Vremenske prilike u 2012 godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Grešiš Miroslave može da se desi da bude od 50-55lit. veruj mi.
To znaci kad napunis neku ciniju recimo primer napuniš casu sa snegom i kad se otopi onda ce se proliti sa caše ako je 1 cm vise od 1 litre.
@Francuz5
probaj da odradis test pa javi, (samo nemoj da nabijas sneg nego normalno ga natovari u neku činiju) pa kad se istopi digitron u ruke
 
Već su ljudi to odradili i dobili su 55lit/m2 a visina snega kod nas je oko 40-42cm.Sneg se složio i još pritom nakupio vlagu.
 
tako je zrenjanjinac,ti si uvek korak ispred !

i da dodam jos da svez sneg je uvek lagan a sto vise stoji to je tezi,tj navuce vlagu i stalozi se i postaje tezi,tako da nije sve jedno meriti svez sneg i onaj koji je stajao 7dana
 
Miroslave molim te da nam svima objasnis kako isparava sneg ako je temp u minusu? Snegu se menja samo gustina, tj sazima se pa odnos mase i zapremine je sve veci.
 
Снег испарава и кад је температура у минусу, то се зове сублимација, а кад је ваздух влажан упија влагу и постаје много тежи. Колико воде има у снегу је много променљиво. Чиме чистите снег, ја сам направио плуг , ових дана правим бацач снега али ми нешто не иде. Човек из суседног села чисти са сило комбајном!?
 
Takođe i led isparava kad je temperatura u minusu, samo je pitanje količine tog isparavanja, koliko procenata, odnosno koliko delova procenta na sat. Ovo je sad sve relativno, zavisi od vlažnosti vazduha, od snage vetra i smera vetra koji duva i još nekih dodatnih faktora koji se takođe trebaju uračunati.
 
Savo,hvala.:osmeh:
Neka ostane ovde ,ipak je ovo za vremenske prilike.
Evo još nekih podataka sa meteoforuma
klimatoloski se zna, da je u Srbiji gustina svezeg snega pocetkom zime od 100 do 300 kg/m^3, da bi ka kraju zime ona bila oko 500 kg/m^3, a u planinskim krajevima i do 700 kg / m^3. Da podsetim, gustina leda se uzima da je 917 kg/m^3, a vode 1000 kg / m^3 na 4 C.




 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh