Galenika talisman- skaut KWS hibridi
Strana 1 od 6 123 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 20 od 110

Tema: Uzgojne bolesti pilica

 1. #1
  Član
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Lokacija
  Futog
  Poruka
  12,415
  Zahvalio se
  751
  Zahvaljeno 976 puta na 667 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Uzgojne bolesti pilica

  Zarazni bronhitis peradi  Zarazni bronhitis peradi je tesko oboljenje pilica, a mogu oboleti i starije kokosi. Uzrocnik je virus koji napada respiratorni sistem zivine.
  Najcesce obole pilici starosti 7 dana do jednog meseca. Sto su pilici mladji bolest je zlocudnija, a gubici veci. Virus se unosi pomocu respiratornog sistema i sistema za varenje. Inkubacija je 1-2 dana. Oboleli pilici tesko disu, javlja se iscedak iz kljuna i suzenje. Apetit je oslabljen a zivina mrsavi i zaostaje u razvoju. Moguca je visoka smrtnost pilica i do 80%. Pravog lecenja nema. Daju se antibiotici i nitrofuranski preparati radi sprecavanja komplikacija zbog delovanja sekundaraca. Kao imunoprofilakticna mera daje se vakcina. U cilju preveniranja oboljenja potrebno je nabavljati jaja, ili jednodnevne pilice, iz sredine u kojoj nema zaraznog bronhitisa peradi. Osim toga,potrebno je sprovoditi stroge sanitarne mere.  Zarazna bolest Fabricijeve burze (Gumboro bolest)  Gumboro bolest je akutna zarazna bolest pilica i mladih kokosi. Uzrocnik je virus. Bolest karakterise oticanje Fabricijeve burze i veoma je jak, iscrpljujuci proliv. Pilici najcesce oboljevaju u starosti od 2-11 nedelja. Odrasle kokosi ne oboljevaju. Inkubacija je 2-4 dana. Pilici postaju nemirni, perije im je neuredno i nakostreseno, a kasnije postaju apaticni, smanjenog apetita, uz pojavu jakog proliva koji je penusav, vodenast i uporan. Pilici lezu po prostirci ne sklanjaju se ni kod dodira. Fabricijeva burza otekne i prolabira gornji rub kloake. Siri se veoma brzo po celom zapatu zivine. Pilici drze ocne kapke zatvorene i teturaju se pri kretanju, a nerado se krecu. Mortalitet iznosi do 20%. Zarazna bolest Fabricijeve burze brzo prolazi, ali stvara velike stete koje se ogledaju u smrtnosti pilica, ili u velikom zaostajanju pilica u razvoju i losom konverzijom hrane. Lecenja nema. Treba sprovoditi stroge veterinarsko-saniterne mere u cilju preventive. Potrebno je obavljati temeljno ciscenje, pranje i dezinfekciju prostorija, pribora i opreme.Moze se vrsiti i vakcinacija mlade zivine.  Avijarni encefalomijelitis (Epidemicki tremor)


  Avijarni encefalomijelitis je zarazno oboljenje pilica. Uzrocnik je virus. Oboljenje karakterisu promene centralnog nervnog sistema. Inkubacija traje 9-21 dan, a moze biti i duza. Oboleli pilici imaju slabe noge, nesiguran hod i neveseli su. Pilici imaju nagon za skupljanje u gomilu i kratko vreme posle prinudnog rasturanja ponovo se skupljaju u gomile. Pilici su pospani, postoje nekoordinirane kretnje, u nesto kasnijem toku bolesti pocinju da cuce, javljaju se pareze i paralize krila i ekstremiteta i cesto leze na jednoj strani tela. Stete nastaju zbog visokog mortaliteta, a ako pilici prebole bolest javlja se duza rekonvalescencija uz veliku konverziju hrane, smanjenu tezinu za odgovarajucu starost i veliki broj krzljavaca. Lecenja nema. U cilju imunoprofilakse sprovodi se vakcinacija. U suzbijanju avijarnog encefalomijelitisa mnogo pomaze visoka higijena u zapatu zivine.  Marekova bolest


