@karalic
ako se koristis engleskim moras malo da trazis ali video sam da postoje postupci kako da se izbegne pojava miseva i buba. Bube moraju da eliminisu zato sto se ovako prave SUPER, stvarno prelepe kuce za stanovanje, cak na vise spratova!
Za stalu, za miseve je mislim dovoljna rabic mrezica koja ide preko kao armatura za blato.To ne moze da pregrize. Mislim da mis ne bi grizao ni STAKLENU mrezicu (ona je od staklenih vlakana pa ulepljena necim) za demit fasadu.
Ko hoce ovako da gradi treba malo da prouci. Bale se "siju", zicom ili kanapom za baliranje. Trebalo bi da se slazu kao cigle na preklop. Mogu da se blago zamalterisu blatom izmedju redova. Neki svaku balu prikucaju pritkom za predhodne(verikalno)...U svakom slucaju od a-š, stotine fotografija detaljna uputstva, sve postoji na netu.
Mozda da trazite od moderatora da otvori temu "stale od slame" pa kako ko pronadje nesto neka kaci tamo i projekte i postupke i na kraju ce se skupiti kompletan materijal i za one koji ne koriste engleski.
Za macke ne znam ali ako je stala svetla, a treba da bude, onda kokoske hoce i treba da ulaze i tako dobijete besplatno ciscenje od muva i njihovih larvi.
![]()

Odgovori sa citatom
pozeljno je da je balega od zivotinja koje pasu ili od sena.

imam u planu da podignem objekat 6 x 5 m ( i da ga proširim sledeće godine npr. 6 x 10 m ). Imam nekoliko pitanja
, da li je potrebna neka izolaija pored daske colarice ( objekat ce biti sa jedne bočne strane izgrađen od cigle ), pošto će krov biti na "dve vode" ne znam da li prostor pod krovom mogu da iskoristim za smeštaj balirane hrane ( zbog đubriva, isparenja itd. ), kompletan objekat, osim tog jednog "zida" će biti izgrađen od drveta, da li mogu spolja da ga zaštitim preradjenim uljem, stubove koje koristim za kostur sam kupio od pružnih majstora, to su šliteri kuvani u ulju, 100 godina im ne može biti ništa
baš kao što si rekao. samo da prođe ovaj junski rok, pa ću polako od polovine jula početi gradnju, za sada se prikuplja materijal, postaviću slike kako budem napredovao.