Srpske pihtije kuvaju se od svinjskih nožica uz mali dodatak kuhinjske soli i još manje dodavanje uobičajenih začina za supu (vrlo malo korenja mrkve, peršuna, celera i lista peršuna). Tradicije radi dodam i listove suvog lovora.
Posle odvajanja mesa sa kostiju dodajem i navedenu količinu sitno isečenog belog luka/saransaka.
Svinjske nožice kupujem ovako: kad u lokalnoj mesari vidim da ih imaju onda ih kupim da budu u paru (na primer, 2 x 8 = 16). Potom ih uparim po veličini i masi, lepo upakujem u kesice i zamrznem (da ih imam kada mi je Duši milo da kuvam pihtije).
Srpske pihtije
Sastojci:
- 2 svinjske nožice (2 x 450 g = 900 g)
- kuhinjska so (ravna kafena kašičica)
- 3 lista lovora/lorbera
- jedna ravna supena kašika sušene neslane mešavine supenog povrća
- pola glavice kineskog belog luka
- 1,5 litara pijaće vode
- 1 emajlirani lonac sa poklopcem
- 1 štednjak na električnu struju ili „Smederevac” na kruto gorivo.
Priprema:
Prethodne večeri potopite svinjske nožice u dosta hladne vode. Sutra isperite nožice svežom vodom. Normalna je pojava neugodnog mirisa (smrada) odlivene vode.
U emajlirani lonac poređajte odležane nožice, sipajte svežu vodu i navedene začine (osim belog luka). Poklopite lonac i kuvajte na tihoj vatri 3 sata. Povremeno dolivajte po pola decilitra vode.
Kada procenite da su nožice kuvane (proba ubadanjem viljuškom iz porodičnog escajga) tada možete pristupiti pregledu sledećeg slikovnog prikaza...
Photo prikaz pripreme nepatvorenih srpskih pihtija
Dve smrznute svinjske nožice (2 x 450 g).
Skuvana nožica + moj omiljeni nož.
Koske iz svinjskih nožica na emajliranom tanjiru.
Dve emajlirane šerpice sa mesom svinjskih nožica + porcelanski tanjirić sa belim lukom
(u pozadini je vidljiva porcelanska posuda sa pečenim feferonima u ulju).
Dve emajlirane šerpice za dve svinjske kuvane nožice, spremne da idu u špajz na hladno mesto, da se spihtijaju do kraja.

Odgovori sa citatom