  Marekova bolest je zarazna bolest koju prouzrokuje virus. Spada u grupu bolesti peradi koja nanosi velike ekonomske stete u zivinarstvu. Postoji klasicni i akutni oblik bolesti. U klasicnom obliku bolest se manifestuje paralizama ekstremiteta, voljke i promenama na ocima. Kod akutnog oblika javljaju se tumori u raznim organima, muskulaturi i kozi. Najvise oboljevaju pilici, mlada zivina pa tek onda odrasla zivina. Virus se prenosi vazduhom od obolelih ka zdravim grlima. Pilici se inficiraju u prvoj nedelji zivota, a oboljevaju najcesce u starosti od preko 3 nedelje. Sto se tice klinicke slike kod klasicnog oblika Marekove bolesti razlikujemo nervni i ocni oblik. Kod nervnog oblika dolazi do nesigurnog hoda, gubitka ravnoteze, klecanja, zgrcenosti prstiju, raskrecenosti nogu i paralize ekstremiteta. Pilici opustaju krila, ne hrane se, ne piju vodu,brzo mrsave i uginu. Javlja se nepravilno drzanje glave prosirenje voljke koja visi nadole. Mortalitet je do20%. Kod ocnog oblika, klinicke promene se desavaju prvo na jednom, a posle na oba oka. Akutni oblik Marekove bolesti nema karakteristicnu klinicku sliku. Postoje neki opsti simptomi kao sto su: nakostresenost perija, slabija zivahnost, savijen vrat i spustena glava itd. Javljaju se tumori na jajniku, prezelucima i jetri. Lecenja nema. Imunoprofilaksa se sprovodi vakcinom, ali rezultati zastite idu do 90% vakcinisanih. Potrebno je sprovoditi stroge veterinarsko-sanitarne mere, a izmedju dva drzanja zivine u objektima, obezbediti duze i trajnije slobodno drzanje objekta (odmaranje) tj. da budu bez zivine, uz temeljnu dezinfekciju prostora.  Kolibaciloza peradi


  Kolibaciloza je zarazna bolest mlade peradi. Uzrocnik je bakterija iz grupe patogenih sojeva Echerichia coli. Nepovoljno drzanje i ishrana peradi pogoduju pojavljivanju ovog oboljenja. Najcesce i najteze promene se desavaju kod pilica starosti do 3 nedelje. Inkubacija traje jedan dan. Kod pilica se pojavljuje nevoljnost i apaticnost, a primecuje se skupljanje pilica oko izvora toplote. Pilici nemaju zelju za uzimanje hrane, pojacana je zedj i pojava proliva. Oko kloake pojavljuju se cepici zbog skupljanja fekalija. Mortalitet je visok i iznosi do 50%. Javlja se zapaljenje ociju, a kao posledica zapaljenja moze doci i do slepila pilica. Javlja se i oticanje zglobova. Kolibaciloza peradi se leci antibioticima i nitrofurazonom. U cilju preventive potrebno je sprovoditi sanitarne mere obrade zivinarnika, obezbediti duge pauze odnosno prazan objekat izmedju turnusa uzgajanja zivine, davati dobru hranu i vodu, uciniti da u objektima postoje dobri klimatski uslovi, a u zapat unositi pilice samo iz slobodnih jata od kolibaciloze peradi. Potrebna je dobra ventilacija u prostorijama, kao i odgovarajuca koncentracija pilica u prostorijama, tj. da nije prenapregnut broj grla. Vazno je obezbediti i odgovarajucu temperaturu u objektima za smestaj pilica, jer pre svega stradaju pilici sa nerazvijenom sposobnoscu adaptiranja na spoljasnje (van jajeta) uslove zivota.  Podaci korisceni iz knjige "Zoohigijena" od Zoran Stanojevic; Zoran Vukicevic; Nebojsa Hrgovic  Poslednji uredio Duško58; 21-01-12 u 22:28.

