Jabuka

Pa nama i sada vise kese po drvecu. A ja mislio to zbog kosave. A ono neki kinez vrsio prezentaciju kod nas uvoza radi.

- - - - - - - - - -

Dadovocar@
Kolega kad ti spavas?
 
A truljenje ploda?
Naime ovu temu nitko se nije ni dotakao i rijetko tko zna za taj sistem uzgoja koji je uzgoj u eko voćnjacima i visoke kavkvoće voće. U japanu i SAD-u takve jabuke iznose i 10$ po komadu i iznimno su obojane,imaju savršenu boju.
NPR greni smit u tim vrečicama dobije crveno zelenu boju kao duga, gledali ste u filmovima one prekrasno obojane tamno crvene jabuke s 4 češke to vam je to.

PREKRIVANJE PLODOVA VREĆICAMAU proljeće dok su jabuke promjerom manje od 25 mm, u vrijeme intenzivnog izduživanja stanica, neki voćari u Japanu i SAD-u oko svake jabuke stavljaju dvoslojnu vrećicu.Vanjski sloj vrećice je izrađen od za svijetlo nepropusnog materijala, a unutrašnji sloj je od prozirnog voskom obloženog papira u boji ( crvena, plava, zelena). Nakon 3 i više mjeseci, ovisno o sorti, ali otprilike 3 tjedna prije predviđenog početka berbe, voćari skidaju vanjski neprozirni sloj vrećice, a unutrašnji voštani sloj ostaje 2-10 dana na jabuci, ovisno o boji voska.Cijeli princip je zasnovan na činjenici da se oblaganjem jabuke sa barijerom, koja sprječava dostupnost svijetla, sprječava tvorba klorofila, pa jabuka umjesto zelene, poprima blijedu boju. Kada se takav plod naglo izloži osvjetljenju, u pokožici se počne dešavati snažna tvorba antocijana, pa plodovi postaju intenzivno obojani. Izbor boje unutrašnjeg sloja je proizvoljan jer istraživanja nisu pokazala da postoji utjecaj boje unutrašnjeg sloja na formiranje antocijana. Ovaj postupak je ekstremno skup i po ha iznosi preko 10 00 dolara, ali može povećati prihode jer takve jabuke postižu visoku cijenu, a smanjuje se i trošak za zaštitu od štetočina. Nije neobično da takva jabuka upakirana u posebnu ambalažu, te ručno oslikana.

Kinez je to pojednostavio inaće kako oni to čine

 
Pozdrav svima, ime vam je jasno, imam vocnjak Fudzi Shogun, Fudyi Fubrax, Mairac i Galu Mitchell. Pazim je mazim i sve bude super, ni tackice venturije na listovima a da ne pricam o plodovima. U prosli ponedeljak isla tretman Delan, Alliete, Urea, MAP i magnezijum sulfat i u utorak navece padne ona kisurina, padala do petka tek u nedelju odradila Score. Ako sada dobije krastavost, obesicu se o Fudzi :/ :D
 





evo malo svezih slika.
Ima li neko pojma sta je na drugoj slici, Sorta re Red Chief i bas se suri ono ljuskanje kore, a tkivo ispod je zdravo.
 
Betonski stupci, najbolji! Problem je samo cena. Ja sam uzeo bagremove zbog cene.
Koliko ima redova zice i na kojoj visini si postavio?:ppozdrav:
 
Ne znam bas koliko su najbolji, kad smo podizali zasad ispali su povoljno, jer su radnici nekadasnjeg PIK-a vadili iz vinograda i prodavali i bili su od 2-3e.
Treabali bi biti malo visi, ovi su 2.7m. Ima 4 reda zice, 1. je na 0.6m.
Teski su, nedaj Boze, oko 70kg jedan.
 
Moji bagremovi su kostali 3e komad od 3m duzine. Tako da si dobro prosao. Betonski nisam mogao nikako da se uklopim ispod 7-8e/kom.
 
Jedan poznanik ima pitanje "Jel ima neko od kolege vocari koji koristi Amonium Nitrat ( foliarna prihrana) u zasad jabuke , interesuje me vrjeme i nacin tretiranja, U kojoj fenofazi , kojoj sorti , mesa li se sa dr prihtanama i fugnicidima"
 
ako mislis na klasican AN iz dzakova odgovor je Ne, ne, ne ,ne itd

Jedan poznanik ima pitanje "Jel ima neko od kolege vocari koji koristi Amonium Nitrat ( foliarna prihrana) u zasad jabuke , interesuje me vrjeme i nacin tretiranja, U kojoj fenofazi , kojoj sorti , mesa li se sa dr prihtanama i fugnicidima"
 
Becarina je sa najvise iskustva na forumu, dok se on ne javi. Moja zapazanja su kalijum (u jesen), u prolece vrlo malo ureje i folijarno kalcijum. Ostalo sve moze a ne mora. Uglavnom djubrene azotom vrlo obazrivo.
 
Nemam pojma evo pitah ga pa čekam odgovor, nije valjda mislio to folijarno da prska :D
 
Ljudi. Treba mi pomoc oko prskanja jabuke. U pitanju je 2. vegetacija, prskam atomizerom od 1000l i diznama od 1mm. Zanima me kojim pritiskom i brzinom da prskam. Kako da znam da je dobro isprskano? Sledece godine vec idem na 1000l po hektaru ali ove mi je malo zajebano i primetio sam da mi je cadjava negde probila. Skapirao sam da je mala kolicina vode otisla.
 
1000 litara po he je ono što se kaže školski po PS što veća količina škropiva po jedinici površine i to još 2 vegetacija to je bilo dobro okupano.
Vjerovatno si propustio koju fazu infekcije, ili nisi stavio dobru koncentraciju(slabu) ,jer si išao samo s kontaktnim preventivnim ili s kontaktnim preventivnim i sistemivcima zajedno jer radi 100% zaštite morao si ići ove godine s ovom 2 solucijom i to svakih 10 dana čak u nekim fazama i najviše 7 dana.
Proljeće je bilo jako kišovito a i zima blaga najgora solucija za zaštitu osobito jabuka neki su kod mene kada sam ja išao 4 puta polovinom 5mjeseca išli 10 put a koliko će to biti do kraja godine samo se upitajte.
 
Problem je sto sam ja koristio 1600 l vode na 3,5 Ha. Mislio sam da je to ok jer mi nisu radile sve dizne nego od 12 samo 6 radile jer visina vocaka nije biloa velika da bih ukljucivao sve dizne. Zato sam mislio da je to ok ali ispostavilo se da nije. Za sledecu godinu znam kako cu ali sam ovu vec propustio. Inace sto se koncentracije tice sve je bilo ok jer imam zastitara.
 
Samo da dodam, kada hoćete da postavite link do nekog određenog posta, kliknite na broj gore desno iznad posta, u zelenoj traci, koji počinje sa tarabom npr ovaj vaš Vetoine je #1080, pa onda kopirajte link gore iz adress bara vašeg browsera.

Pitanje u toj temi kao i par odgovora je na linku: http://poljoinfo.com/showthread.php...štiti-i-lečiti&p=879658&viewfull=1#post879658
A kompletan odgovor na sledećoj stranici u postu: http://poljoinfo.com/showthread.php...štiti-i-lečiti&p=880086&viewfull=1#post880086

 
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh