Citiram:
Vocarkica
Moj suprug i ja smo veliki zaljubljenici sela. Trenutno zivimo u Novom Sadu, ali od proletos aktivno spremamo dve parcele za sadnju sljive. Stupili smo u kontAkt sa lokalnom savetodavnom sluzbom, Valjevsko, i gdinom Dragojlom Dragojlovicem. Covek je procenio da imamo neophodno pocetnicko znanje, i slozio se pomoci nam, i napraviti ogledna polja na nasim parcelama. U pitanju su dve parcele, prva 0.8 ha na nekih 430m nad visine, i druga 1.2h na 380m nad visine. Polozaj sadnje bi bio sever jug, blaga je padina i postoji mogucnost navodnjvanja. E sad sve je to jedna obimna investicija, ali u zemlji Srbiji niko nista ne moze garantovati. Naime, stupili smo i u kontakt sa Institutom za vocarstvo u Cacku, ali smo od jednog ( da ne imenujem zbog publiciteta) profesora, saznali da se masa sadnica odatle prodaje iz koperativnih vocnjaka, pa moze biti belaja, nije taj sertifikat tako merodavan, a vreme leti...kog posle 5 godina hvatati za gusu ? Agronom iz Valjeva nam predlaze svesrdno cacansku lepoticu, ali smo mi za neke inovacije. Forum je fantastican, citavog smo procitali. Obilazimo vocnjake evo citavih 6 meseci, svega smo se nagledali...Nameravamo se aktivno i napredno baviti vocarstvom, i bez grama sumnje u profitabilnost, namerevamo se posvetiti sljivi. Sadnice koje ce biti posadjene na jesen su : cacanska rana, lepotica kao oprasivac i nove nemacke selekcije top star 2000,ukoliko se ispostuju dogovori i dobijemo sadni materijal. Ipak smo mi pocetnici, jos uvek nismo 100% sigurni oko sortimenta, ali ima jos vremena. Takodje imamo u planu kupovinu zemlje na nadmorskoj visini oko 500m, i verujemo da ce tu sljivici biti idealni. Tip sadnje ce biti 4*4 metra. Toliko od nas za pocetak :) . Unapred se zahvaljujemo na svakoj kosnultaciji i korisnoj kritici.
Ziveli!