 2. Sledeći 2 korisnici su se zahvalili Duško58 na ovoj poruci:

  fraula (26-04-14), malecki (17-05-13)

 3. #2
  Član
  Datum pristupanja
  Aug 2010
  Lokacija
  Podgorica
  Poruka
  1,597
  Zahvalio se
  98
  Zahvaljeno 128 puta na 112 poruka
  Downloads
  1
  Uploads
  0
  Citiraj Citiram: Duško58 Pogledaj Poruke


  Avijarni encefalomijelitis (Epidemicki tremor)  Avijarni encefalomijelitis je zarazno oboljenje pilica. Uzrocnik je virus. Oboljenje karakterisu promene centralnog nervnog sistema. Inkubacija traje 9-21 dan, a moze biti i duza. Oboleli pilici imaju slabe noge, nesiguran hod i neveseli su. Pilici imaju nagon za skupljanje u gomilu i kratko vreme posle prinudnog rasturanja ponovo se skupljaju u gomile. Pilici su pospani, postoje nekoordinirane kretnje, u nesto kasnijem toku bolesti pocinju da cuce, javljaju se pareze i paralize krila i ekstremiteta i cesto leze na jednoj strani tela. Stete nastaju zbog visokog mortaliteta, a ako pilici prebole bolest javlja se duza rekonvalescencija uz veliku konverziju hrane, smanjenu tezinu za odgovarajucu starost i veliki broj krzljavaca. Lecenja nema. U cilju imunoprofilakse sprovodi se vakcinacija. U suzbijanju avijarnog encefalomijelitisa mnogo pomaze visoka higijena u zapatu zivine.
  Marekova bolest  Marekova bolest je zarazna bolest koju prouzrokuje virus. Spada u grupu bolesti peradi koja nanosi velike ekonomske stete u zivinarstvu. Postoji klasicni i akutni oblik bolesti. U klasicnom obliku bolest se manifestuje paralizama ekstremiteta, voljke i promenama na ocima. Kod akutnog oblika javljaju se tumori u raznim organima, muskulaturi i kozi. Najvise oboljevaju pilici, mlada zivina pa tek onda odrasla zivina. Virus se prenosi vazduhom od obolelih ka zdravim grlima. Pilici se inficiraju u prvoj nedelji zivota, a oboljevaju najcesce u starosti od preko 3 nedelje. Sto se tice klinicke slike kod klasicnog oblika Marekove bolesti razlikujemo nervni i ocni oblik. Kod nervnog oblika dolazi do nesigurnog hoda, gubitka ravnoteze, klecanja, zgrcenosti prstiju, raskrecenosti nogu i paralize ekstremiteta. Pilici opustaju krila, ne hrane se, ne piju vodu,brzo mrsave i uginu. Javlja se nepravilno drzanje glave prosirenje voljke koja visi nadole. Mortalitet je do20%. Kod ocnog oblika, klinicke promene se desavaju prvo na jednom, a posle na oba oka. Akutni oblik Marekove bolesti nema karakteristicnu klinicku sliku. Postoje neki opsti simptomi kao sto su: nakostresenost perija, slabija zivahnost, savijen vrat i spustena glava itd. Javljaju se tumori na jajniku, prezelucima i jetri. Lecenja nema. Imunoprofilaksa se sprovodi vakcinom, ali rezultati zastite idu do 90% vakcinisanih. Potrebno je sprovoditi stroge veterinarsko-sanitarne mere, a izmedju dva drzanja zivine u objektima, obezbediti duze i trajnije slobodno drzanje objekta (odmaranje) tj. da budu bez zivine, uz temeljnu dezinfekciju prostora.

