MTZ Belarus

Pa za danasnje vreme je glupo resenje ali je to ipak resenje staro 50+ godina tako da jeste bespotrebno komplikovano ali kada bi ste jedan stub videli rastavljen verujem da bi vam bilo sve jasno,takav volan nikad ne moze biti lak kao pun hidraulik ali kada je sve ispravno trebalo bi da se mota prilicno lako.
 
Nisam majstor, niti imam rusa sa tim stubom volana, niti se nešto kur*im da to znam, već samo hoću da prenesem gde može da se vidi možda za nekog korisne informacije o tom stubu volana i nekim problemima koji se javljaju kod njega. Naravno radi se o YouTube klipovima o MTZ traktorima...

Taj sistem upravljanja točkovima kod te varijante sa stubom volana je neka vrsta serva, gde jedan hidraulički klip pomaže delovanju volana na točkove i time olakšava okretanje samog volana. E sad je caka kako se taj dodatni hidraulički klip stavlja u pogon, odnosno da li on dovoljno jako deluje da time pomaže i olakšava okretanje volana ili ta pomoć izostaje pa okretanje volana postaje otežano. Kad se mrdne volan na neku stranu taj pomeraj se preko nekih vratila prenosi do puža u stubu volana koji je užljebljen sa zupčanikom kojim se pomeranje dalje prenosi na točkove. U produžetku tog puža je jedan, da ga tako nazovem, klipić koji ulazi u jedan raspodeljivač ulja i u kom on onda otvara određene kanaliće kojima se iz pumpe volana ulje gura u klip koji onda dodatno gura gore pomenuti zupčanik i time olakšava volanu. Dakle samim pomeranjem volana se otvaraju odgovarajući kanalići u tom raspodeljicaču i caka je da tu dođe do pohabanosti pa se ne otvaraju dovoljno kanalići i samim tim se ne gura dovoljno ulja u klip i time klip manje pomaže volanu pa on onda ide teško. Tu su dosta precizna kretanja (ako sam dobro razumeo taj klipić ima hod od svega 1-2 mm i ta pohabanost se onda oseti.

Ovako sam ja to razumeo, al to ne mora da znači da je baš tako. No to nije ni bitno, bitnije je da se taj klipić koji otvara kanaliće zove " золотник ГУРа " pa guglajte klipove sa tim pojmom ili npr. " модернизация золотника " ili " ремонт золотника ".

Ceo taj sklop stuba volana se zove " гидроусилитель руля " ili skraćeno " ГУР ". Tako da se može guglati i sa tim pojmom i na YouTube ima puno klipova kako to rusi opravljaju. Evo ja ću navesti nekoliko linkova ka klipovima pa će biti verovatno jasno kako taj sistem radi i onima koji slabo razumu ruski.

https://www.youtube.com/watch?v=H8FXVynQjlU
https://www.youtube.com/watch?v=BC9NNNEU42s
http://tokarkagro.ru/shajby-dlja-zolotnika-gura-traktora-mtz/
https://www.youtube.com/watch?v=j8h4yVSJHXE
https://www.youtube.com/watch?v=w-o7FbCMl8U
 
Na 82.1 imamo problem sa volanom,motas par krugova u levo,a on ide pravo,kao da mu kasno reaguje volan,tj kao da negde propusta. Stavili smo novi orbitrol i opet isti simptomi. Da li ima neko ideju sta bi moglo da bude
 
Ako nije pumpa,nije orbitrol,a proverio bi jos neki ventil ako negde ima,onda nzm jel bi moglo nesto u klipu volana da se istrosi,polomi,pa da ulje cirklulise kroz njega umesto da pomera klipnjacu.
 
jel moze ma 82 da se stavi klip veceg hoda pa da ima veci anslag ? s obzirom da nema krstove kardana za prenos prenje vuce kao t40. ili mora da se stavi bas njegova propisana duzina klipa ?

Usput imam knjigu od 82 stari tip na srpskom jeziku pa ako nekome nesto treba mogu da uslikam i postavim (ima objasnjenje kako se odrzava i steluje spomenik :D )
 
Danas sam koju sliku opalio
b335b0b098534a85397defaca33ff2de.jpg
9355c22652b76f94dd145897c4af35bb.jpg
d832ca6dc722f7f9507e62102fdeaa10.jpg
 
Koliko nosi prednja hidraulika kg ?,tj koliko bi smelo bez nekih rizika da ce nesto da se krivi ili pukne napred na mostu.
 
Povodom staljinca volana, kod prijatelja sam malo radio sa starim 50. ima dva komada, jedan njihov duuugo, drugi kupljen od vatrogasaca, nije nista radio, taj drugi me je iznenadio kako lak ima volan, a sve fabricki. Medjutim kazu stari ljudi, da su, kad su bili novi, ti traktori bili razliciti, i da su neki bili odmah iz fabrike teski na volanu, tako da to ni fabrika nije sve razumela:osmeh:
 
Ja sam mislio na rezervne delove koji nisu originalni ,uglavnom to prave Kinezi pa u tom smislu .Kratko imam Belorusa ali koliko sam slusao od ljudi koji ih imaju da treba kupovati rezervne delove zalivene tavat mascu {konzervirane}i da su to original i da uglavnom valjaju:ppozdrav:
 
Не могу нигде да нађем податак о томе која спецификација уља одговара Мтз тракторима тј шта Фабрика препоручује не мислим на само име уља него податке спецификације истог нпр апи-цг4,ацеа2,3,4...итд....?
 
Nazad
Vrh