Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

znam da je vinogradarska breskva,to sam i napisao :)
Ko ce da ceka prolece,znaci radicu u augustu :)

Sent from my K013 using Tapatalk

Sigurno je slabiji ali može pokušati, najbolje za kalemljenje na pup je debljina olovke.
Ovo je kalemljeno na budni pup visoko na debeloj podlozi.
5450434a1476d67f5291f2e40931a4e2.jpg

Послато са GT-I9505

OK.
Ja nikada nisam kalemio ozbiljno, nego sam se kao dee igrao sa tim... ali beše davno
Dakle kajsiju ću da kalemim na ovu breskvu. Pregledao sam brdo filmova i tutorijala, ali sve su sa baš mladim sadnicama... Pa mi nije jasno na koju visini da umetnem pupoljak... Jedan ili više? I da li da skratim stablo iznad pupoljka odmah ili kada?
Hvala

Najbolje bi ti bilo kalemiti u avgustu na pupoljak pod koru ili cip na staro deblo malo vise npr 60 cm visina tako da ako ne uspe mozes u prolece kalemiti malo nize a na te mlade zelene grane kad bi kalemio na cip tu je najsigurniji primitak kalemova, a ako ces u prolece kalemiti onda skratis npr na 50 cm od zemlje to debelo stablo i tu kalemis ili na procep ili pod koru ali tu ti je manja sansa primanja kalema.

Evo ti pogledaj ovaj video mozda ti pomogne, slicna je bila situacija kao kod tebe:

- - - - - - - - - -

Kalemljenje trešnje na čip nastavak video (Objašnjena razlika između prolećnog i kalemljenja na spavajući pupoljak).

Skidanje folije sa kalemova (kada skinuti najlon sa kalema?).

Hvala! Definitivno nisam naleteo na prave snimke , za nas početnike !
Ovo su pravi snimci, sve jasno! Imam jos mnogo stabala dzanarike, pa ću tek da se igram :)
Na ovu moju breskvu ću nakalemiti kajsiju i badem... Slično kao što je na prvom snimku breskvu i badem... Može li ta moja zamisao?

Mogu li na te dve gornje grane da radim na čip, a pre toga Da odstranim tri niže grane?

P.S. tek sada vidim da su ovo tvoji video snimci! Super!! :)

Mozes kako ti najbolje mada posto nemas previse iskustva sa kalemljenjem najbolje bi ti bilo da kalemis sve te grane pa ako negde i podbacis u kalemljenju imaces vise sanse da uspes da okalemis uspesno drvo a i na taj nacin ces polako sticati iskustvo u kalemljenju.
Kajsiju nisam nikada kalemio na breskvu ali drugi kazu da je ok ta kombinacija a badem sam kalemio i znam da je ok.

p.s Mozes se i prijaviti na moj yt kanal :D.

Ne postoji takav video jedino je postojao mozda link sajta na kome je pisalo o tome :).
Ja sam probao kalemiti tresnju na sljivu i kalem se primio, ziveo nekoliko godina i polako poceo da propada.

Браво Аранђеле. Код мене такође не успева питоми кестен. Од зимус имам пар комада и муче се јадни, па бих покушао и ја да калемим, тако да је сваки савет добродошао. Занима ме на који начин си калемио, када, да ли се све примило, како разликовати цер од храста итд. Хвала.

Nisam ja neki ekspert u ovoj oblasti,moje interesovanje za kalemljenje je proisteklo iz lošeg iskustva sa sadnim materijalom koji sam decenijama kupovao i ne retko bio prevaren.
Što se pitanja tiče pokušaću da odgvorim
-Kalemio sam na rascep,u proleće ove godine.
-Prijem je u mom slučaju 25%
-Razlika između cera i hrasta je očigledna kod odraslih stabala,kod mladih samoniklih jedinki teže je napraviti razliku.

Nazad
Vrh