  Dule oni pilići što smo pričali kod mene, imali su jednu od ove dve bolesti, uvek im se jedna noga grčila a nisam siguran mislim da se to dešavalo oko 30-og dana, da li je moguće da se bolest dobija iz matičnog jata ili problem nastaje zbog nehigijene u poljo apoteci?

 4. #3
  Član
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Lokacija
  Futog
  Poruka
  12,415
  Zahvalio se
  751
  Zahvaljeno 976 puta na 667 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  @nikola_VUK

  Druze mislim da nije na srecu ni jedna od ovih bolestina. Tih par pilica sto su imali zgrcene prste i zaostali u razvoju su samo posledice neke avitaminoze i losih genetskih predispozicija samih pilica.

 5. #4
  Član
  Datum pristupanja
  Aug 2010
  Lokacija
  Podgorica
  Poruka
  1,597
  Zahvalio se
  98
  Zahvaljeno 128 puta na 112 poruka
  Downloads
  1
  Uploads
  0
  Nadam se, u svakom slučaju đubre izbačeno napolje, sve okrečeno baš dobro i ostavljeno na promaju do pred kraj februara, a onda ćemo probati dve ture na po tri nedelje, da vidimo šta će biti.

 6. #5
  Član
  Datum pristupanja
  Feb 2012
  Lokacija
  Backa Palanka
  Poruka
  32
  Zahvalio se
  9
  Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  imam pitanje kada se vakcinisu koke nosilje kada kako i cime?jel neko zna?

 7. #6
  Član
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Lokacija
  Futog
  Poruka
  12,415
  Zahvalio se
  751
  Zahvaljeno 976 puta na 667 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Najsigurnije obratiti se u vet. stanicu i dobicete sigurne i tacne odgovore.

 8. #7
  Novajlija Goran23 avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2011
  Lokacija
  Trstenik
  Poruka
  12
  Zahvalio se
  1
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Prijatelji treba mi pomoc,
  Imam jedan problem sa 2 pileta od pre neki dan, u pitanju su domaci pilici stari oko 2 meseca
  Drze manje vise stalno zatvorene oci, jedu normalno, veseli kad gledaju i trce sve normalno nisu ni otekli oci nista im ne curi iz ociju, Evo primer, kad stvim da jedu svi krenu da trce ovi zatvorene oci kad otvore i oni jurnu i drze malo otvorene i ponovo zatvore, a kad gledaju sasvim normalno se ponasaju.Ja sam ih za svaki slucaj odvojio
  Hvala unapred!

 9. #8
  Član
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Lokacija
  Futog
  Poruka
  12,415
  Zahvalio se
  751
  Zahvaljeno 976 puta na 667 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Gorane nemoj da brines. Tih dvoje su malo vece spavalice u odnosu na ostale. Ipak pravilno si postupio sto si ih odvojio pa ce vise biti pod prismotrom.

 10. #9
  Novajlija Goran23 avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2011
  Lokacija
  Trstenik
  Poruka
  12
  Zahvalio se
  1
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Hvala videcu za dan -dva sta ce biti jer ipak mi se ovo ne cini normalno jedno evo danas ne drzi ni minut otvorene oci(jede super a oci zatvorene) a do pre 2-3 dana bilo normalno

 11. #10
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Apr 2012
  Lokacija
  beograd
  Poruka
  11
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  sestog septembra sam uzeo jednodnevne pilice,pre 7 dana jedno pile nije moglo na noge pre dva dana jos jedno pile nemoze na noge(ad kapi iz kesice im dajem od prvog dana,kafena kasicica na 5l vode,tri dana dajem pa dva pauza)dali gresim u davanju ad kapi ili je takva tura.u poljo apoteci mi kazu da moze i da se zgaze medjusbno(imam 70kom u prostoriji 3,5x2metra)dole je beton a odozgo piljevina 10 cm)ova dva sam odvoji sa strane ali nijedno nemoze da ustane ovo sto se prvo raskrecilo nemoze uopste na noge stojemu skroz sa strane a drugo na jednu pomalo moze da stane ,ali iz dana u dan im je sve gore.dali da im skratim muke ili ima leka.

