Soja 2018

Prošle godine bio gorak , nešto su mijenjali. Potrudiće se neko da nam posoli malo i ove godine čisto radi ukusa.:haha:
 
Juče malo šetali kroz soju (lečili pritisak:osmeh:).


Sorta apolo, trenutno 13-14 spratova, tamno zelene boje (iz daljine se razlikuje po boji), sortna osobina kao što se vidi na slikama mahune sa 4 zrna i to po tri jedna do druge (dosad nisam viđao, bilo je 1-3 mahune na celoj stabli a ovo na jednom spratu), ima i bočnih grana sa mahunama, zasad obećavajuće ali no.
 
I 20-22 spratova može da izgura ako ovako vreme nastavi mada i 17-18 je sasvim ok kad ima dovoljan broj mahuna.
 
Bas sad bio da vidim savu pored apola na istoj njivi. Sava niza 15ak cm, ali zato ima krace spratove i vise mauna. Prema svemu sudeci do sad sto se vidi sava ostaje najbolja rana kultura na nasem podnevlju.
Wend za sad ima najmanje mauna, ali je ubedljivo najkasnija sorta. Rubin deluje obecavajuce i bas mocno. Nisam uspeo da vidim jos Palador i Belugu. Ove dve sorte ni nemam nesto puno, to je vise uzeto za probu da se prvo pokazu. Kod nas ove godine nosioc prioizvodnje je Rubin, Wendi i Sava, aii Rubina ima najvise. Wendi je prosle godine u onoj susi bila sasvim slidna pa smo joj ove godine pruzili sansu na blizu 40 kj da vidimo hoce li opravdati ocekivanja. To je izrazito kasna sorta, ali je i izrazito rodna. Od Save najmanje ocekujem, ali mi ona treba da je skinem rano i spremim za psenicu. Sava ume vrlo, vrlo lepo da rodi i da bude na svega par desetina kila od najrodnijih. Sava mi se svidja zato sto jednako sazri, ima lepo krupno zrno, lepo se kosi i ne puca mauna, a dolazi dosta ranije od ostalih. Nekako je kod nje to sazrevanje samo od jednom i ravnomerno. Wendi je po tom ptanju najproblematicnija jer ume da se kosi zelena, a zrno zrelo.
 
Ja sam juče malo kopao moj Apolo. Nije toliki rastom kao kod Saleta ratara, meni je otprilike do butina (visok sam 177cm). Generalno sve soje (imam još Wendi i Rubin) mi nisu nešto preterano izrasle, al' to je i razumljivo jer do treće dekade juna u mom kraju je bila velika suša.
 
kod mene su i wendy i rubin extra ove godine,ranija setva i ova kisa,bas super izgleda...
 
Ogled Ns-a...radjeno juce,pokisla danas...
7GoNe.jpg
 
Kolega u mom kraju, balkan i beluga najbolje izgledaju u odnosu na apolo, savu, gorstak, galeb itd.. Prosle godine je merkur bio najbolji
 
Ako neko ima palador neka stavi slike da vidimo ,nisam uspeo nabaviti seme inače na sopstvenom ogledu pod istim uslovima rubin,trijumf ,fantast i wendi najbolje za sada tera rubin bar na oko.
 
Po prospektu trebalo bi da ima prvi sprat dosta visoko što meni odgovara,ako budete slučajno u obilasku obratite pažnju na taj detalj:ppozdrav:
 
Po prospektu trebalo bi da ima prvi sprat dosta visoko što meni odgovara,ako budete slučajno u obilasku obratite pažnju na taj detalj:ppozdrav:
Tako kazu,prvi sprat visok,a 4 zrna...gadan jeste,nekako visok,a uzak...uopste ne zatvara redove sejano na 70(za travu idealno,ali bar se sparta kako hoces)tako da na 45 je bolje ga sejati...e sad ko ga je sejao-kako vam je nikao Palador?mi smo imali losije nicanje...
 
Ako ova godina nastavi ovako fantast će da oduva sve, ali pošto se sve sejalo krajem aprila to će se videti tek krajem oktobra početak novembra... I ako mogu da predvidim ako se nastavi ovako godina biće sav u crnoj zemlji...

Ali ko ima živaca da ga dočeka biće zadovoljan... 2016 god na 2.9 jutara 9280 kg...
Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
Reko ja....

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
Prvi put radim ovaj ogled.N.S sortiment ne sejem već Deltin i to samo Galeb.Ove Z.P su zanimljive ove godine.Sve tri sorte imaju dosta bočnih grana,sejane su preporučene količine isejanih zrna a dosta su i polegle pa će tek vršaj reći svoje.
 
Nazad
Vrh