Kajsija

roksana ,rodna i kasnocvetna,ove što su se osušile, a sada domaca rana
 
ZA VASOVCA Vaske nemoj da zbunjujes ljude pomislice neko da ti se osusio kajsijar zbog podloge ili loseg asortimenta to je bio specifican momenat koji se dogadja jednom u 100 godina i tada su desetkovani kajsijari po Srbiji jesen je bila izuzetno topla kajsijari nisu usli u fazu mirovanja i kada je zateglo minus 15 do minus 17 oko 20 decembra sve je izmrzlo.Moj kajsijar je bio tada u 34 godini i nije imao uopste izmrzavanje jer je ranije usao u fazu mirovanja ,medjutim imao sam tada desetak mladih kalemova i svi su izmrzli.Tada sam gledao fotografije izmrzlih kajsijara po Srbiji i citao ispod koje su sorte sve sam se nadao da ima neka sorta koja je malo otpornija od ostalih a bio sam u pripremi da sadim nov zasad I Pele iz Temerina koji ima dosta sorti je izneo da su izmrzavale sve a ove godine je nesto slicno samo u drugom terminu pre samo cvetanje je u nekim delovima Vojvodine zateglo minus 22 stepena a sokovi su krenuli a dali je to izazvalo trajna ostecenja i u kojoj meri neznam ali ono decembra 2014 je bilo i nepovratilo se
 
Kod mene se ama bas svaka kajsija kalemljena na dzanarici osusi od apopleksije izmedju pete i desete godine... Uzeo sam kalemljenu na breskvi- videcemo, zasad je prilicno krzljava. Ako se ne osusi od apopleksije- bicu zadovoljan, pa nek prorodi i u desetoj godini
 
Kod mene obavezno kad prorodi i zaradujem joj se- tek vidim listove na jednoj grani vise... ciao
 
Sto kaze 2pan kao kokice. Cak se desava i da kostica pukne. To nisam nikad video.Sreca u nesreci da nemam branica zbog grada pa mi je svejedno. Za dzem, sok ili rakiju nista ne smeta.
 
Pucanje kostice na samom vrhu, kao da si presekao vrhic je kod mene polunormalna pojava na jednoj sorti, ne znam koja je.
 
Pucanje kostice na samom vrhu, kao da si presekao vrhic je kod mene polunormalna pojava na jednoj sorti, ne znam koja je.
To ti je verovatno ns rodna.Svaka kostica polomljena pri vrhu.Zato ako imas za rakiju ns rodnu obavezno vadi kostice pre stavljanja u bure, jer se iz tog puknutog dela kvari kvalitet komine.Druge sorte gde nema pucanja mogu da se stave u kominu i sa kosticom ali cim se malo lakse pocne mesati treba je procediti i izvaditi kostice.

- - - - - - - - - -

U kom periodu se vrsi letnja rezidba da bi zvao vocara da oreze kajsije.
Ja zavrsio pre neki dan.Poceo pocetkom maja.
 
Nazad
Vrh