 12. #11
  Član
  Datum pristupanja
  Jun 2009
  Lokacija
  Sremska Mitrovica, Jarak
  Poruka
  44
  Zahvalio se
  1
  Zahvaljeno 7 puta na 6 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Ja uglavnom skratim muke.

 13. #12
  Član MilanM avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Lokacija
  Gadzin Han, Serbia
  Poruka
  989
  Zahvalio se
  17
  Zahvaljeno 86 puta na 77 poruka
  Downloads
  3
  Uploads
  0
  krati i nahrani mace/kuce samo ne daj iznutrice, ako mu ne skratis muke nacices ga mrtvo za koji dan
  Neznanje je blagoslov sto manje covek zna manje ga boli glava...

 14. #13
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Apr 2012
  Lokacija
  beograd
  Poruka
  11
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  ja se izvinjavam na dosadi ali mene interesuje razlog oboljevanja ako neko zna (u prethodnom postu sam detaljno objasnio) jel mi se danas jos jedno teze krece simptomi isti kao prethodna dva (nemoze da stoji na noge)

 15. #14
  Moderator SAMA avatar
  Datum pristupanja
  Feb 2011
  Lokacija
  Stara Pazova
  Poruka
  8,323
  Zahvalio se
  453
  Zahvaljeno 1,789 puta na 1,116 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Skrati muke,a za to je kriva genetika.Pomoci nema.
  Nisam od onih kojima je drago što i bogati plaču. Ja sam od onih kojima je drago što se i siromašni smeju.

 16. #15
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Apr 2012
  Lokacija
  beograd
  Poruka
  11
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  hvala puno na odgovoru @ SAMA

 17. #16
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Aug 2012
  Lokacija
  Novi Sad- Budisava
  Poruka
  18
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Postovani mita22, i kod mene se desilo da polako jedan po jedan ne moze da stane na noge. Sad ih ima oko 5-6, polako se krecu, a jedno pile je bas bas bilo bolesno. To sam odvojila i posebno hranim. Jos se drzi, jede, pije, ali je u jednom mestu. Ne znam od cega se do desava, jer sam od 2. nedelje redovno davala ad3 kapi.... Ja nemam dusu da skratim muku zivom primerku - i na kraju tova ce neki drugi da obavlja koljidbu:) Moj zeludac nazalost jos nemoze to da podnese.

 18. #17
  Član MilanM avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Lokacija
  Gadzin Han, Serbia
  Poruka
  989
  Zahvalio se
  17
  Zahvaljeno 86 puta na 77 poruka
  Downloads
  3
  Uploads
  0
  Kod mene obicno budu 2,3 takva na 30 kom koja odjednom ne mogu da stoje, pokusavao sam da ih odvojim pa im dajem antibiotik uspomoc spric,a drzim ih dok jedu i da piju, al slaba vajda neka, i dozive kraj tova. Uglavnom kad ih zakoljem puni su sa vodom, desava se i da najslabija budu nagnjavena i da im slome nogu pa ne mogu da stoje ali normalno jedu i piju vodu ti takvi pilici obicno sede na trtici i jedva hodaju vidno krive.
  Neznanje je blagoslov sto manje covek zna manje ga boli glava...

 19. #18
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Oct 2012
  Lokacija
  zabalj
  Poruka
  5
  Zahvalio se
  3
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  Imam problem kod jednog pileta,nevoljno se krece,slabo reaguje kod dodira ,uvlaci glavu ,nema nista na ocima,nema problema sa hodom,kljunu,za proliv ne znam sad sam ga odvojio,da li neko zna sta moze biti?

