to islo sad.
Treba da odem do maticnog ::namigivanje:: faxa u kg da vidim da li moze samo da se atestira bez tog odobrenja od imt-a, posto vise valjda ne postoji.

Da li ugraditi ili ne, samo zavisi od tvojih potreba, za mehaniku malo paznje i nece biti problema...
 
Ja sam pre par godina na stari (1971. godište) 533 ugradio nov, iz fabrike, 549. Prezadovoljan sam. Bavim se voćarstvom. Sredio sam ga tada, zamenjeno je sve što ne valja, stavio sam gume 12-4-28.
Ne registrujem traktore (imam 3 komada). Doduše, sva 3 imaju saobraćajne i tablice iz 2010. godine, ali od tada ništa.
 
Na imt 565 usled duzeg teskog rada kad smanjim gas na ler svijetli lampica pritiska ulja,da li je to znak da mu je motor zreo za generalku i koliko bi kostala ista,onako odokativno?

Znak za generalnu je kad na pola gasa ne ugasi lampicu a znaš da je indikator ispravan... Ovo na leru neka te ne zabrinjava, svejedno ništa na leru ne radiš, to ne znači da je motor neispravan. Promjeni indikator za pritisak ulja ili ugradi manometar mehanički i miran si po tom pitanju.

Tako se meni desilo na 549, pripremao sma za sjetvu soje, idem poljskim putem polako kući nakon što sam zadnju njivu završio kad vidim da se lampica na nižim okretajima pali. Pomislio sam "Napokon sam ga uspio ubiti" Kad klinac, došao kući, skinuo indikator, kupio nov, ugradio ga i problemi su nestali.
 
Nazad
Vrh