Zdravo Milose,
mi smo proslog vikenda pravili kukuruznu silazu.Ove godine smo ekstra zadovoljni kvalitetom i prinosom.Koju sortu kukuruza si ti sejao i koristis li inokulante?
Pozdrav
Dali pravite silažu za goveda.Ja ako Bog da počinjem u ponedeljak.![]()
Da su nama naša deca živa i zdrava,za ostalo ćemo lako.
Zdravo Milose,
mi smo proslog vikenda pravili kukuruznu silazu.Ove godine smo ekstra zadovoljni kvalitetom i prinosom.Koju sortu kukuruza si ti sejao i koristis li inokulante?
Pozdrav
www.ovca.rs
Mi cemo u utorak da krenemo. Sutra da kupim najlon i da pospremim jamu i pici! Inace secem koji stignem. Ove godine imam B23, MIKADO i GRECALE da secem. Miljko, ti inokulanti su golo sr... Ako uradis sve kako treba, bice ti silaza ekstra i bez njih, samo sto za nijansu kasnije provri.
“A turbo: exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens and you go faster.”
ZP677 i ne koristim nikakve špecije samo je solim.Citiram: miljko
nocas krecem a sorta za mene najbolja mikado i naravno bez ikakvih dodataka probo par godina i ne vidim razliku slika je od pre 20ak![]()
PKB (22-01-13)
Kako pokrivate tu kukuruznu silažu i kakvi su vam objekti za smeštaj silaže.
Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka
Pokrivam najlonom, a moze i da se pobaca zito. Silo jame sam improvizovao tako sto sam sadenuo cigle. Al dogodine mora da to resim kako treba.
“A turbo: exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens and you go faster.”
I ja samo pokrivam najlonom,ali mi se pokvari 20cm odgore.
Radim ju svake godine :D
I na kraju gotov proizvod:
![]()
koliko debljine zita treba da bude?Citiram: Lala iz Banata
Ja imam problem za vase resenje!
Mi smo ove godine imali mikado i Y54, stim sto je ovaj drugi bio mnogo bolji,negde oko 70% strukova su nosoli po dva klipa pa je i silaza tako izgledala.Mi silazu koristimo u ishrani ovaca a poznato je da su mali prezivari osetljivi na Listerije odnosno otrove iz budji pokvarene silaze.Mi silazu pravimo vec dvadesetak godina i ranije smo imali vertikalne silo jame a sada silo rov.Ovo je treca godina da koristimo Schaumann inokulante i mi od 120-150 tona silaze bacimo 100-ak kg tj par kolica one silaze koja je usled velike kolicine sokova nesto kiselija na pocetku i to je sve.Hvala bogu za sad nam ni jedna zivotinja nije zbog silaze nastradala.Bitno je i to da energetska vrednost takve silaze ima 10-ak % vise energije sto je jako bitno kod silaze sa manje zrna.Slazem se da na ovakvoj godini inokulatnti mozda i nisu potrebni ali nismo hteli da rizikujemo.I jos nesto cini mi se da je zivotinje mnogo bolje jedu jer ima neki fini aromaticni miris.
Pozdravljam vas i okacicu par slika ovih dana
www.ovca.rs
Ne treba debelo, treba da pokrije celu povrsinu. Odma ga zalijes i za dan dva imas tepih.
moja već počinje da radi inače kukuruz je bio singenta turtop visine oko 3,5m po jutru 12 zmajevki
Imas li koju slikicu?Da vidim Turtopa.
nemam sve je iseckano ali je sejan na 20cm razmak
Ja sam danas izsilirao 10 kamionskih prikolica (oko 20 zmajevki)![]()
i ostalo mi za sutra da je samo malo još nagazim i da je pokrijem.
Ja siliram manje kolicine oko 10 traktorskih prikolica i to iskljucivo zp 704 jer je se on kod nas - a to je tok reke Kolubare- pokazao izvanredan,stabljika debela i visoka a klip veliki tako da je masa velika.
Vidim da se i ovce hrane silazom to kod nas skoro niko ne radi nego ono klasicno.
Siliram na livadu znaci bez jame,gazim fergusonom polako ostavim da prenoci pa sutradan nastavim da gazim.
Pokazalo se bar kod mene izuzetno dobro,ne budja mi ni sa strane ni gore.
Kanalisem,najlon,pokrijem zemljom i to je to.
Ja danas završio moju silažu.
Hteo sam ja jedno jutro u silazu, ali kazu da je dobar kukuruz, pa ga ja ostavio, da sazri i bracu ga!!!
za razbi-brigu www.dobric.info
nema veze što je dobar,više zrna bolja silaža.