 20. #19
  Moderator SAMA avatar
  Datum pristupanja
  Feb 2011
  Lokacija
  Stara Pazova
  Poruka
  8,323
  Zahvalio se
  453
  Zahvaljeno 1,789 puta na 1,116 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0
  To je jako tesko reci.Pile cim je bolesno ili bilo sta da mu nije po volji ono kunja nakostresi perije i bezvoljno je.Ako je u pitanju samo jedno pile ne preduzimaj nista.Sta mu Bog da.Ako se ta slika daleko bilo pojavi i na drugima pravac veterinar.
  Nisam od onih kojima je drago što i bogati plaču. Ja sam od onih kojima je drago što se i siromašni smeju.

 21. Sledeći korisnici su se zahvalili korisniku SAMA na ovoj poruci:

  trnke (08-10-12)

 22. #20
  Član Beca avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2009
  Lokacija
  Veliki Crljeni - Lazarevac
  Poruka
  493
  Zahvalio se
  169
  Zahvaljeno 212 puta na 80 poruka
  Downloads
  2
  Uploads
  0
  Citiraj Citiram: agamjuhas Pogledaj Poruke
  Postovani mita22, i kod mene se desilo da polako jedan po jedan ne moze da stane na noge. Sad ih ima oko 5-6, polako se krecu, a jedno pile je bas bas bilo bolesno. To sam odvojila i posebno hranim. Jos se drzi, jede, pije, ali je u jednom mestu. Ne znam od cega se do desava, jer sam od 2. nedelje redovno davala ad3 kapi.... Ja nemam dusu da skratim muku zivom primerku - i na kraju tova ce neki drugi da obavlja koljidbu:) Moj zeludac nazalost jos nemoze to da podnese.
  Citiraj Citiram: MilanM Pogledaj Poruke
  Kod mene obicno budu 2,3 takva na 30 kom koja odjednom ne mogu da stoje, pokusavao sam da ih odvojim pa im dajem antibiotik uspomoc spric,a drzim ih dok jedu i da piju, al slaba vajda neka, i dozive kraj tova. Uglavnom kad ih zakoljem puni su sa vodom, desava se i da najslabija budu nagnjavena i da im slome nogu pa ne mogu da stoje ali normalno jedu i piju vodu ti takvi pilici obicno sede na trtici i jedva hodaju vidno krive.
  I kod mene se desi po neko takvo, i ja sam mislio da je do AD3 kapi, ali pročitajte ovo i pogledajte pri kraju slike , na 44 i 47 strani , pilića sa raskrečenim nogama, ako je to to onda kako piše terapija ne pomaže, već vakcinacija jednodevnih u inkubatorskoj stanici, koja očito nije sprovedena kako treba ...

  http://www.vet.bg.ac.rs/~prvainterna...ova_bolest.pdf

Strana 1 od 6 123 ... PoslednjaPoslednja

Similar Threads

 1. Tov pilića bez koncentrata
  By Gačević in forum Tovni pilići
  Odgovora: 105
  Poslednja Poruka: 18-05-18, 09:25
 2. Farma tovnih pilica
  By jokic in forum Tovni pilići
  Odgovora: 82
  Poslednja Poruka: 24-02-13, 18:52
 3. Djubre od tovnih pilića
  By nikola_VUK in forum Zaštita i đubrenje
  Odgovora: 2
  Poslednja Poruka: 10-03-12, 13:17
 4. Vakcinacija i revakcinacija tovnih pilica
  By mladjoni1982 in forum Živinarstvo
  Odgovora: 12
  Poslednja Poruka: 30-03-11, 20:20
 5. Transport svežih pilića
  By brankovrdnik in forum Tovni pilići
  Odgovora: 1
  Poslednja Poruka: 28-02-11, 16:38

Dozvole pisanja

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete odgovoriti u temi
 • Ne možete postavljati atačmente
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •  
Svi postovi su vlasništvo njihovih autora. Poljoinfo.com ne garantuje tacnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo cijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju izmedu registrovanih clanova.